Nobel Barış Ödülü'nü bu yıl Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov aldı

2021 Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu.

Nobel Barış Ödülü'nü bu yıl Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov aldı

2021 Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu. 2021 yılının barış ödülü Filipinler ve Rusya'da ifade özgürlüğüne yönelik verdikleri "cesur" mücadele nedeniyle Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verildi. Ressa ve Muratov, "demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı" ödüle layık görüldü.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE VERDİLER

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, yaptığı açıklamada, Rusya'da yayın yapan Novaya Gazeta Genel Yayın Yönetmeni Dmitry Muratov ile Filipinli Maria Ressa'yı, demokrasi ve ifade özgürlüğüne verdikleri hizmetten dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldüklerini bildirdi.

Filipinler'de 2012 yılında çevrimiçi haber sitesi Rappler'ı kuran Maria Ressa'nın "İfade özgürlüğünün korkusuz bir savunucusu olarak, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte rejiminin uyuşturucuya karşı verdiği tartışmalı mücadeleye odaklandığı" ve "ülkede gücün kötüye kullanılmasını, şiddet kullanımını ve artan otoriterliği ifşa etmek için ifade özgürlüğünü kullandığı" belirtildi. Rusya'da 1993 yılında yayın hayatına başlayan muhalif gazete Novaya Gazeta'nın Yazı İşleri Müdürü Dmitry Muratov'un ise "Cinayetlere ve tehditlere rağmen gazetenin bağımsız politikasından vazgeçmeyi reddederek, gazetecilerin haklarını sürekli savunduğu" ifade edildi.

Son Dakika! Nobel Barış Ödülü'nü bu yıl Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov aldı

KİMLER ADAY GÖSTERİLMİŞTİ?

Dünyanın en çok tanınan ödüllerinden biri olan Nobel Barış Ödülü'nü kazanması beklenen isimler arasında arasında aktivist Greta Thunberg, Belaruslu muhalif siyasetçi ve aktivist Svetlana Tikhanovskaya, Rus muhalif lider Aleksey Navalni gibi isimler de bulunuyordu.

Aday gösterilen adaylar arasında da Black Lives Matter hareketi, Dünya Sağlık Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi kurumlar vardı.

DAHA ÖNCE KİMLER KAZANMIŞTI?

Ödülü daha önce Malala Yousafzai, Barack Obama, Nelson Mandela, the Dalai Lama, Mother Teresa, Martin Luther King, Lio Xiaobo ve Mikhail Gorbaçov gibi isimler kazanmıştı.

Ödüllere ismini veren İsveçli sanayici Alfred Nobel'e göre Barış Ödülü, "Ülkeler arasındaki dostluğu ilerletmek için en çok işi üstlenene, mevcut orduların kaldırılması veya küçültülmesi için en çok mücadele edene ve barış kongrelerinin yapılması ve teşvik edilmesi için en çok çalışana" veriliyor.

Mevcut milletvekilleri, hükümet üyeleri, devlet liderleri, tarih, sosyal bilimler ve hukuk profesörleri istedikleri isimleri ve ödülün geçmiş kazananları Nobel Barış Ödülü'ne istedikleri ismi aday gösterebiliyor. Adayların tam listesi 50 yıl boyunca bir kasada tutuluyor.

DMITRY MURATOV KİMDİR?

Dmitry Andreyevich Muratov, Rus gazeteci Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmenidir. 1995 ve 2017 yılları arasında gazetenin editörlüğünü yaptı. Novaya Gazeta, Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından "bugün Rusya'da ulusal etkiye sahip tek gerçek eleştirel gazete" olarak adlandırılıyor.

MARIA ANGELITA RESSA KİMDİR?

Maria Angelita Ressa 2 Ekim 1963 doğumlu Filipinli-Amerikalı bir gazeteci ve yazar, Rappler'ın kurucu ortağı ve CEO'su. Daha önce yaklaşık yirmi yılını Güneydoğu Asya'da CNN için baş araştırmacı muhabir olarak çalışarak geçirdi. 2020'de tartışmalı Filipin Siber Suçla Mücadele yasası uyarınca siber iftiradan hüküm giydi. Ressa, Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından başlatılan Bilgi ve Demokrasi Komisyonu'nun önde gelen 25 isminden biri.

Nobel Barış Ödülü'nü bu yıl Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov aldıHaberler.com - Son Dakika Haberleri Emine Ezgi Özdemir Emine Ezgi Özdemir Editör Haberler.com - Son Dakika Haberleri/beğendim/alkışladım/beğenmedim/güldüm/üzüldüm/sinirlendim/şaşırdım
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER