Normalleşmeyle ikinci el vasıta piyasası hareketlendi

Korona virüs sürecinin başında araba markaları tarafından açıklanan üretimi durdurma kararları Türkiye'deki sıfır otomobillerin fiyatlarının artmasına niçin olmuştu.

Normalleşmeyle ikinci el vasıta piyasası hareketlendi

Korona virüs sürecinin başında araba markaları tarafından açıklanan üretimi durdurma kararları Türkiye'deki sıfır otomobillerin fiyatlarının artmasına niçin olmuştu. Bu dönemde sıfır otomobilde yaşanan fiyat artışları ikinci el otomobile olan talebi artırdı ve ikinci el vasıta fiyatları da yükseldi. İki ayı geçen salgın sürecinin gerisinde Eskişehir'de araba alacak olan vatandaşlar normalleşme süreci ile birlikte ikinci el vasıta piyasasında oluşan son durumu araştırmaya başladı. Salgın nedeniyle sakin halde bulunan ikinci el vasıta piyasası normalleşmenin ilk adımları ile birlikte yeniden canlılık kazandı. İkinci el araba piyasası tedbirlerin yumuşatılmasıyla tekrar hareketlendi.

"Telefonlarımız çalmaya başladı, hareket var"
Konuyla ilgili konuşan galerici Yılmaz Yalçınkaya, fiyatların yüksek olduğunu ve piyasanın hareketlendiğini söyledi. Yalçınkaya, "Korona virüs birincil çıktığında, işlerimiz fazla durgundu ama şu anda hareket var. O da sıfır araçların üretimi azaldığı için. bu nedenle sıfır ayarındaki araçların fiyatları yükseldi. hemen 2017-2018 model arabalar revaçta. Akıcı araba bulunmuyor, dahası bu şehir dışına çıkışlar yasaklandığı için Eskişehir içinde düzgün arabaların bitmesi haliyle fiyatların yükselmesine neden oluyor ama bir, iki haftadır hareketlilik var. Bizim satışlarımızdaki düşüşleri şuradan biliyoruz; karşımızda eksperler var. Onların hareketli olup olmadığından, oto centerdaki arabaların satışlarından anlıyoruz. Ama hemen fiyatlar yüksek, hareket de var. Şehirlerarası yasaklar bizi etkilemedi. Bizim yetki ve satmak belgelerimiz olduğundan bizim için sorun değil. Şehir Halkı açık havada çıkıp araba getirebiliyoruz lakin riske atmamak için de kurtarıcılarla getiriyoruz. Yani nakliye aracılığıyla da getirebiliyoruz. İşlerimizde başlangıçta yüzde 80 düşüş oldu lakin şu lahza hareket var. Yüzde 70'lere vurdu, yani bu oranda satmak oluyor. Sürükleyici araba olsun, durmuyor yani. Bir iki ay öncesi telefonlarımız çalmıyordu ama şu anda maşallah telefonlarımız çalmaya başladı. Büyük Kasaba dışından arayanlar çok. Fiyatlar yüksek, havaların ısınması ve insanların bundan böyle toplu taşımalara binememesi arabayı cazipleştirdi. Cümbür Cemaat elinde olan 30-40 bin, 100 bin lira olanlar otomobil alma çabasında. diğer taraftan, insanlara güven de geldi, hükumetin ekonomik durumuyla ilgili. Millet beklemedeydi ve şu lahza o bekleme sürecini bitirmiş durumda" diye konuştu.

"İşler yavaş yavaş açıldı"
Bir diğer galerici Mutlu Saygın da, virüs sürecinin başında adeta hiç satış yapamadıklarını belirtti. Şu lahza işlerinin birazcık düzeldiğini aktaran Saygıdeğer, "Korona başladığı zaman, 1-2 ay az daha hiç satmak yapamadık, dükkana pek gelmedik. acilen işler yavaş yavaş açıldı lakin yine eski işlerimiz değil. Satışlarda basmakalıp düşüş var ve araç fiyatları fazla arttı. Şu Anda şehir dışına çıkmaya yasaklanmış geldiği için o kadar çıkamıyoruz. Sıfır arabaların üretimi durdu. Ondan nedeniyle fiyatlar banal bir yükseldi. Şehir Halkı dışına otomobil satıyoruz fakat bu kent dışı yasağından dolayı, müşteriye arabayı satıyoruz, anlaşıyoruz fakat gelemiyorlar. Çekiciyle gönderelim diyoruz, bu sefer onlar da haklı olarak bir sürü para bağlayacaklar o yüzden arabayı almadan canlı bakmak istiyorlar. Bu yüzden işler yüzde 50-50 düştü. Şu an ayda 5 otomobil satıyoruz, iki ay önce hiç satamadık. Evvelden ayda 10-12 araba satıyorduk. Yeniden banal bir etkiledi. Fiyatların yükselmesiyle biz de araba bulamıyoruz. Sıfır üretimin devam etmesi ve şehir dışı yasağı kalkarsa iki el araba fiyatlarının daha iyi olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Çağatay Gür - Mustafa Kaplan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER