Ofisten çalışmaya zorlanan Facebook çalışanları isyan etti: Kârlarınızı korumak için hayatımızı riske atıyorsunuz

Tüm dünyada kullanılan Facebook'un farklı ülkelerde görev yapan 200'den fazla çalışanı, şirketin koronavirüs tedbirleri kapsamında ofisten çalışmaya zorlandıkları için, firmaya suçlamalar yöneltti.

Ofisten çalışmaya zorlanan Facebook çalışanları isyan etti: Kârlarınızı korumak için hayatımızı riske atıyorsunuz

Tüm dünyada kullanılan Facebook'un farklı ülkelerde görev yapan 200'den fazla çalışanı, şirketin koronavirüs tedbirleri kapsamında ofisten çalışmaya zorlandıkları için, firmaya suçlamalar yöneltti. Şirket çalışanları, CEO Mark Zeckerberg'e bir açık mektup yazdı.

"KÂRLARINIZI KORUMAK İÇİN HAYATIMIZI RİSKE ATIYORSUNUZ"

Şirket çalışanlarının CEO Mark Zuckerberg'e hitaben yayımladığı açık mektupta, Facebook'un 'kârlarını korumak için insanların hayatını gereksiz bir şekilde riske attığı' öne sürülüyor. Mektupta evden çalışmaya izin verecek yeni düzenlemelerin yapılması isteniyor ve 'risk ödemesi' gibi yeni haklar talep ediliyor.

"15 BİN MODERATÖR EVDEN ÇALIŞIYOR"

Facebook ise içerik moderatörlerinin 'çoğunun' evden çalıştığını söylüyor. Şirket sözcüsü "Şirket içinde açık bir diyaloğa inanıyoruz. Ama bu tartışmaların dürüstlükle yapılması gerekir. Salgın döneminde 15 bin küresel içerik moderatörünün çoğu evden çalışıyor ve çalışmaya da devam edecek" dedi.

Şirket ağustosta personelin 2021 yazına kadar evden çalışabileceğini açıklamıştı. Ancak sosyal medya devi, topluluk kurallarının ihlali, spam, çocuk tacizi ve dezenformasyon gibi içeriğin engellenmesi için Accenture ve CPL gibi şirketlerle çalışıyor. Bu şirketlerin binlerce çalışanı var.

"BİZİ ÇALIŞMAYA ZORLADINIZ"

Açık mektupta Facebook'un sorunlu paylaşımların belirlenmesi için yapay zekadan daha fazla yararlanma çabalarının yetersiz kalmasından sonra çalışanlara iş yerlerine dönmenin zorunlu tutulduğu söylenerek şu ifadeler kullanıldı:

"İçerik moderatörlerine aylarca evden çalışma izni verdiniz. Facebook'u nefret söylemi ve dezenformasyondan uzak bir yer olarak tutmak için artan baskılar karşısında bizi çalışmaya zorladınız. Facebook'un bize ihtiyacı var. Bunu kabul etmenizin ve yaptığımız işi takdir etmenizin zamanı geldi. Kâr için sağlığımızı ve emniyetimizi feda etmek ahlak dışıdır."


SADECE RAPOR ALANLAR EVDEN ÇALIŞABİLİYOR

Facebook, moderatörlerin sağlık hizmetlerine erişimi olduğunu ve iş yerlerinin güvenliği için olması gerekenden daha fazlasını yaptığını söylüyor. Ancak çalışanlar sadece doktordan rapor alanların evden çalışabildiğini belirtiyor.

BBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER