Osmanlı yadigarı Novi Pazar, koronavirüs salgını sebebiyle baskı günler geçiriyor

Sırbistan'ın güneybatısında Osmanlı'nın son kalesi olarak aşina Novi Pazar ve Tutin kentleri, koronavirüs salgını sebebiyle güç günler yaşıyor.

Osmanlı yadigarı Novi Pazar, koronavirüs salgını sebebiyle baskı günler geçiriyor

Sırbistan'ın güneybatısında Osmanlı'nın son kalesi olarak aşina Novi Pazar ve Tutin kentleri, koronavirüs salgını sebebiyle güç günler yaşıyor.

"SIRBİSTAN'IN WUHAN'I" YORUMLARI YAPILIYOR

Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinde bulunan kentlerde hastaneler beceriksiz kalırken, tıbbi müdahaleye gereklilik duyan hastaların yerlerde yattığını belirten rahatsız edici fotoğraflar ortaya çıktı. Lokal kaynakların açıkladığı verilerle Sırp yetkililer kadar açıklanan hasta ve ölü sayısı aralarında büyük farklar bulunması, Sırbistan hükumetinin durumun vehametini "gizliyor" olabileceği endişesine neden oluyor. Birkaç gün önce salgın sebebiyle doğaüstü hal ilan edilen ve Belediye Başkanı Nihat Bişevats'ın da koronavirüse yakalandığı Novi Pazar şehri için medyada "Sırbistan'ın Wuhan'ı" yorumları yapılıyor.

SAĞLIK SİSTEMİ PATLAMANIN EŞİĞİNDE

Sancak merkezli basın kuruluşları, koronavirüslü hasta sayısının 500'ü aştığı kentte hastanelerdeki solunum cihazlarının çalışmadığını ve sıhhat sisteminin "patlamanın eşiğinde" olduğu bilgisini geçiyor. Bayrak bölgesinde salgının etkin olduğu bir öteki şehir olan Tutin'de sağlık çalışanları, Belgrad yönetiminin takviye çağrılarına cevap vermemesinden şikayet ediyor.

"HER GÜN İNSANLAR ÖLÜYOR"

Tutin'de 2 haftadır hastanelerin eksik olması sebebiyle hastaları Novi Pazar'a sevk ettiklerini ifade eden Tutin Afiyet Ocağı Ivedi Servisi Şefi Mirzeta Dizdareviç, şehirde bir takım ailelerin tamamının hayatını kaybettikleri vakalar yaşandığını açıkladı. Nova.rs'nin haberine kadar Dizdareviç, "Her gün halk ölüyor. Transferleri esnasında ve gittikleri Novi Pazar'da da ölüyorlar. Bugün Hoca, dua esnasında ölen 4 kişinin adını okuyup ne zaman defnedileceklerini duyurdu. Birkaç gün önce de 8 cenaze vardı. Tutin'de genelde yaşlı ahali kaldı ve bunlardan birçok da hasta ve zor durumda" diye konuştu.

Resmi verilere göre, Sırbistan'da toplam olgu sayısı 14 bin 288 iken şu ana değin korona virüs sebebiyle 274 kişi hayatını kaybetti.

Osmanlı yadigarı Novi Pazar, koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiriyor

Kaynak: İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER