Pakistan'da sel felaketi 30 milyar dolara mal oldu

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, iklim değişikliğinin yol açtığı sel felaketinin 30 milyar dolar zarara ulaştığını, borçların hafifletilmesine ve zarar sebebiyle tazminat arayışında olduklarını söyledi. Pakistan ulusal basınına göre, Şahbaz Şerif, Mısır'ın Şarm eş-

Pakistan'da sel felaketi 30 milyar dolara mal oldu

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, iklim değişikliğinin yol açtığı sel felaketinin 30 milyar dolar zarara ulaştığını, borçların hafifletilmesine ve zarar sebebiyle tazminat arayışında olduklarını söyledi.


Pakistan ulusal basınına göre, Şahbaz Şerif, Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı Zirvesi (COP27) kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Şerif, Pakistan'ın artış gösteren kamu borcunun sel sonrası toparlanmayı engellediğini bildirerek, “Milyonlarca insan barınma veya geçinme kaynağı olmadan kışa giriyor. Kadınlar ve çocuklar onların temel ihtiyaçlarını korumamız için bize bakıyor” dedi.

Ellerindeki tüm kaynakları selzedeler için kullandıklarını fakat yine de yeterli olmadığını ifade eden Başbakan, ülkenin altyapısının yıkık ve tarım arazilerinin kullanılamaz halde olduğunu belirtti.

Şerif, iklim değişikliğinin yol açtığı sel felaketinin 30 milyar dolar zarara neden olduğunu söyleyerek borçların hafifletilmesine ve zarar sebebiyle tazminat arayışında olduklarını söyledi.

Sellerde 1739 kişi ölmüştü

Pakistan'da muson yağmurları nedeniyle yaşanan sel felaketlerinde 1739 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 13 bin kişi de yaralanmıştı.

Sel sonrası hasara uğrayan veya yıkılan 2 milyondan fazla evin, yaklaşık 24 bin okulun, 1500 sağlık tesisinin ve 13 bin kilometre yolun bakımdan geçirilmesi veya yeniden yapılması gerekiyor. Yıkılan çok sayıda köprü, otel ve baraj da bulunuyor.

Küresel karbon emisyonunda yüzde 0,8 payı olan Pakistan’ın sel felaketi sonrası karşı karşıya bulunduğu hasarın maliyetinin, 30 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Bu miktar, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 10'undan fazlasına tekabül ediyor. 

Pakistan'ın eski Başbakan'ına suikast girişimi!

 

Pakistan hükümetinden selzedelere tazminat

 

Pakistan'ın tahıl üretiminin yarı yarıya düşmesi bekleniyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER