Pakistan'dan dünyaya 'Cemmu Keşmir' çağrısı

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Hindistan’ın 5 Ağustos 2019’da Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasının 3.

Pakistan'dan dünyaya 'Cemmu Keşmir' çağrısı

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Hindistan’ın 5 Ağustos 2019’da Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasının 3. yıl dönümü kapsamında mesaj yayımladı. Alvi mesajında, Keşmir meselesinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları ve Keşmir halkının iradesi doğrultusunda çözümünün bölgede kalıcı barış ve istikrar için tek yol olduğunu söyledi.

Hindistan’ın 5 Ağustos 2019 kararıyla bölgede BM gözetiminde plebisit yapılmasını öngören çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini savunan Alvi, Keşmir halkıyla omuz omuza durmayı sürdüreceklerini aktardı.

Barışçıl çözüm vurgusu

Alvi, Cammu Keşmir’deki insan hakları ihlalleri yüzünden Hindistan’ın sorumlu tutulması için gerekli adımların atılmasını isteyerek, Yeni Delhi ile İslamabad arasındaki sorunun barışçıl çözümüne destek olmaları için dünyaya çağrı yaptı.

Şerif: Hindistan'ın adımları yasa dışı

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise Twitter’dan, Hindistan’ın 5 Ağustos 2019’daki eylemlerini yasa dışı ve tek taraflı olarak değerlendirdi.

Şerif, Hindistan’ın bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi hedeflediğine dikkat çekerek, Cammu Keşmir tartışmasının "korkuya karşı cesaretin, tiranlığa karşı fedakarlığın ve yoğun engellemelere rağmen umudun savaşı" olduğunu bildirdi.

Dünyanın en askerileştirilmiş bölgesi

Dışişleri Bakanlığı, "900 bin Hint güvenlik gücüyle Cammu Keşmir’in dünyanın en askerileştirilmiş bölgesi" olduğunu duyurdu.

Açıklamada, 5 Ağustos 2019’dan beri "650 Cammu Keşmirlinin öldürüldüğü ve bunların 130’unun" bu yıl gerçekleştiği kaydedildi. Hindistan’ın eylemlerinin Güney Asya’da barış ve güvenlik çevresini bozduğu belirtilen açıklamada, sonuç odaklı bir etkileşim için elverişli ortamın Hindistan tarafından kurulması gerektiği söylendi.

Cammu Keşmir sorunu

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370. maddesini 5 Ağustos 2019'da iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış ve eyaleti ikiye bölmüştü. Eyalet, 31 Ekim 2019'da resmi olarak merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh "Birlik Toprağı" statüsünde iki bölgeye ayrılmıştı.

Karar sonrası Hint güvenlik güçleri, Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve halk üzerindeki baskıları yoğunlaştırmış, sokağa çıkma yasağının yanı sıra internet, telefon ve ulaşım kısıtlamaları getirilmiş, bölgedeki yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Pakistan'dan Hindistan'a Keşmir'de G20 tepkisi

 

Modi'den Cammu Keşmir için barış ve kalkınma sözü

 

Pakistan'dan dünyaya Cammu Keşmir çağrısı

 

Hindistan'dan Cammu Keşmir bölgesine takviye asker

 

Keşmir'de kurban kesilmesi yasaklandı

 

Pakistan, Keşmir'de Hindistan'a ait İHA'yı düşürdü

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER