Patara'nın Çalınan Kumları: Tutanak Tutan Memur İkinci Kez Görevden Alındı

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden çalınan 2 bin 168 kamyon kumla ilgili, "Değil bölge müdürü Sayın Cumhurbaşkanımız gelse ben bu zaptı tutacağım" diyen muhafaza memuru Umut Utku, ikinci kez görevinden alındı. Tarım Orman-İş Başkan.

Patara'nın Çalınan Kumları: Tutanak Tutan Memur İkinci Kez Görevden Alındı

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden çalınan 2 bin 168 kamyon kumla ilgili, "Değil bölge müdürü Sayın Cumhurbaşkanımız gelse ben bu zaptı tutacağım" diyen muhafaza memuru Umut Utku, ikinci kez görevinden alındı.

s-dfa594ea199733caf34c5919ecb25ba2cdc7f8
Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Durmuş, şubat ayında Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden 2 bin 168 kamyon kum çalınıp satıldığını duyurmuştu. Patara’da görev yapan bir muhafaza memurunun, kum çalınma olayını yargı sürecine taşıyabilmek için kayıt almak isterken AKP Kaş İlçe Yöneticisi tarafından engellendiği belirtilmişti. Ayrıca memurun, Kaş Kaymakamı tarafından da “Cumhurbaşkanımız gelse ben bu zaptı tutacağım” dediği için “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla görevinden alındığı, sonra da görevine iade edildiği belirtilmişti.

Detaylar

İddia: 'Patara'da 2 Bin Kamyon Kum Çalındı, Olayı Tespit Eden Memur Görevden Alındı' -

Kaş Kaymakamı hakkında suç duyurusu

s-547b8bfe8a5256121a48ec5762b4b21a294886
Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, yaşanan bu gelişmelerin ardından muhafaza memuru Umut Utku, bir kez daha görevinden alındı.Şükrü Durmuş, “Kaş Kaymakamı Şaban Yazıcı, hiçbir müfettiş raporu ve yargı kararı olmaksızın, görevini yapan meslektaşımızı görevinden uzaklaştırdı. Bu kamu gücünü kötüye kullanmaktır” dedi.Bölgede diğer muhafaza memurlarının da tehdit edildiğini söyleyen Durmuş, “Kaş Kaymakamı’na sormak isteriz: Bölgede yaşanan kum hırsızlığına adları karışan AKP ilçe yöneticisi Osman Deniz Karataç, belediye meclis üyesi Tevfik Taner ve hafriyat şirketi sahibi Mustafa Bahar, diğer kamu personeline yaptığı ‘Bize karşı çıkarsanız sizin de sonunuz Umut Utku gibi olur’ tehditlerini sizden cesaret alarak mı söylemektedir?” sorusunu yöneltti.Durmuş, “Kamu gücünü kötüye kullanan Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı hakkında Antalya Valiliği’ne, İçişleri Bakanlığı’na ve Antalya İdari Mahkemesi’ne başvurduk. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.

Kaymakamlık personeli de işin içinde!

s-2eaa3ae6347f1ca0b4aabb8c346861357e1e7f
Demirören Haber Ajansı (DHA) Şubat 2021 tarihli haberinde Patara'da kum hırsızlığına yönelik operasyon düzenlendiğini ve aralarında iş insanlarının da olduğu 20 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.Haberde şu bilgiler yer alıyordu:Temmuz 2020'den itibaren 3 bin ile 5 bin kamyon arasında kumu çeşitli yollarla kullandığı öne sürülen çetenin üyeleri, ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Patara'dan taşınan ve kamyonlarla satılan kumları, bazı inşaat firmalarının reklamlarında 'Zemin taşlarımızı Patara kumundan yapıyoruz' sloganıyla pazarladıkları da ortaya çıktı.

Sera atıkları bahane olarak kullanıldı

Kaş Orman İşletme Müdürlüğü ile Kaş Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (KAŞ-DER) arasında 1 Temmuz 2020 yılında bir protokol imzalandı. Protokol Ova B Tipi mesire yeri ulaşım yolu üzerinde ve etrafındaki çöp ve sera atıklarının toplanması, yeşil gübre olarak değerlendirilmesi gibi konuları içermesine rağmen, KAŞ-DER yöneticileri ve Faybahar isimli şirket temsilcileriyle aralarında Kaş Kaymakamlığı'nda görevli personelin de bulunduğu 20 kişi, bölgeden binlerce kamyon kum hırsızlığı yapmak ve satmakla suçlandı.Alandaki tepe şeklinde olan kumların alınarak çukur olan yerlerin doldurulması, seralardan çıkan yeşil bitkisel atık malzemelerin alanda açılan çukurlara gömülerek uzun vadede geri dönüşüm, kompost ve gübre elde edilmesi gibi maddelerin yer aldığı protokol kapsamında, 2020 yazında Kaş Kaymakamlığı'na mevsimlik işçi olarak alınan H.K., kaymakamlıkta görevli olan dernek başkanı da olan amiri A.Y. tarafından projenin uygulanacağı alanda bekçi olarak görevlendirildi ve iddialara göre proje kapsamında uygulanacak hafriyat işlerinin yapılması için ihaleyi alan M.B. adlı girişimciye ait firmanın iş makinesi ve kamyonları alandan kum çıkarılmasını sağladı.

Kum satın alanlar ifade verdi

Bölgede açılan çok sayıda çukur ve bu çukurlara doldurulan atıklar nedeniyle etrafa kötü kokuların yayılması ve sivrisinek sorunun artması nedeniyle Ova Mahallesi sakinleri şikayetçi olmaya başladı. Mahalle sakinlerinden birçok isim kamyonu 125 TL'den 2 bin TL'ye değişen fiyatlar arasında kum satışı yapıldığı yönünde ifade verdi. İfadelerde kum satın alan kişiler, satın aldıkları kum miktarını, kime ne kadar ödeme yaptıklarını anlattı. İfadelere göre şüphelilerin Ova ve Kınık mahallerinde boş veya kiraladıkları arazilere, çıkardıkları binlerce ton kumu da satışa hazır şekilde stok yaptıkları da belirlendi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER