Pentagon'dan Polonya'ya atılan füzeye ilişkin açıklama

ABD İstihbaratı tarafından Rusya füzelerinin Ukrayna’ya fırlatıldığı sırada Polonya’ya düştüğü ve iki kişinin öldüğü açıklandı.

Pentagon'dan Polonya'ya atılan füzeye ilişkin açıklama

ABD İstihbaratı tarafından Rusya füzelerinin Ukrayna’ya fırlatıldığı sırada Polonya’ya düştüğü ve iki kişinin öldüğü açıklandı. Bu olay ABD Savunma Bakanlığı tarafından önce reddedildi ve Washington’un NATO topraklarını koruma konusundaki taahhüdünün açık olduğu vurgulandı.

ABD istihbaratından üst düzey bir yetkili, Associated Press’e (AP) açıklamada bulundu. Yetkili, Rusya’nın gün içerisinde Ukrayna’ya fırlattığı füzelerden bazılarının Polonya kara sınırlarına düştüğünü ve iki kişinin de öldüğünü söyledi.

Patlamanın Polonya’nın doğusu ve Ukrayna'ya yakın bölgelerinde olduğu bildirilmişti ancak Polonyalı kaynaklar patlamanın nedenini açıklamamıştı.

"NATO’nun her karışını savunacağız''

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise günlük basın toplantısında şöyle konuştu:

"İki Rus füzesinin Polonya’da Ukrayna sınırına yakın bir yere düştüğünü iddia eden haberlerden haberdarız. Şu anda bu haberleri teyit edecek bilgi elimizde yok ve bunları inceliyoruz. Elimizde güncel bilgi olduğunda bunları paylaşacağız"

ABD'nin NATO’nun her karışını koruyacağı açıklamaları da hatırlatılarak bu konuda askeri bir karşılık gelip gelmeyeceği sorusuna ise şöyle yanıt verildi:

"Bu konuyu inceliyoruz. Şu anda bunları teyit edecek bilgiye sahip değiliz. Dolayısıyla spekülasyon yapmak veya ihtimallere girmek istemem. Beşinci Madde ve güvenlik taahhütlerimize gelince, NATO’nun her karış toprağını savunacağımız konusunda açık olduk."

Rusya: Kasıtlı provoasyondur

Rusya Savunma Bakanlığı ise Polonya'nın Ukrayna sınırına düşen roketlerle ilgili yaptığı açıklamada net idadelere yer verdi:

"Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır"

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Polonya ile irtibatta olduklarını belirterek, uygun adımları atacaklarını duyurdu. 

AB'den 'Polonya'nın yanındayız' mesajı

 

Rus füzesi Polonya'ya düştü: 2 kişi öldü

 

ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarını kınadı

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER