Plaja İniş Yapan Helikopterin Pilotu: 'Ailece Havacılığa Aşığız, Her Yere İneriz'

Sosyal medyadan tepki çeken olayın kahramanı konuştu.

Plaja İniş Yapan Helikopterin Pilotu: 'Ailece Havacılığa Aşığız, Her Yere İneriz'

Sosyal medyadan tepki çeken olayın kahramanı konuştu. Teknede yemek için plaja inmeyi tercih ettiğini anlatan pilot, kendisini ve ailesini "havacılık aşığı" olarak tanımladı ve istediği her yere inebileceğini söyledi.

s-7c2681e3dace41b5f02786ddac0d6c23103282
Marmaris Kumlubük Koyu’nda bir otelin plajına bir helikopter indi. O sırada plajda olanlar, hemen yanlarına inen helikopteri görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Görüntülere tepki yağarken "Akşam yemeği için plaja inerek insanları tehkikeye attılar" yorumları yapıldı. Helikopterin otelin yanındaki yat kulübüne müşteri getirdiği belirtildi.Helikopteri kullanan VAV Teknoloji’nin sahibi Temel Akçay, Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in sorularını yanıtladı.

"Koordinatları bildirdik"

s-ac55c53a45a707e28288d13c0609e5139f8369
Helikopteri Türkiye’nin ikinci kadın ultra light uçak pilotu olan eşi Nilüfer Akçay ile birlikte kullandıklarını belirten Akçay, "Biz havacılık aşığı bir aileyiz. Önceki gün de Marmaris Kumlubük mevkiine, Devlet Hava Meydanları’na bildirdiğimiz koordinatlar çerçevesinde iniş yaptık. Sivil havacılık mevzuatı gereği pilot sorumluluğunda emniyeti sağladığınız her yere iniş yapabilirsiniz. Biz uçuş planını ZZZZ diye dolduruyoruz, yani bilinmez yere iniş olarak, dolayısıyla da bir miktar sağına ya da soluna iniş yapmamızda sakınca olmadığı halde biz tam bildirdiğimiz koordinatlara, plaja iniş yaptık" dedi.Amerika’da ve dünyanın birçok yerinde helikopterlerin daha yaygın kullanıldığını belirten Akçay, "Biz amatör havacılığı sevdirmek amacıyla kurduğumuz İzmirli iki dernek olarak bu tür geziler organize ediyoruz." dedi. Akçay, Pilot Tuna Kaptan’ın teknesinde kahvaltı yapmaya gittiklerini, bir gün öncede de güvenlik önlemi aldıklarını idda etti.

Ağır yaptırımlar yolda

s-0541ee4f04e60748dc69b6cc8b6b7140699e87
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü dün yaptığı açıklama, helikopterin iniş noktasının plaj bölgesine 9.5 kilometre mesafede bulunduğunu bildirdi. Müdürlük, "Uçuş planında belirtilen koordinat ile iniş yapılan alan arasındaki farkın açıklanması amacıyla ilgili işletme ve pilot açıklamaları talep edilecektir. Sözkonusu açıklamalar ve eldeki veriler kapsamında SHY-1 ve SHY-6C Yönetmelikleri kapsamında komisyon kurularak gerekli değerlendirmeler yapılacak ve bu değerlendirme kapsamında gerekli görülmesi halinde işletme ve pilot nezdinde idari işlem tesis edilecektir. (SHY-İPC Yönetmeliği kapsamında para cezası, SHY-1 Yönetmeliği kapsamında pilot lisansı üzerinde işlem, vb.) Burada suç sahile inmesi değildir. Amatör helikopterler, şartlarını yerine getirmek koşuluyla her yere inebilirler. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin uygun görmesi ve inilecek alanda yangın tüpüyle birinin beklemesi gerekir. Ve mutlaka çevre güvenliği sağlanmalıdır. Burada bizim açımızdan suç, uçuş planına riayet edilmemesidir" açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

Marmaris'te Halk Plajına Tehlikeli Bir Şekilde İnen Helikopter Tepki Çekti
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER