Prof. Dr. Taşbakan: 'Gelişmiş Maskeleri Takarak Spor Yapmak Ölümcül Olabilir'

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Prof. Dr. Taşbakan: 'Gelişmiş Maskeleri Takarak Spor Yapmak Ölümcül Olabilir'

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, spor yaparken maske kullanmanın hayati bir risk ortaya çıkardığını belirterek, "N95 tipi maskeler, nefes alıp verirken nefese bir miktar engel oluyor. Uzun zaman kullanımı sonrası kanda karbondioksit dediğimiz zararlı gazın birikmesi söz konusu. Bu zararlı gazda baygınlığa, ani ölümlere neden olabilir" dedi. 

Çin'in Vuhan şehrinde maske ile spor yapan 26 yaşındaki bir birey öldü

s-a7e06d5fadcb1ab77fc22b64d84fe6c4877202
Yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'in Vuhan şehrinde, yüzünde maske ile spor yapan 26 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardındaki bilim insanları konuyla ilgili ciddi uyarılarda bulundu.DHA'nın aktardığı bilgiye göre, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, salgının arkasında bilhassa açık alanda yoğunlaşan sporlarda, maske kullanımınının hayati risk doğurduğunu belirtti.

'Sağlık çalışanlarının kullandığı maskeler solunumu kısıtlayabilecek maskelerdir'

s-82a4ab5fb6bc938750a19262f484f2b7fe48ab
Pek fazla vatandaşın, yalnızca sıhhat çalışanlarının kullandığı maskeleri taktığını ve bu maskelerin solunumu kısıtlayacak maskeler olduğunu vurgulayan. Prof. Dr. Taşbakan, şunları söyledi:
"Bizim halka önerdiğimiz maskeler, cerrahi maskelerdir. Fakat halk müziği, farkında olmadan bizim sıhhat çalışanlarımızın hastaya müdahale ederken taktığımız maskeleri takıyor. Bu maskeler, olağan hayatta hiç kullanılması gereken maskeler yok. Bu maskelerin dezavantajı şu; nefes alıp verirken nefese bir miktar engel oluyor, verdiğimiz nefesin bir kısmını yeniden solumak zorunda kalıyoruz. Uzun süre takıldığı zaman kanda karbondioksit dediğimiz zararlı bir gazın birikmesi laf konusu. Bu zararlı gazda; hayati tehlikenin ortaya çıkmasını sağlayarak, ölüme değin neden olabilecek kanda yükselmelere sebep olabilir. Baygınlık, ani ölüm gibi sonuçların yaşanmasına neden olur. Bilhassa spor yapan insanlarda bu maskelerin kullanılması ciddi yaşamsal tehlike taşır"

'Topluluk ortamda, 1,5 metrelik mesafeyi koruyarak, cerrahi maske takarak spor yapılabilir'

s-a94b8804a25b50505c0803d0b80ad216cc0623
Açık alanda ve topluluk ortamda spor yapacak şahısların sosyal uzaklık kuralına uyarı etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Taşbakan, "Topluluk ortamda, 1,5 metrelik mesafeyi koruyarak, cerrahi maske takarak spor yapılabilir. Biz, sağlık çalışanlarının kullanması gereken daha gelişmiş maskeleri kullanmamasını söylüyoruz, çünkü bunlar sanıldığı gibi kişiyi çok fazla korumuyor" diye konuştu.Düzenli olarak Alsancak Kordon'da spor yapan 37 yaşındaki Su Karaman ise, "Ahenkli olarak koşuyorum. Maskeyle koşmak fazla şiddet oluyor. Hava da sıcak olduğu için yüzüm fazla terliyor. Lakin uzmanlar da maskenin çıkarılmaması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden spor yaparken de maskemi çıkarmıyorum" dedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER