Prof. Serap Şimşek Yavuz: 'Salgın Yönetimi Bilim Kurulu’nda Olsaydı Bunları Yaşamazdık'

Bilim Kurulu üyesi Serap Şimşek Yavuz, "Eğer salgın yönetimi bizim kontrolümüzde olsaydı bugünkü durumu yaşamazdık" dedi. Yavuz’a göre artan vakalara karşı sıkı kapanmaya gitmeli ve aşılamaya hız verilmeli. Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'ın sorularını yanıtlayan Yavuz, ".

Prof. Serap Şimşek Yavuz: 'Salgın Yönetimi Bilim Kurulu’nda Olsaydı Bunları Yaşamazdık'

Bilim Kurulu üyesi Serap Şimşek Yavuz, "Eğer salgın yönetimi bizim kontrolümüzde olsaydı bugünkü durumu yaşamazdık" dedi. Yavuz’a göre artan vakalara karşı sıkı kapanmaya gitmeli ve aşılamaya hız verilmeli.

s-0ddd2d2a4e1d4e4f128e19de35b7b332a08da9
Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'ın sorularını yanıtlayan Yavuz, "Bir yandan aşılama olurken bir yandan da Türkiye yeni bir pikle karşı karşıya. Bu neden oldu?" sorusuna şu yanıtı verdi:"Bunun iki nedeni var. Birincisi Aralık ayında İngiltere’de varyant patlak verince Türkiye’de de çok kısa bir süre sonra belirlendi. Bu varyant daha bulaşıcı olduğu için alınan önlemlerin artırılması gerekiyordu, ama biz açıldık. Açılma yanlıştı, bilakis daha da kapanmamız gerekiyordu. İkincisi de bu daha bulaşıcı bir virüs, yani daha fazla enfeksiyon yapıyor. Önlemleri artırmamız gerekirken azalttığımız için beklediğimizden daha fazla bir pik ile karşı karşıyayız."

"Salgın yönetimi bizim kontrolümüzde olsaydı bugünkü durumu yaşamazdık"

s-2a18904d83c70dca903c0f9eaaf744dc75d9dd
Sizin de üyesi olduğunuz Bilim Kurulu’unun yaptığı öneriler iktidar tarafından dikkate alınmıyor mu? Açılma ve kapanma politikaları sizin kurulunuzun önerilerine göre belirlenmiyor mu?"Hayır, eğer salgın yönetimi bizim kontrolümüzde olsaydı bugünkü durumu yaşamazdık. Bilimsel Danışma Kurulu her türlü bilimsel gelişmeyi yakından izleyerek önerilerde bulunuyor. Ayrıca bizler de aktif olarak hasta takip ediyoruz. Dolayısıyla ortada bir bilgi eksikliği veya bilgileri resmi kurumlara aktarmayla ilgili sıkıntı yok. Nitekim biz kurul olarak daha önceden ilgili kurumları “varyant-1 geliyor, buna karşı önlemlerin artırılması gerek” diyerek uyardık. Ama salgının yönetimi ne Türkiye’de ne de başka bir ülkede bilimsel danışma kurulunun kontrolünde. Dünyanın her yerinde salgını, seçilmiş hükümetler yönetir. Onlar da yalnızca bilimsel danışma kurullarının tavsiyelerini değil bambaşka bir sürü parametreyi hesaba katarak karar alıyor."

"Şu anda yeni bir sıkı kapanma en akılcı çözüm"

s-7d69a40fff85f312c0b749a9b157778ca4b9dd
İnsanlar artık bir açılıp bir kapanmaktan, hayatlarının deneme yanılma usulüne göre belirlenmesinden bunaldı ve bu sürecin uzaması psikolojik sorunları daha da derinleştirebilir. Sizce ne yapmalı?"Şu an Türkiye’de vaka sayıları en yüksek seviyesinde, ölümler her geçen gün artıyor. Ciddi bir kriz var. Elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Ama salgın yönetiminin ve bu soruların muhatabı Bilimsel Danışma Kurulu değil, iktidar. Bilimsel gerçekler bu kadar yayılan bir enfeksiyon varsa hareketi, kalabalıkları azaltmanız, insanlar arası mesafeyi artırmanız, tedbirleri sıkılaştırmanız gerektiğini söylüyor. Biz önerilerimizi dile getirdiğimizde “bir de esnafı dinleyin, bir de restoran sahiplerini dinleyin, vs….” deniliyor. Biz bilim tarafını sonuna kadar savunuyoruz ama salgın yönetimi çok boyutlu bir süreç. Bilimsel açıdan baktığınızda şu anda yeni bir sıkı kapanma en akılcı çözüm. Bilimin bu durum için bize söylediği şu: “Yapabildiğiniz kadar aşı yapın ve kısıtlama önlemlerini en üst seviyeye çıkarın.” Nitekim bunu uygulayan ülkeler genellikle başarılı oldu. Özetle, şu anki çözüm yolu sıkı tedbir ve yaygın aşıdan geçiyor."

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Günlük Vaka Sayısı İlk Kez 42 Bini Geçti! - Prof. Müftüoğlu: 'Günlük Vaka Sayılarında Avrupa Şampiyonuyuz, Yetmedi Dünyada İlk Dörde de Girmeyi Başardık' - Türkiye'de Yatak Bulunamadığı İçin Bir Kadının Öldüğü Gün, Londra'dan Özel Uçakla 'Hasta' Getirildi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER