Rapor: Emeklisi En Fakir Birkaç Ülkeden Biri Türkiye

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre emeklisi en fakir birkaç ülkeden biri Türkiye.  Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 1 Eylül'de açıkladığı rapor, Türkiye'de emeklinin durumunu gözler önüne serdi. Dünyada 4.1 milyar kişinin tamamen sosyal güvence ko.

Rapor: Emeklisi En Fakir Birkaç Ülkeden Biri Türkiye

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre emeklisi en fakir birkaç ülkeden biri Türkiye. 

s-9aedf2b78fed25444a305da34feee3a9db22f2
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 1 Eylül'de açıkladığı rapor, Türkiye'de emeklinin durumunu gözler önüne serdi. Dünyada 4.1 milyar kişinin tamamen sosyal güvence koruması dışında olduğunu ortaya koyan rapora göre, sosyal güvence şemsiyesi altında olanların da ciddi bir fakirlik tehlikesi içinde yer aldığı belirtiliyor ve “seçilmiş” ülkelerdeki ortalama emekli maaşının o ülkenin yoksulluk sınırına oranı karşılaştırılıyor. Sözcü'nün haberine göre veriler Türkiye'nin ILO'nun emekliler için fakirlik göstergesi olarak belirlediği yüzde 50'lik sınırın çok altında kaldığını gösteriyor. Örneğin, Uganda'da emekli maaşı ülkenin yoksulluk sınırının yüzde 43.5'ine karşılık geliyor. Bu oran Mısır'da yüzde 91.2, Endonezya'da yüzde 56.1, Azerbaycan'da yüzde 46.6,  Mozambik'te ise yüzde 32.7'yi buluyor. Türkiye'de ise bu oran sadece yüzde 21.7.

s-cc669bef4f2993ed23a2702df00b236e9c9e38
Raporda, “Pratikte, bazı ülkelerde sosyal güvenlik destekleri minimum standartlarının da altında kalıyor. Örneğin; birçok ülkede emekli aylıkları, ülkenin yoksulluk sınırının yüzde 50'sinin dahi altında. Bu ülkelerde emekli maaşı ile yaşayan yaşlı kesim, güvence altında olmasına rağmen fakir olarak tanımlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.Raporda, dünyada en azından bir sosyal güvenlik koruması altında olanların oranı yüzde 46.9 olarak açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye'de en az bir sosyal güvenlik koruması altında olanların oranı yüzde 79.8 seviyesinde. Bu durum yüzde 21'lik kesimin hiçbir koruma altında olmadığını ortaya koyuyor. Ancak şemsiye altındakilerin de büyük bölümü, aldığı maaş itibarıyla “fakir” tanımlamasına giriyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER