RTÜK Başkanı'ndan Sansür Eleştirilerine Yanıt: 'İyi Niyetli Olmayan Muhalefet Alışkanlığı'

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix ve BluTV gibi platformların RTÜK denetimine girmesine ilişkin düzenlemeye dair eleştirilerle ilgili konuştu.

RTÜK Başkanı'ndan Sansür Eleştirilerine Yanıt: 'İyi Niyetli Olmayan Muhalefet Alışkanlığı'
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix ve BluTV gibi platformların RTÜK denetimine girmesine ilişkin düzenlemeye dair eleştirilerle ilgili konuştu. Şahin, "Düzenlemeyi, sadece müstehcenlik ve sansür gibi birkaç hususa indirgemenin sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz. Yönetmelik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor" dedi.

'Düzenlemeyi, sadece müstehcenlik ve sansür gibi birkaç hususa indirgemenin sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz'

s-ac95b4b470a3eb8a92e41e81fb1b6b4139bbe8RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dijital yayıncılık platformlarına RTÜK denetimine ilişkin tartışmalarla ilgili olarak konuştu. Şahin, düzenlemeye yönelik eleştirilere şu sözlerle yanıt verdi:
''Düzenlemeyi, sadece müstehcenlik ve sansür gibi birkaç hususa indirgemenin sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz. Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor. Başta sosyal medyada olmak üzere 'İnternete sansür geldi' eleştirilerinin ağırlıklı olarak yapılması, yönetmeliğin sağlıklı şekilde incelenmediğini gösteriyor.''

'Anasayamızda açıkça sansür yasaklanmıştır'

s-3727f5e4287eaf5c51a9c00844ffdc409b9fd9Şahin, 'internete sansür geldi' tartışmaları ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
''Sansür kavramının ne olduğunu çok iyi bilen bazı art niyetli kesimler, kamuoyunu yanlış yönlendirerek sansürcülük eleştirisi yapıyor. Sansürden bilerek veya bilmeden, bir amaca hizmet ederek ya da bilinçsizce bahsedenlerin iyi niyetli oldukları düşünülemez. Herkesin malumu sansür, yayınların daha yapılmadan denetlenmesi ve müdahalelerin uygulanmasıdır. Anayasamızda da açıkça sansür yasaklanmıştır. Hiçbir kişi ya da kurum sansür uygulayamaz.''

'Yayıncı şirketler vergi verecek'

s-54b108e03a0e62851a24560ba208d313e6b097Düzenlemeyle, Türkiye'de hizmet veren dijital tabanlı yayın platformlarının şirket kurarak resmiyete kavuşacaklarını ve diğer yayıncılar gibi yasal yükümlülüklerini yerine getireceklerini belirten RTÜK Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Abonelik sistemiyle milyonlarca lira gelir elde eden, internet üzerinden platformlardan isteğe bağlı yayıncılık yapan şirketler, maalesef ülkemizde şu anda hiçbir düzenlemeye ve vergi yükümlülüğüne tabi değildir. Hukuki hiçbir sorumlulukları yoktur. Kazançları üzerinde denetim imkansızdır. Burada çarpık bir durum da ortaya çıkıyor. Mevcut lisanslı platformlardan isteğe bağlı yayıncılık hizmetlerine abone olanlar, çeşitli kalemlerde devlete sorumluluklarını yerine getirerek vergilerini öderken, abonelerinden yüksek miktarda gelir elde eden internet tabanlı şirketler, devlete tek kuruş vergi ödemiyor.''

'Denetim isteyenler yüzde 70'

s-ef0cef7d32d2c0f87679cf771c5121bfb56667Şahin, İzleyici Eğilimleri Araştırması 2018 verilerine göre, vatandaşların yüzde 70,4'ünün internet üzerinden yayın yapan platformların denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü, "Denetim olmasın" diyenlerin oranının yüzde 13 olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yönetmelik, tartışmalara neden olmuştu.

Resmi Gazete'de Yayımlandı: Netflix, BluTV ve Puhutv Gibi Dijital Yayıncılık Platformlarına RTÜK Denetimi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER