RTÜK: Dondurma Reklamlarında Genel Ahlak Sınırını Aşan Sorunlar Olabiliyor

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı, reklam içeriklerinde bazı düzenlemelere gidileceğini belirterek, "dondurma reklamlarında genel ahlak sınırını aşan sorunlar olabiliyor" dedi.

RTÜK: Dondurma Reklamlarında Genel Ahlak Sınırını Aşan Sorunlar Olabiliyor

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı, reklam içeriklerinde bazı düzenlemelere gidileceğini belirterek, "dondurma reklamlarında genel ahlak sınırını aşan sorunlar olabiliyor" dedi. Ellialtı ayrıca yemek programı sunan kişilerden, "fazla yemek yememelerini" istediklerini belirtti.

s-5e87ccf5e0a3920c48328694f91ffb0d235882
Türkiye gazetesinden Damla Peker'in haberine göre, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı, TBMM Dilekçe Komisyonu Obezite İle Mücadele Alt Komisyonu’na bir sunum yaptı. Yaptığı sunumda yöresel yemek programlarına ve reklamlara tepki gösteren Ellialtı, Reklamverenler ve Reklamcılar Derneği’yle görüşerek içeriklerde bazı düzenlemelere gidileceğini aktardı.

'Ceza vermememizin etkisi olmuyor'

s-a5416dc08918f83045fa7350b0e15cb7569250
Sunum sırasında Komisyon Başkanı Belma Satır’ın daha önce ceza kesilen reklam olup olmadığını sorusuna Ellialtı, "Daha önce asitli içecekler ve dondurma reklamları içerisinde kesmiştik" cevabını verdi. Reklamların yayınlandıktan sonra ceza kesilmesinin bir etkisinin olmadığını söyleyen Ellialtı, "Reklamverenler ve Reklamcılar Derneği’yle görüşerek içeriklerde bazı düzenlemelere gidiyoruz. Dondurma reklamlarıyla ilgili birkaç hafta içerisinde, reklamlar çekilmeden kendileriyle toplantı yapacağız. Reklamlar yayınlandıktan sonra bizim ceza vermemizin çok büyük bir etkisi olmuyor." şeklinde konuştu.

'Reklamlar içerisindeki sıkıntılı hususlar olabiliyor'

s-7fb648b0262f74b896d3d4fb4e759ac53fdc83
Reklamlar çekilmeden firmalarla görüşeceklerini aktaran Ellialtı, özellikle dondurma reklamlarında ahlak sınırlarını aşan sorunlar olduğunu belirterek şöyle devam etti:"Reklamlar çekilmeden biz kendileriyle görüşüyoruz, toplantı yapacağız. Bu reklamlar içerisindeki sıkıntılı hususlar ve özellikle dondurma reklamlarında genel ahlak sınırını aşan sorunlar olabiliyor. Bunlarda da bir düzenlemeye giderekten her ne kadar yetkimiz dâhilinde önceden müdahale yetkimiz olmasa da birtakım ortak çalışmalarla bunu çözmeye çalışıyoruz."

'Program sunan kişilerin fazla yememelerini istiyoruz'

s-235e68e98753e5181f1c6a84a7089bddeb374f
Ellialtı, toplantıda yöresel yemek programlarına da tepki gösterdi. Ellialtı, yaptığı sunumda şu değerlendirmelerde bulundu: "Üst kurulumuzun yayından önce yayıncılara ve yapımcılara müdahale yetkisi yok. Ancak gurme tarzı yemek programlarında program sunan kişilerin fazla yememelerini, menfi örnek teşkil etmemelerini, sağlıklı olmaları, spor gibi konularda teşvik edici mesajlar vermesini istiyoruz. Dizi yapımcıları ve yayıncılarla da yaptığımız toplantılarda özellikle rol karakterlerin spor yapan ve sağlıklı beslenen karakterler olması gerektiği, nasıl sigara, içki kullanmaması gerekiyorsa hamburger, abur cubur gibi gıdaların tüketiminin de dizilerde olmaması gerektiği konusunda yapımcılara ve yayıncılarımıza tavsiyelerde bulunuyoruz."

'Bakanlığının besin profiline uygun olanların reklamına izin verilecek'

s-0ea67b77a5f37436ba5afa52b543ba7d4c4fe0
Altı ay sonra turuncu kategorinin faaliyete geçeceğini söyleyen Ellialtı, bazı gıda çeşitlerinin reklamlarının Sağlık Bakanlığı denetiminde olacağını ve uymayanlara para cezası verileceğini şöyle aktardı:"Altı ay sonra turuncu kategorimiz faaliyete geçecek. Bu kapsamda tuzlu baharatlı atıştırmalıklar, sütlü içecekler, kah-valtılıklar, yoğurtlar, peynirler ve soslar için Sağlık Bakanlığının besin profilinde yer alan kategoriye uygun olanların reklamına izin verilecek. Yaptırımları da olacak. 27 Mart’ta yürürlüğe girecek. Uymayan kanallara aylık brüt ticari iletişim gelirinin yüzde 1’i ile 3’ü arasında idari para cezası uygulayacağız."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER