RTÜK ‘Ordu Katar’a Satıldı’ Sözlerine Eksik Deşifreyle Ceza Vermiş

CHP’li Başarır’ın Tank Palet Fabrikası’nın Katarlılara satışına ilişkin sözleri nedeniyle RTÜK’ün Habertürk’e eksik belge ile ceza kestiği ortaya çıktı.

RTÜK ‘Ordu Katar’a Satıldı’ Sözlerine Eksik Deşifreyle Ceza Vermiş

CHP’li Başarır’ın Tank Palet Fabrikası’nın Katarlılara satışına ilişkin sözleri nedeniyle RTÜK’ün Habertürk’e eksik belge ile ceza kestiği ortaya çıktı. Başarır’ın sözlerine açıklık getiren ifadeler “dinlenmeden” ceza verilmiş.

s-0550fb3c382c9adcb9b344321caf521fd9ce0a
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Tank Palet Fabrikası’nın Katarlılara satışına ilişkin sözleri nedeniyle Habertürk’e verdiği cezanın, yanlış bir usulle kararlaştırdığı bildirildi.Başarır’ın “Orduyu değil Tank Palet Fabrikası’nı sattılar” sözlerini dinlemeyen Üst Kurul, yüzde beş idari para ve beş kez de program durdurma cezasına hükmetti. RTÜK üyesi İlhan Taşcı toplantıda yaşananları anlattı. Taşcı, diğer üyelerden Okan Konuralp ile muhalif kaldıkları kararın alındığı toplantıya ilişkin, “Olağan uygulama, görüşülecek yayınla ilgili kaydın tamamının deşifre edilmesidir. Burada olan ise deşifresi yapılmayan bölümdeki diyalogun saklanmasıdır” dedi.

'RTÜK’ün verdiği karar, yayıncıların kimleri ekrana çıkartılabileceğinin de işaret fişeği'

s-f51d4126bee24315655bd0a6ce4b27435fcc80
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, programın sunucusunun araya girmesi üzerine Başarır’ın sözlerine açıklık getirdiğini anımsatan Taşcı, “Bu neden önemli? Çünkü Üst Kurul üyeleri her yayını izleyemez. Kulaktan dolma bilgilerle de karar veremez. Üyelerin o yayının tamamını izlemişçesine bir bütün olarak değerlendirebilmeleri için tam deşifre yapılması zorunluluktur. Bugüne kadar da uygulama hep tam deşifre yapılması biçimindedir. Ancak bu dosyada, yayıncı lehine değerlendirilebilecek, konuşmacının da kastını tam anlatabildiği bölümleri kurulun önüne getirilmedi. Bu görülmüş bir deşifre yöntemi değildir” dedi.Verilebilecek en ağır cezaya hükmedildiğini belirten Taşcı, şunları söyledi: 
“Tavandan ceza verildi. Karardan anlaşılan öncelikli hedef, siyasetçinin siyasi söyleminin cezalandırılması. Bir başka hedef ise televizyonculara gözdağı. RTÜK’ün verdiği karar, yayıncıların kimleri ekrana çıkartılabileceğinin de işaret fişeği niteliğinde. Buna uymayan yayıncıların başlarına geleceği göstermek hedefleniyor.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi'nden eleştiri

s-eaab8585e872c637b55bfbad68da1d7d3e882b
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK’ün Habertürk’e kestiği cezayı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi. “İktidarın yine bir yargı reformu yapılacağını açıklamasının ardından basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik haksız baskı ve cezaların ağırlaşarak sürmesi düşündürücü” denilen açıklamada, RTÜK’ün verdiği cezalarla medya kuruluşlarını kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmaya çalıştığı vurgulandı.Basın Konseyi açıklamasında ise kararın hukuken ve mantıken izah edilemeyeceğinin altı çizildi. Açıklamada, ‘’RTÜK’ün çoğulcu demokrasiye ve basın özgürlüğüne ters düşen bu kararını kabul etmiyoruz’’ ifadeleri kullanıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Sınır Ötesi Vurgun! Türk Şebeke ABD Hükümetine 2.1 Milyon Dolar Zarar Vermiş - Yeni Evlenenlere Dağıtılacak: AKP’li Belediye 15 Bin Saate 5 Milyon 790 Bin TL Ödedi - Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasağı Bu Akşam Başlıyor: Nereler Açık, Ulaşım Nasıl Olacak? İşte Bilinmesi Gereken Tüm Detaylar
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER