RTÜK'ten Netflix'e 'Cuties' Yaptırımı: Katalogdan Çıkarılsın

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 9 Eylül 2020'de yayınlanacağı duyurulan 'Cuties' (Minnoşlar) adlı yapımın katalogdan çıkarılması yönünde karar aldı. Akit TV'ye ise 30 Ağustos'ta kullandığı 'Anırkabir' KJ'si nedeniyle para cezası verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet.

RTÜK'ten Netflix'e 'Cuties' Yaptırımı: Katalogdan Çıkarılsın

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 9 Eylül 2020'de yayınlanacağı duyurulan 'Cuties' (Minnoşlar) adlı yapımın katalogdan çıkarılması yönünde karar aldı. Akit TV'ye ise 30 Ağustos'ta kullandığı 'Anırkabir' KJ'si nedeniyle para cezası verdi.

s-5be738fd66b3e234a5e3b6a79b854544051b42
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, film hakkında gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için RTÜK'e resmi yazıyla talepte bulunmuştu.Talepte, Netflix'in, söz konusu filmin tanıtımında "dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan bir çocuk" tanımlanmasında bulunulduğu, ancak "çocuk filmi" görüntüsündeki yapımı izlemek için abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaştığı aktarılmıştı.Uzman raporunda yer alan "çocukların erken yaşta yetişkin yaşantısı içinde yer aldığı, istismar ve kötüye kullanım içeren bir yapımın potansiyel çocuk istismarı davranış örüntülerini ortaya çıkarabileceği" değerlendirildi.

Önümüzdeki ay Netflix'te gösterilmeye başlanacak yapıma gelen tepkiler

Netflix'in 11 Yaşındaki Bir Kızın Hayatını Anlattığı 'Cuties' İsimli Filmi Pedofili Gerekçesi ile Tepkilerin Odağında -

Karar oy birliğiyle alındı

s-b57ce9ecf2c1425c0600e87ff074b48b61b9ff
Tartışmalar neticesinde Netflix'in, 6112 sayılı Kanun'da yer alan "Yayın hizmetleri çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez" hükmünü ihlal ettiği ve bu sebeple yayıncı kuruluşun söz konusu programı kataloğundan çıkarması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi.

Akit TV'ye para cezası

s-a24f2703eeb3ce02849d6aaaf9beb9cef721cf
Akit TV’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’na ilişkin verilen haberin alt bandında 'Devletin Zirvesi Anırkabir’de' ifadesinin toplam 1 dakika 43 saniye süresince ekranda kalması sebebiyle kanunda yer alan “yayın hizmetleri… kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünün ihlal edildiği tespit edilerek yayıncı kuruluş hakkında idari para cezası yaptırımı uygulanmasına karar verildi. Atatürk'ün Anıt Mezarına 'Anırkabir' Diyen Akit TV'ye RTÜK'ten İnceleme
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER