Ruhsat Süresi Doldu, İzni İptal Edildi: Kazdağları'ndaki Kanadalı Altın Şirketi 'Hiçbir Yere Gitmiyoruz' Diyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bölgede altın çıkarma ruhsatının uzatılmaması gerekçesiyle Kaz Dağları’ndaki iznini iptal ettiği Kanadalı Alamos Gold şirketinin taşeronu Doğu Biga Madencilik’in genel müdürü Ahmet Şentürk, 60 yıllık ruhsat hakları olduğunu belirterek,.

Ruhsat Süresi Doldu, İzni İptal Edildi: Kazdağları'ndaki Kanadalı Altın Şirketi 'Hiçbir Yere Gitmiyoruz' Diyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bölgede altın çıkarma ruhsatının uzatılmaması gerekçesiyle Kaz Dağları’ndaki iznini iptal ettiği Kanadalı Alamos Gold şirketinin taşeronu Doğu Biga Madencilik’in genel müdürü Ahmet Şentürk, 60 yıllık ruhsat hakları olduğunu belirterek, "Hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.

s-70650ac4c5a24fdc4d3a7cf1f9913d91611d73
Kazdağları’nın Çanakkale Kirazlı bölgesinde 350 bin ağacın kesilerek, siyanürle altın çıkarma hazırlığı yapması sonrası kamuoyunda büyük tepki çeken Kanadalı Alamos Gold’un 10 yıllık ruhsat süresi 2019 yılı Ekim ayında dolmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı ise orman kullanım iznini iptal etmişti.Doğu Biga Genel Müdürü Ahmet Şentürk, Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in sorularını yanıtladı.

'Ağaç kesiminden dolayı orman bakanlığına 54 milyon TL ödedik'

s-643bf342432bbd64235c7222dc21bc74f2a0fe
Şentürk, "Ruhsatınız uzatılmadığına, orman izniniz iptal edildiğine göre Kazdağları’ndan gidecek misiniz?" sorusu için şöyle konuştu:
"Hayır, oradan hiçbir yere gitmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletine bir sözümüz var. Maden Kanunu’nun birinci maddesi yer altı kaynaklarının toplumun refahı için çıkarılmasına hükmediyor ki biz de bunu yapacağız. Türkiye bir hukuk devleti, burada kimse elini kolunu sallayarak iş yapmıyor, bizler de bir mevzuata tabiyiz. Doğu Biga da yabancı sermayeli bir Türk şirketi, yatırımcısı Alamos Gold.Türkiye’ye doğrudan 140, dolaylı olarak 240 milyon dolar yatırım yaptık; Kirazlı ve Ağı Dağı, Çamyurt toplamı. Kirazlı’ya inşaat için 160 milyon dolar daha harcayacağız. Ağaç kesiminden dolayı orman bakanlığına 54 milyon TL ödedik. Ama asıl yatırım giderimiz altının aranıp bulunması içindi."

'Üretilen altının bir gramı bile yurtdışına çıkmayacak'

s-c2fa269d6855545181f52592ff0a8cfe070b3a
Kirazlı sahasında 4 milyar dolarlık yeraltı kaynağı söz konusu olduğunu belirten Şentürk sözlerine şöyle devam etti:
"Bunun yüzde 50’si maliyetlere gidecek, bu maliyetlerin yüzde 70-80’lik kısmı Türkiye’de tedarik sarf malzemelerine harcanacak. Türkiye’de madenler devletin uhdesinde olduğundan diğer sektörlerde 4 ana kalem vergi ödenirken, madenciler devlet hakkı, orman arazi bedeli gibi 8 kalemde ödeme yapıyorlar. Dolayısıyla da 4 milyarlık altının kabaca yüzde 20-25’i devlete gitmiş olacak. Geri kalan kısmı da şirketimizin karıdır. Ayrıca üretilen altının alım öncelliği Merkez Bankası’nın, MB almadığı takdirde Türkiye Altın Borsası’nda iç pazara satılacak. Yani üretilen altının bir gramı bile yurtdışına çıkmayacak"

'60 yıllık hakkımız var'

s-5ccbc2162d981bbbbc41550c55935a0780f84d
Çalışma süreleri konusunda bilgi veren Şentürk, "İnşaat süremiz 18 ay, inşaatımızı bitirip üretime geçtiğimiz andan itibaren 5 yıl içinde mevcut rezervimizin üretimini tamamlayıp, kapama prosesine geçeceğiz. Yani 7 ila 9 yılda inşaatı, işletmesi bitecek. Elimizi kolumuzu sallayarak çekip gitmeyeceğiz. Sahayı ormandan emanet aldık, eskisinden daha iyi rehabilite ve restore ederek vermemiz gerekiyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hak 60 yıllık veriliyor ama devlet bunu 10’ar yıllık periyodlarla denetliyor, yükümlülükleri yerine getirmiş miyiz, diye. İşte bizim 10 yıllık işletme ruhsatımızın süresi de 2019 Ekim ayında doldu, 6 ay öncesinden uzatma için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) başvurduk. Onlar da teknik olarak bizi inceledi, şirket bütün yükümlülüklerini yerine getirmiştir, ruhsat uzatımı uygundur, diye rapor hazırlayıp bakanlığa onaya gönderdi. Bakanlık henüz onaylamadı, yaklaşık 1.5 yıldır onay gelmedi. Sadece bir onay kaldı."

Ayrıca bakınız

Kazdağları'nda Zafer Çevrecilerin! Alamos Gold'un İzinleri İptal Edildi - Kaz Dağları'nda 350.000 Ağaç Yok Edilmişti: Bakan 'En Hızlı Şekilde Ağaçlandıracağız' Dedi... - Kaz Dağları'nda Yüzbinlerce Ağacı Kesen Alamos Gold, Devletten Tazminat Alarak Sahadan Çekildi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER