Rusların Schengen çilesi bitmiyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası vize çilesi bitmiyor.

Rusların Schengen çilesi bitmiyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası vize çilesi bitmiyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Evgeniy Ivanov, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rus vatandaşlarına çok girişli vize verilmesini en aza indirdiğini belirtirken, Ruslar için vize başvurularında istenen şartların yerine getirilemez olduğunu söyledi.

TASS haber ajansına konuşan Ivanov, Rus turistler için Avrupa ülkelerine giriş izni almanın neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekerken, “Batı’da Rus turistlerin giriş koşulları o kadar katılaştırıldı ki Rus vatandaşları için Schengen vizesi almak neredeyse imkansız hale geldi. Bildiğiniz gibi şu anda Rus vatandaşlarının Letonya, Litvanya, Polonya, Finlandiya, Çekya ve Estonya’ya turistik amaçlı girişleri de yasaklandı” diye konuştu.

Gazetemru'nun haberine göre bazı AB ülkelerinin Ruslara vize vermeyi resmen reddetmemekle birlikte, açıkça imkansız koşullar ileri sürdüklerinin altını çizen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Batı ülkelerinin vize başvurularında özellikle vize ücretlerinin Batı bankaları aracılığıyla ödenmesi veya yabancı  sigorta şirketinden sağlık sigortası poliçesinin ibraz edilmesini talep ettiğini aktardı.

Ivanov, “Bu şartlar, benzeri görülmemiş Batı yaptırımları bağlamında çok girişli vizelerin Ruslara verilmesini imkansız hale getirdi” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Ruslara vize vermeyi kolaylaştıran kuralları rafa kaldırırken, Birlik içinde vize vermeyi tümüyle durdurmayı uzun süredir savunan Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya, Schengen başvurularını almayı tamamen durdurdu.

AB, Rusya ile arasında Haziran 2007’den bu yana geçerli olan vize kolaylaştırma anlaşmasını 12 Eylül’den itibaren askıya aldığını duyurdu.

Öncülük edenler

Ukrayna’da askeri operasyonun başlamasını takiben üye ülkeler arasında farklı uygulamalar da görüldü.

Rusya karşıtlığı ile öne çıkan Çekya ve Polonya, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu sonrasında Rus vatandaşlarına vize vermeyi durdurarak bu konuda öncülük etti.

Rusya karşıtı Estonya, Rus vatandaşlarına vize ve oturma izni vermeyi ağustos ayı içerisinde durdurdu.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Rus vatandaşların Estonya’ya gelmemesi önerisinde bulunarak, “Burada hoş karşılanmıyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise daha önce Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupa’yı ziyaret etmek insani bir hak değil, bir ayrıcalıktır.” ifadesini kullanmıştı.

Rusya’nın diğer Avrupalı komşusu Letonya, uzun süre boyunca Rus turistlere AB çapında bir yasak getirilmesini destekledi ve ağustos başında süresiz bir zaman için vize verilmesini durdurdu.

Hollanda da Rusya’nın Amsterdam Büyükelçiliği çalışanlarını sınır dışı etmesinin ardından nisan ayında Ruslara kısa süreli vize vermeyi durdurdu.

Benzer karar temmuz başında Belçika’dan geldi. 1 Temmuz itibarıyla Belçika diğer vize türlerini vermeye devam etse de turist vizesi vermiyor.

AB’nin kararı sonrası

AB’nin vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma konusunda uzlaşmasının ardından Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya yaptıkları ortak açıklamada, 19 Eylül itibarıyla Rus vatandaşlarına resmen vize vermeyi durdurduklarını duyurdu.

Rusya ile en büyük sınırı paylaşan Finlandiya ise AB’nin kararından sonra işlenen vize başvurularının sayısını yüzde 90 oranında azaltarak haftada 1000’den 100’e düşürdü.

Danimarka ve Fransa da AB’nin kararına uygun şekilde vize kolaylığı anlaşmasını askıya aldıklarını bildirdi.

Schengen vizesi vermeyi sürdüren İspanya, İtalya ve Fransa’nın konsolosluklarında vize kotalarının hızla tükendiğine dikkat çeken uzmanlar, Rusya Federasyonu’ndaki diplomatik personel sayısının azaltılmasının da durumu daha karmaşık hale getirdiğini ekliyor.

Uzmanların verilerine göre, Avrupa’ya turist akışı belirgin bir şekilde azalırken, Schengen vizesi başvurularında İtalya, İspanya ve Fransa en popüler AB destinasyonları olmaya devam ediyor.

O ülkeye gidecekler dikkat! Artık Schengen şart

 

Schengen vizesinde yeni dönem!

 

Avrupa Birliği'nden Schengen adımı

 

Estonya'dan Rusya vatandaşlarına Schengen yasağı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER