Rusya'da koronayla savaşan doktorların şüpheli ölümü

Son 2 haftada Rusya'da 3 afiyet çalışanı hastane penceresinden düştü.

Rusya'da koronayla savaşan doktorların şüpheli ölümü

Son 2 haftada Rusya'da 3 afiyet çalışanı hastane penceresinden düştü. Bunlardan 2'si hayatını kaybetti, biri ise yaşam mücadelesini sürdürüyor. Oysa yaşananlar akıllara "afiyet çalışanları meslek yükü ve psikolojik zorlama yüzünden intihar mı ediyor" sorularını getirdi.

Doktorlardan birinin koronavirüs testi artı çıktıktan sonra zeka çalışmaya zorlandığı bahis ediliyor. Oysa hastane yetkilileri bu iddiayı reddediyor. Üç olay da Rus yetkililer göre araştırılıyor.

KORONAVİRÜSE YAKALANMASINA KARŞIN ÇALIŞMAYA ZORLANDI

Başkent Moskova'nın güneyindeki Voronezh kentinde Aleksander Şulepov adlı 37 yaşındaki bir ambulans doktoru, koronavirüs hastası olmasına karşin çalışmaya zorlandığını söylediği bir video yayımladıktan 10 gün sonra çalıştığı hastanenin ikinci katından düştü. Yerel medyanın bölgesel sağlık durumu yetkililerine dayanarak verdiği habere kadar, Cumartesi günü meydana gelen olayda kafatası çatladığı belirtilen Şulepov'un durumu ağır.

"HASTA HASTA ÇALIŞTIRILIYORUZ"

Koronavirüs testi artı meydana çıkan Şulepov, 22 Nisan'da hastaneye kaldırılmıştı. Benzer gün Şulepov ve Aleksander Kosyakin adlı bir çalışma arkadaşı sosyal medyada bir video yayımlayarak alıştırma koşullarını eleştirmişti. Kosyakin videoda, Şulepov'un koronavirüs hastası olmasına rağmen çalışmaya zorlandığını söylemişti. Kosyakin, bu videodan daha sonra "yalan haber" yayma suçlamasıyla polis kadar sorgulandığını belirtti. Şulepov, üç gün sonradan diğer bir video yayımlayarak sözlerini geri almış ve bu kaydı, "duygularına hâkim olamadığı bir anda" kaydettiğini söylemişti.

Şulepov'un son videosunu Novousmanskaya Hastanesi'nin başhekimi Igor Potanin'le çekti. Potanin videoda hastane çalışanlarının koruyucu araç gereç eksiği olmadığını söylüyor. Novousmanskaya Hastanesi'nin açıklamasında Şulepov'un koronavirüs olduğunu bildirmesinden sonra mesaiden alındığı ve çare gördüğü belirtildi.

CNN'e tarafından Şulepov, pencereden düşen üçüncü hekim oldu. Sibirya'nın Krasnoyarsk kentinde bir hastanenin başhekim vekili olan 47 yaşındaki Elena Nepomnyaşçaya 1 Mayıs'ta hayatını kaybetmişti. Sağlık Durumu Bakanlığı'nın açıklamasında koronavirüs hastası olan doktorun bir hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra öldüğünü duyurdu.

Rusya'da koronayla savaşan doktorların şüpheli ölümü

RUSYA'DA OLGU SAYISI 155 BİNİ GEÇTİ

Rusya'da yeni herif koronavirüs saptama edilen kişi sayısı 155 bin 370'e ulaşarak Avrupa ülkelerindeki vaka sayısına yaklaştı. Son 24 saatte 10 binden fazla olgu görüldü. Ölü sayısı ise 95 artarak bin 451'e yükseldi.

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Denetleme ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 10 bin 102 kişide daha Kovid-19 görülmesiyle vaka sayısı 155 bin 370'e çıktı.

Böylece Rusya, Kovid-19 vaka sayısı bakımından 165 bin hastayı geçen Almanya'ya yaklaşmış oldu. Son iki gündür günlük vaka sayısının 10 binin altına düşmediği ülkede ölü sayısı 95 artarak 1451'e, iyileşen sayısı da 1770 artarak 19 bin 865'e yükseldi.

öte yandan ülkedeki vaka sayısında günlük artış oranı yüzde 7 olurken, yeni vakaların yüzde 49,1'i rahatsızlık belirtisi taşımıyor. Yeni vakaların yüzde 46,4'ünün 18 ila 45 yaşında, yüzde 34'ünün 46 ila 65 yaşında, yüzde 10,3'ünün 66 yaş üstü, yüzde 9,3'ünün de çocuk olduğu kaydedildi.

MOSKOVA'DA OLGU SAYISI 80 BİNİ GEÇTİ

Salgının en fazla hissedildiği başkent Moskova'da vaka sayısı 5 bin 714 artarak 80 bin 115 oldu. Moskova'daki olgu sayısında günlük yükselme oranının yüzde 7,7 olduğu belirtildi.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi'nden yapılan açıklamada, takriben 222 bin 510 kişinin gözetim aşağıda tutulduğu ve şimdiye kadar bu şahısların sayısının 806 bin 709 olduğu bildirildi.

Açıklamada, bugüne dek 4 milyon 460 binden fazla deneme yapıldığı kaydedildi.

RUS ORDUSUNDA VAKA SAYISI 3 BİNİ GEÇTİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya tarafından, orduda virüs saptama edilenlerin sayısı 130 artarak 1384'e ulaştı, 2 birey ağır durumda bulunuyor. Ordudaki 349 sivil çalışanın yanı sıra Bakanlığa emrindeki okullarda 1456 kişide virüs görüldü, toplam 253 hasta ise sağlığına kavuştu.

Rusya'da, birincil Covid-19 vakası 31 Ocak'ta Tümen ve Sibirya'nın güneyindeki Transbaykal bölgelerinde iki Çin vatandaşında tespit edilmişti.

Rusya'da koronayla savaşan doktorların şüpheli ölümü
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER