Rusya et ihracatını artırdı

Rusya Tarım Bakanlığına bağlı Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetimi Servisi (Rosselkhoznadzor), 2022 yılında Rusya’nın et ürünleri ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 13 arttığını bildirdi. Servis tarafından yayınlanan raporda, Rusya’nın 24 ülkeye sığır .

Rusya et ihracatını artırdı

Rusya Tarım Bakanlığına bağlı Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetimi Servisi (Rosselkhoznadzor), 2022 yılında Rusya’nın et ürünleri ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 13 arttığını bildirdi.

Servis tarafından yayınlanan raporda, Rusya’nın 24 ülkeye sığır eti ihraç ettiğine değinilirken, sığır eti ihracatının yüzde 9 artarak 33,5 bin tona ulaştığı, 14 ülkeye ise yılın başından bu yana yüzde 18 artışla 146 bin domuz eti tedarik edildiği belirtildi.

Rusya, bu yıl üç ülkeye kuzu eti ihraç ederken, kuzu eti ihracatının bu yıl beş kat artışla 913 tona ulaştığı, aynı zamanda 33 ülkeye ihraç edilen kanatlı ette ihracat hacimlerinin yüzde 24 artışla 336 bin tona yükseldiği kaydedildi.

23 ülkeye et mamulleri ihraç edilirken, arzdaki artış yüzde 4’ü bularak 76,4 bin tona ulaştı.

Rosselkhoznadzor, 2022’de Katar’a süt ürünleri, Tayland’a süt ürünleri ve sığır derileri ihraç edildiğini bildirdiği raporunda, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) balık ve deniz ürünleri, Nijerya’ya süt ürünleri, Myanmar’a yem ürünleri, Çin’e ek kümes hayvanı yan ürünleri ihracatı ile birlikte toplamda 15 ülke ile 42 veterinerlik sertifikası anlaşması yapıldığını kaydetti.

2022’de Vietnam, Çin, Suudi Arabistan Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Azerbaycan, Özbekistan pazarlarına açılan Rusya’nın halihazırda 21 ülkeye süt ürünleri, 53 ülkeye balık ve deniz ürünleri tedarik ettiği hatırlatılan raporda, büyümeye katkıda bulunan en önemli ithalatçı ülkelerin Vietnam, Çin, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Belarus olduğu ifade edildi.

Helal et ihracatı da artıyor

2022 yılında Rusya’dan dünya pazarlarına helal ürün ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 50 arttığı da gözlemlenirken, servis tarafından yayınlanan açıklamada, 2022 yılında Rusya’nın özellikle İslam ülkelerinin pazarlarına helal et arzını önemli ölçüde artırdığı vurgulanırken, Argus ve Mercury bilgi sistemlerine göre 23 Aralık itibarıyla ihraç edilen toplam helal ürün hacminin 129 bin tonu geçtiği, aynı dönem için 2021’de bu göstergenin 87 bin ton olduğu hatırlatıldı.

Rusya’da Helal standartları karşılayan ürünlerin en büyük alıcıları başta Suudi Arabistan olmak üzere Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olurken, ayrıca Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Bahreyn ve Gine’ye önemli miktarlarda kümes hayvanları ihracatı, Özbekistan ve Fas’a sığır eti ihracatı, İran’a ise kuzu eti tedarik edildiği açıklandı.

Tarım Bakanlığı, Rusya’dan ihraç edilen helal ürünlerin öncelikle 2022’deki toplam helal ürün ihracatının yüzde 90’ından fazlasını oluşturan ve yaklaşık 120 bin tona ulaşan kümes hayvanları ve sakatat olduğunun altını çizdiği mesajında, ayrıca 6 bin tondan fazla helal dana eti, 900 ton kuzu eti ve 900 ton at etinin dış pazarlara gönderildiğini vurguladı.

Rosselkhoznadzor’a göre, helal standartlarını karşılayan et ihracatının Rusya’nın toplam et ihracatı içindeki payı yaklaşık yüzde 35’e ulaştı.

2022'de 9,2 milyar dolar binek otomobil ihracatı gerçekleşti

 

Tekstilde rekor ihracat

 

Çin'in ihracat ve ithalatı azaldı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER