Salda Gölü de Tehlikede! Göller Bölgesi, Çöller Bölgesine Dönüşüyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, kuruyan ve çekilen göl sularına tedbir alınmazsa 'Göller Bölgesi' olarak bilinen Burdur ve çevresinin 'çöller bölgesi' diye anılacağını belirtti. Jeoloji Mühen.

Salda Gölü de Tehlikede! Göller Bölgesi, Çöller Bölgesine Dönüşüyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, kuruyan ve çekilen göl sularına tedbir alınmazsa 'Göller Bölgesi' olarak bilinen Burdur ve çevresinin 'çöller bölgesi' diye anılacağını belirtti.

s-af973d43a936469d2908bc12e963989cd34e32
Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) yaptığı açıklamada, bölgedeki göllerde kuruma ve çekilmenin devam ettiğini söyledi. Cevni, "Göllerimiz kuruyor. Göller Bölgesi tehlike altında. Bu durumun birçok sebebi olmakla birlikte bu sebeplerden birçoğu insan kökenlidir. Yani insan eliyle doğrudan yer altı ve yer üstü sularımıza zarar verilerek oluşmaktadır. Hemen herkes bu durumdan rahatsız herkes bu konuyla ilgili hassasiyetini dile getirmektedir, fakat çözüme yönelik herhangi bir adım bildiğimiz kadarıyla atılmamıştır" dedi.

Birçok sebebi var

s-d2a3aaf72447afeadd50ddf14c755bfd96667d
Göllerin kurumasını tek bir olaya bağlanamayacağını, bunun birçok sebebi olduğunu aktaran Servet Cevni, "Bunların başlıcaları, göllerimizi besleyen akarsu ve yer altı suyu kaynaklarının rejimine olumsuz insan müdahalesi, tarımsal sulamada teknolojik gelişmelerin kullanılmaması, su sarfiyatının çok yüksek olması, havzada kaçak sondaj kuyuları vasıtasıyla kaçak su kullanımları ve küresel iklim değişiklikleri. Bahsettiğimiz problemler kişi bazında çözülebilecek sorunlar değildir. Ciddi manada komisyonlar kurulup uzman komisyonlarca araştırılması gerekmektedir" diye konuştu.

'Küçük de olsa bir geri dönüşü sağlamamız gerekiyor'

s-95a246d00167b123952c1274c456405180a05e
Kimyasal olarak sınıfta kalan havza suyunun tüketildiğini, hemen tüm kaynaklar ve göllerin tehlike altında olduğunun açıkça görüldüğünü aktaran Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, şöyle konuştu:"Mevcut su kütlelerimizi artırmamız için uygun bir çalışma yapılıp göllerimize yakın alanlardaki kış aylarında boşa akan sularımızın cazibeli veya terfi hatları vasıtasıyla göllere ulaştırılması konusunda çalışma yapılabilir. Birincil önceliğimiz en çok insan hayatını etkilediği için Burdur Gölü ve Salda Gölü'dür. Birisi turizm açısından birisi de Burdur için çok önemlidir. Tabii ki bütün göllerimiz çok kıymetli ama önceliğimizin Burdur ve Salda gölleri olarak bir eylem planı ortaya koyulması, yetkili ve uzman kişilerce bu konunun araştırılması gerekiyor. Bu gölleri bir şekilde tekrardan doğaya kazandırmamız, tahribatını engellememiz, küçük de olsa bir geri dönüşü sağlamamız gerekiyor."

"Göller Bölgemiz, çöller bölgesi olmasın"

s-dc37d74c56155e9577b3bf71bdff6a579e4a7c
Burdur bölgesinin Göller Bölgesi olarak bilindiğini anlatan Servet Cevni, "Maalesef bu kuraklık, yer altı ve yer üstü sularımızın korunmaması sonucunda göllerimiz gittikçe çekilmekte, öngörülemez şekilde hızla kurumakta. Buna müdahale edemezsek Göller Bölgesi olarak anılan bölgemiz yakın zamanda çöller bölgesi olarak anılacak. Göller Bölgemiz, çöller bölgesi olmasın. Buradan açık bir çağrı yapıyoruz. Bu konuya kaynak ayıralım, biz bu konuda Jeoloji Mühendisleri Odası olarak görev almaya her zaman hazırız. Bir an önce çözüm planı üretilmesi gerekmektedir" dedi.

'Yakın zamanda Salda Gölü'müzü de kaybedeceğiz'

s-ab672b7d136bec4f439191d8187f5359902313
Salda Gölü'nün turizm açısından önemli olduğunu kaydeden Cevni, buradaki çekilmenin sebebini şöyle anlattı:"Sorun havza kökenli. Sadece bir gölümüzü etkilememekle beraber, dünya çapında ses getirmiş, NASA'nın ilgisini çekmiş bir göl Salda. Kuraklıkla ilgili ciddi bir araştırma yapılmazsa yakın zamanda Salda Gölü'müzü de kaybedeceğiz. Bölgemizdeki bütün göller tehlike altında. Sadece bazıları bu tehdidi bize gözle görülür şekilde hissettirebiliyor. Ama Salda Gölü de uzun vadede maalesef aynı sonucu yaşayacak" diye konuştu. Ecstasy Kokteyli! Üniversitelilerin Yılbaşı Partisi Ölümle Bitti - Kısıtlamaya Uymayan Eşini İhbar Etti! - Fuat Oktay Cumhurbaşkanlığına Ait Uçak Sayısını Açıkladı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER