Saldırıda yetim kalan bebekleri emziren Afgan bayan, görenlere duygu doymuş anlar yaşattı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Salı günü bayan doğum hastanesine düzenlenen saldırıda, aralarında yeni doğmuş bebeklerin, annelerin ve hemşirelerin de bulunduğu asgari 24 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıda yetim kalan bebekleri emziren Afgan bayan, görenlere duygu doymuş anlar yaşattı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Salı günü bayan doğum hastanesine düzenlenen saldırıda, aralarında yeni doğmuş bebeklerin, annelerin ve hemşirelerin de bulunduğu asgari 24 kişi hayatını kaybetti. Firuze Ömer ismindeki yufka yürekli bayan ise haberi televizyonda duyar duymaz hastaneye koşarak yetim kalan bebekleri emzirmeye başladı. Ömer, önceliğinin babasız kalan bebekler olduğunu ve "Bir bebeğin sorumluluğunu alıp, oğlumla birlikte büyütmekten hoşnut olacağım." dedi.

TELEVİZYONDA DUYUP HASTANEYE KOŞTU

Salı günü, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki bir doğum hastanesine militanların düzenlediği saldırıda, aralarında yeni doğmuş bebeklerin, annelerin ve hemşirelerin de bulunduğu minimum 24 kişi, insafsızca öldürüldü. 27 yaşındaki Firuze, saldırıyı televizyondan duymuştu. Arkadaşlarıyla konuştuktan ve sosyal medyadaki fotoğrafları gördükten sonradan tablonun ne kadar ağır olduğunu anladı. Kendisi de dört aylık bir erkek bebeğin annesiydi. Bebeğini emzirirken, saldırı yüzünden babasız kalan bebeklerden diğer bir şey düşünemiyordu. Bebeklere yardım etmek için hastaneye gitmeye karar veren genç bayan, "İftar saati yaklaşırken, eşime hastanedeki bebeklere yardımcı olma niyetimden söz ettim" diyor. Eşi Firuze'nin önerisini hemen kabul etti ve bebeklerine bakacağını söyledi.

haberler.com/haber/2020/05/15/kabil-de-dogum-hastanesine-saldiri-sonrasi-ye-2-13224142_o.jpg">

BEBEKLERE SÜT TOZUNDAN YAPILMIŞ MAMA VERDİLER

Firuze'nin arabayla kat ettiği uzaklık kısa olabilir ama zalim atak nedeniyle travma yaşayan ve korkmuş bir kentte bu gezi aynı zamanda riskli de. "Hastaneye gittiğimde 20 değin bebek gördüm. Bazıları yaralıydı. Hemşirelerle konuştum ve bana çok ağlayan bebekleri emzirmemi söylediler." dedi. Firuze sonradan, arka arkaya dört bebeği emzirdi. O hastaneye gelmeden önce, hemşireler bebekleri süt tozundan üretilmiş mamayla doyurmaya çalışıyordu. Firuze, "Bir Takım bebekler o sütü içmeyi reddediyordu" diyor.

haberler.com/haber/2020/05/15/kabil-de-dogum-hastanesine-saldiri-sonrasi-ye-3-13224142_o.jpg">

EMEN BEBEKLER SAKİNLEŞTİ

Bebeklere bir yaşam eli uzatan Firuze, "Emzirdiğimde, üzerinde rahatlatıcı bir etkisi oldu. Onlara takviye edebildiğim için mutluydum. İki saat dek daha sonra kendi oğlumu emzirdim" diyor. Firuze yaşadıklarını sosyal medyada paylaştı ve diğer annelere de hastanede ağlayan bebekler için aynısını yapma çağrısında bulundu. Bazı kadınların gönüllü olup, bebekleri emzirdiklerini anlatıyor. Firuze, saldırının yaşandığı günün gecesi ve iki gün sonradan da hastaneyi ziyaret etti. Bunun, eşinin kendisine verdiği bütün özendirme ve destekle mümkün olabildiğini söylüyor.

"ANNELERİ YERİNE YABANCILAR BESLİYOR"

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün "savaş suçu" diye tanımladığı saldırının sorumluluğunu demin üstlenen olmadı. Afganistan yönetimi, orduya saldırganları bulgu emri verdi. Ülkenin başkenti Kabil son 40 yılda çok fazla zor, savaş ve çatışma gördü. Ancak annelerin ve yeni doğmuş çocukların katledilmesi, en fena güç olaylarından biri olarak hafızalarda kalacak. Firuze, ülkesinde hiç sonu gelmeyecekmiş gibi görünen şiddetten bıktığını söylüyor. "Anneleri sarılacakken, bu bebekleri bir hastanede, yabancılar besliyor" diyor. Psikiyatri eğitimi alan Firuze, Afgan ailelerin yaşadığı derin yaraları ve acıyı tedavi etmek için toplumda etkin bir rol oynamak istiyor.

"ÖNCELİĞİM YETİM KALAN ÇOCUKLAR"

Firuze ve bir grup arkadaşı, bebekler için kumaş ve anne sütüyle beslenemeyen çocuklara süt tozu alabilmek için para topladılar. Yaralılar dışındaki bebekler Atatürk Çocuk Hastanesi'nden taburcu edildi. Oysa Firuze bundan böyle aileleri olmayan çocukların durumundan tez canlı. "Önceliğim yetim kalan çocuklar olacak" diyor ve ekliyor: "Bir bebeğin sorumluluğunu alıp, oğlumla birlikte büyütmekten memnun olacağım."

Saldırıda yetim kalan bebekleri emziren Afgan kadın, görenlere duygu dolu anlar yaşattı BBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER