Salgın şirketlerde bir çok yeniliğe neden oldu

Dünyayı etkisi altına bölge koronavirüs salgını, jurnal hayatta çoğu değişikliğe yol açtığı gibi şirketlerin personellerini gözetmek ve çalışma hayatlarını koordine etmek amacıyla birçok yeniliği de beraberinde getirdi.

Salgın şirketlerde bir çok yeniliğe neden oldu

Dünyayı etkisi altına bölge koronavirüs salgını, jurnal hayatta çoğu değişikliğe yol açtığı gibi şirketlerin personellerini gözetmek ve çalışma hayatlarını koordine etmek amacıyla birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Şirketler motivasyonu ayakta tutmak, personelinin ve ailesinin ruh sağlığını korumak, çalışanının süreçten en az etkilenmesi amacıyla kreatif çözümler ortaya koydu. Kimi psikolojik yardım hattı oluşturdu, kimisi besin konusunda uzmanları devreye soktu. Hatta bu süreçte bazı şirketler de can dostlarımızı da unutmadı ve onların sağlıkları açısında uzakta baytar desteği bile sağladı.

İşte şirketlerin hayata geçirdiği yeni uygulamalar:

Doktorlar online danışmanlık verdi
420 binden fazla üyesi, 30 bini aşkın OYAK ve Grup Şirketleri çalışanları ve benzeyen, çocuk, anne ve baba gibi birinci derece yakınlarının hastaneye gitmelerine gerek kalmadan COVID-19 dahil diğer sağlık durumu sorunlarıyla ilgili yardım alabilmeleri için “OYAK Doktorum” hizmetini başlattı. Pandemi duyuru edilmesinin anında sonrasında alınan tedbirler ile birlikte hayata geçirilen OYAK Doktorum hizmeti yoluyla online tıbbi danışmanlık, psikolog, beslenme uzmanı ve yeni doğan bakımı konularında danışmanlık sunuluyor. Bilirkişi doktorlarla görüntülü konuşma imkanı da veren ve kullanıcı memnun etme derecesi yüzde 80'i bulan bu hizmete OYAK Doktorum Çağrı Merkezi Hattı'nın yanı sıra, OYAK Platform Mobil Uygulaması üzerinden de ulaşılabiliyor.

7/24 uzman desteği
Akkök Holding bünyesinde yer alan Ak-Kim Kimya, online takviye egzersiz programı oluşturdu ve bu program üzerinden çalışan ve ailelerinin gereklilik duymaları durumunda 7/24 telefon üzerinden uzman desteği almaları sağlandı. Tekrar aynı holding çatısı aşağı olan SEPAŞ Enerji'de ise çalışanlara ve ailelerine karşın devreye alınan “Çalışan Yardım Hattı” aracılığıyla bütün çalışanlarına psikolojik danışmanlık ve rehberlik, seminer, kriz/kritik şart desteği ve zorunlu durumlarda yüz yüze psikolojik takviye veriliyor. Çalışanların benzer evde ikamet eden birinci derece yakınları da bu program kapsamında tüm hizmetlerden faydalanabiliyor.

İşten çıkarmama garantisi verdi, maaş ödemelerini erkene çekti
PM/Sabancı, salgınla mücadelede en erken pozisyon şirketler aralarında yer aldı ve ilgili önlemleri çok erken hayata geçirdi. Ocak ayının ortasında Özel Koşul Yönetim Ekibi oluşturdu ve şubat ayı itibarı ile tüm ofislerde ve fabrikada afiyet otoritelerinin önerileri çerçevesinde COVID-19 salgınına karşısında en üst seviyede önlemler aldı. Çalışanlara düzenli olarak bilgilendirmeler yaptı. Bu dönemde çalışanlar için keza hesaplı keza psikolojik takviye planları açıkladı. Hiçbir çalışanının salgından ekonomik olarak negatif etkilenmemesi için bu işlem baştan başa işten çıkarmama garantisi verdi. Çalışanlarının içinde bulundukları sürece idareli olarak rahat uyum sağlamaları için ücret ödemelerini erkene çekti bu vesile ile çalışanlarının nakit akışını kolaylaştırdı. Ödül sistemi ve öğlen yemeği yardımını da bu dönem için devreye soktu. Tüm çalışanların faydalanacağı destek platformu oluşturdu. Bu platform üzerinden uzaktan psikolojik danışmanlık, hukuki bilgilendirme, uzaktan çalışmaya yönelik tavsiyeler ve daha çoğu konuda yardım verirken, çalışanların aile fertlerini de kapsayacak şekilde maske, dezenfektan ve eldivenden oluşan hijyen kitini çalışanlara temini etti. Bu süreçte şirket içi iletişim kampanyası düzenleyerek çalışanlarını dinlemeyi ihmalkârlık etmedi. İhtiyaçları çakmak için yaptığı ankette çalışanların neredeyse tamamı, şirketin, çalışanlarını düşündüğünü ve salgın döneminde alınması gereken tüm önlemleri aldığını ifade etti. Bu dönemde ortaya meydana çıkan kazanımlara ve öğrenimlere ilişkin oluşturulan veri havuzu, iş sızıntı modellerinde süratli aksiyon alınması ve sürekli geliştirilmesi konusunda ayrım oluşturdu. Firmanın odağında ise şu anda ‘yeni normale' dönüş planları yer alıyor. Kriz tedbirlerine erken başlandı, ‘yeni normale' ise en titiz şekilde ve peyderpey geçiş için hazırlık çalışmaları yapılıyor.

Videolar paylaşıldı
Nazik Holding, COVID-19 Çin'de yayılmaya başladığı sıralarda şart özelinde kriz aksiyon planları hazırladı. Türkiye'de birincil vakanın görülmesini takiben hızla devreye alınan aksiyonlar bir uçtan bir uca koşul başarıyla yönetilerek, toplumsal sorumluluk gereği üretime devam edildi. Çatısı aşağı faaliyet gösteren 22 şirket ve 7 bin 500 çalışanıyla Grup, uygun pozisyonlar için ivedilikle evden egzersiz düzenine geçti. Imal vardiyaları tekrar düzenlendi, yemekhanelerdeki yoğunluğun azaltılması için önlemler alındı ve servis birey nakliye kapasiteleri sınırlandırıldı. Çalışanların motivasyonu için Kibar Holding CEO'su Haluk Kayabaşı ve şirketlerin genel müdürleri çalışanlara hiç beklemedikleri anlarda videolu mesajlar gönderdi, görüntülü görüşmeler, canlı yayınlar yapıldı. Kriz ekipleri her sabahtan toplandı ve gelişmeler doğrultusunda gerekli yeni adımlar atıldı, gelişmelerden çalışanların anlık haberi oldu. Yapılan tüm çalışmalarda çalışan sağlığı ve güvenliğini odağına bölge Nazik Grubu, çalışan sağlığını bütünsel olarak değerlendiriyor. Mayıs- Haziran aylarında kademeli olarak şirket bazındaki ihtiyaçlara tarafından ofislere dönmeye başlayan çalışanlara; keza evde kaldıkları hem de dönüşümlü olarak ofislere gelmeye başladıkları dönemde wellbeing ve irtibat çalışmaları ile psikolojik takviye de veriliyor.

Spor eğitmeni, beslenme uzmanı, psikolog desteği
Turkcell'de Genel Müdür Murat Erkan ve Genel Müdür Yardımcıları ahenkli olarak çalışanlarla çevrimiçi konferans ve toplantı imkanlarını kullanarak moral ve motivasyonu yüksek tutmaya çalışıldı. İletişim ve yaşam platformu BiP üzerinden yapılan grup görüntülü görüşmeler çalışmalar aksamadan sürmesi sağlandı. Çalışanların motivasyonu ve şirket içerisinde sinerjinin artırılması için dağıtılmış aktiviteler düzenlendi. Bütün çalışanlarına öğretmek amacıyla video içerikleri oluşturdu. Videolar aile içi iletişim, ruh sağlığını koruma, evden bereketli egzersiz gibi konulardan oluşturuldu. Çalışanlara spor eğitmenleri eşliğinde her gün 3 ayrı seans ve seviyede canlı temas üzerinden egzersiz yapabilmesi, diyetisyen ve psikolog desteği alabilmesine olanak veren Zindelik Programı hayata geçirildi. Psikolog hizmeti almakta olan veya bu dönemde almak isteyen çalışanlar, psikoloğa BiP üzerinden mesaj atarak randevu talep edip, mesai saatleri içinde belirlenen süre aralığında canlı video bağlantısı ile mülâkat yaparak destek alabildi. Özel sağlık sigortası kapsamı COVID-19 salgınına göre genişletildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER