Sanatçılardan Destek Mesajı Yağdı: 15 Yıldır Mücadele Eden Somalı Madenciler Ankara Yolunda

Tazminatları için 15 yıldır mücadele eden Soma Uyar Madencilik işçileri, hükümet tarafından verilen sözler tutulmadığı için yeniden Ankara’ya yola çıktı. Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, Manisa’nın Soma ilçesinde yıllardır haklarını alamadıkları için eyl.

Sanatçılardan Destek Mesajı Yağdı: 15 Yıldır Mücadele Eden Somalı Madenciler Ankara Yolunda

Tazminatları için 15 yıldır mücadele eden Soma Uyar Madencilik işçileri, hükümet tarafından verilen sözler tutulmadığı için yeniden Ankara’ya yola çıktı.

s-f3901128980f0fd221ff4bdb3ac0a520bae463
Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, Manisa’nın Soma ilçesinde yıllardır haklarını alamadıkları için eyleme geçen Uyar Madencilik işçilerinin direnişi sürüyor.Hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine Manisa’dan Ankara’ya yola çıkan maden işçileri, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası aracılığıyla da bir basın açıklaması yayınladı. Sendika avukatları tarafından yapılan açıklamada, “Aylardır devletin en yetkili ağızlarından aldığımız sözlerin hiçbirisi bugüne kadar yerine getirilmedi” denildi.

Hükümet yetkilileri verdikleri sözleri tutmadı.

s-e34fe90a52d464b4c56006201486150560c0e7
Sendika aracılığı ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son görüşmemizde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 1 Temmuz’a kadar dönüş yapacağını ve bilgi vereceğini heyetimize söz vermesine rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı. Süleyman Soylu’nun 15 Ocak 2021’e kadar çözme sözü, sahipsiz bir şekilde halen olduğu yerde duruyor. Şifahen edindiğimiz bilgilere göre Uyar Madencilik sorunun bir yasayla çözülemeyeceği ifade edilmiştir. Meclis'te grubu bulunan tüm partilerin çözme konusunda mutabık kaldığı bir konu ile ilgili neden yasa çıkarılmadığını anlayamıyoruz. Uyar Madencilik işçileri için de pekâlâ bir kanun çıkarılabilir. Gerek İş Kanunu’na eklenecek bir maddeyle TKİ tarafından veya İşsizlik Sigortası fonundan karşılanabilir. Bunun önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. “Kanuni düzenlemeyle yapılamayacağı” ifadesi sorunu çözmemek için ileri sürülen bir bahanedir. Temmuz 2020 tarihinde Soma Kömür işletmelerinde işten atılan ve mağdur edilen işçiler için çıkarılan 7252 sayılı yasada özel bir şirkette çalışmaya devam eden ve kanun kapsamına girmeyen iki binin üzerinde işçiye bu yasa kapsamına fiilen dâhil edilerek ödemeler yapılmıştır. Fakat söz konusu Uyar Madencilik işçileri olunca yasa kapsamında sorunun çözülemeyeceği ifade edilmektedir.”

Sanatçılardan ve sosyal medyadan işçilere destek geldi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER