Savcılık İskilipli Anmasına Soruşturma İzni Vermedi

Milli Mücadele döneminde İngilizlerin desteği ile gerici isyanlara destek veren ve Kuvayi Milliye’ye düşman Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf, ölümünün 95.

Savcılık İskilipli Anmasına Soruşturma İzni Vermedi

Milli Mücadele döneminde İngilizlerin desteği ile gerici isyanlara destek veren ve Kuvayi Milliye’ye düşman Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf, ölümünün 95. yılında devlet erkânı ve AKP’lilerin de katıldığı törenle anıldı. Savcılık törene katılan Çorum Valisi ve İskilip Kaymakamı hakkında soruşturmaya gerek görmedi.

s-39a87b2fd60759012307652ef12ef8624fcedb
Milli Mücadele karşıtı Teali İslam Cemiyeti’nin başkanlığını yapan, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ve Kuvayi Milliyecilere “asi” diyen ve vatana ihanet nedeniyle idam edilen İskilipli Atıf, 4 Şubat’ta, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, AKP’li Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’ün katılımı ile mezarı başında anılmıştı. Çorum Valiliği, anmayı, sosyal medyadan “İskilipli Mehmet Atıf Hoca şehadetinin 95. yıldönümünde mezarı başında dualarla anıldı” sözleri ile paylaşmıştı. Anmada konuşan AKP’li Kavuncu, “İskilipli Atıf Hoca, talimatla kurulan, idam mangaları, sabıkalı İstiklal Mahkemeleri’nin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz bir şekilde idam ediliyor. Vatanı, milleti, inancı uğruna canını feda eden Atıf Hoca’yı zulmen idam eden zihniyetin bir özür borcu vardır” demişti. Tepkiler üzerine Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Kavuncu, Atıf için “iadei itibar” çağrısı yapmıştı. Vali Çiftçi ise eleştirilerin ardından Atıf’ı “ilim, aksiyon ve dava adamı” olarak nitelendirerek “Ben İskilip’te yaptığımız anmanın doğru olduğunu, haklı olduğunu, yapılması gerektiğini düşünüyorum” demişti. Büro-İş Sendikası ve Eğitim-İş Sendikası konuyu yargıya taşımıştı. Milli Mücadele Karşıtı İskilipli Atıf İçin Anma Düzenleyen Çorum Valisi ve AKP'liler Tepkilerin Odağında -

"Eylemler kişisel nitelikte"

s-3d86c109a3e3a7e98d61cc842337981e35661d
Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Vali Çiftçi ve Kaymakam Eligül’e ilişkin incelemesini tamamladı. Çiftçi ve Eligül hakkında “anayasayı ihlal”, “görevi kötüye kullanma”, “suçu ve suçluyu övme” suçlarını işledikleri ve “Atatürk Aleyhine Suçlar Hakkında Yasaya muhalefet ettikleri” iddiasıyla şikâyetçi olunduğu anımsatılan incelemede, Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, dosyayı, “Çiftçi ve Eligül’ün mülki idare amiri olmaları ve eylemlerinin kişisel nitelikte olması nedeniyle yetkisizlik kararıyla Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği” kaydedildi. “Çiftçi ve Eligül’ün anma programına katılmalarından ibaret eylemin herhangi bir suçun yasal unsurunu oluşturmadığı ve soruşturulması gereken suç unsuru bulunmadığı” savunulan incelemede, “soruşturmaya yer olmadığına” karar verildi.

İskilipli Atıf anmasına katılan Çorum Belediye Başkanı ve Çorum Valisinin savunmaları

İskilipli Atıf Hoca Anması İçin Deniz Gezmiş'li Savunma - İskilipli Atıf Anmasına Katılan Çorum Valisi: 'Serçeden Korkan Darı Ekmez'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER