Selin Sayek Böke: Türkiye'nin Kaynaklarını Rantla Yiyen 5 Şirketi Kamulaştıracağız

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, katıldığı bir programda AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve aldıkları kamu ihaleleri ile dünya sıralamasında ilk sıralara oynayan şirketler için 'kamulaştıracağız' dedi.

Selin Sayek Böke: Türkiye'nin Kaynaklarını Rantla Yiyen 5 Şirketi Kamulaştıracağız

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, katıldığı bir programda AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve aldıkları kamu ihaleleri ile dünya sıralamasında ilk sıralara oynayan şirketler için 'kamulaştıracağız' dedi. Böke, "Türkiye’deki bütün kaynakları rantla yemiş olan 5 şirketten bahsediyorum. Ne müzakeresi yapacağız? Müzakere falan yok. ‘Bunlar artık kamunundur’ diyeceğiz ve devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. s-90b8f9c73ce6d7065b315c585fdc6e8d8215f5
Halk TV’de Fatih Ertürk'ün programına konuk olan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, kamu-özel işbirliği adı altında yapılan mega projelerin getirdiği yükün "ticari sır" denilerek halktan ve halkın temsilcilerinden gizlendiğini belirtti.

"Bütün kaynakları rantla yemiş 5 şirketten bahsediyorum"

"Bütün kaynakları rantla yemiş 5 şirketten bahsediyorum" "Bütün kaynakları rantla yemiş 5 şirketten bahsediyorum" 5f5ba7efbc09a3c11479ed5a.jpg
Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamulaştırma ile ilgili sözlerini de hatırlatan Fatih Ertürk’ün "Ortada imzalanmış sözleşmeler ve bağlayıcılıkları var. Özel sektörle müzakere yoluna mı gideceksiniz?” sorusu üzerine Böke, 
“Özel sektör dediğiniz Türkiye’deki bütün kaynakları rantla yemiş olan 5 şirketten bahsediyorum. Ne müzakeresi yapacağız? Müzakere falan yok. Buraya yazacağız, ‘Bunlar artık kamunundur’ diyeceğiz ve devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Böke, karşılarında iyi niyetli anlaşma yapacak iyi niyetli bir yapı olmadığını ifade ederek şöyle devam etti:
"Vatandaşın emek emek alınteriyle biriktirdiği vergileri, bu aile şirketi mekanizmasıyla paylaşmayı gönülden ortak olmuş 5 tane müteahhitlik şirketinden bahsediyoruz. Bunlar rantçı, yandaş, hatta bir adım daha öteye gidelim talancı bir zihniyetin temsilcileri. Dolayısıyla, kamulaştırma faaliyetleri bir siyasi iradeden geçiyor. Nasıl ki kamu özel işbirliği adı altında rantçı-yandaş şirketlerle halkın kaynaklarını paylaşmış olmak bir siyasi iradeydi ise biz de benzer şekilde yapacağız. Elbette hukuk çerçevesinde yapacağız ama siyasi iradeyle yapacağız."

Kamu ihalesi denildiğinde akla AKP'ye yakınlığıyla bilinen Makyol, Kalyon, Cengiz İnşaat, Limak ve Kolin şirketleri geliyor.

s-a00a382ee1f04be45926ca1739dbc5d675d56c

Bu şirketler en fazla kamu ihalesi alan şirketler sıralamasında da dünyada ilk 10'a girmişti.

İnşaat Denilince Akla Onlar Gelir! Cengiz-Kolin-Limak Kamu İhalelerinde Dünya Lideri -

Sabah ve Yeni Şafak gibi yayın kuruluşları Böke'nin açıklamasını "Özel sektöre tehdit" olarak duyurdu.

s-15db0ce2fbc20b0ac7794f51dfa1a115d2702d

"Kast ettiğim şirketlerin hazine garantisiyle halkın parasını emen yandaşlar olduğu açık"

s-b238183f77343a600a6eae88fac8c01865b44e
Selin Sayek Böke ise Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:
"Kast ettiğim şirketlerin avanta kredi, haksız destek, yandaşlıkla ihale, ahbap çavuş ilişkileriyle aldıkları dövize endeksli hazine garantisiyle halkın parasını emen mega yandaşlar olduğu açık. Üzerine alınanlara bakınca esasında çok net anlaşıldığı da görünüyor!"

"5 şirketin devletten aldıkları ihalelerin toplamı 150 milyar dolar"

s-9383544b803673445e3f9ccaaf117a4acd00f6
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır geçtiğimiz günlerde bu şirketlerin aldığı ihaleleri Meclis gündemine taşımış ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermişti.Başarır önergesinde bu şirketlerin devletten aldığı ihalelerin toplam bedeli 150 milyar dolar olduğunu belirtmiş ve şu soruları sormuştu:Ayrı ayrı belirtmek üzere, söz konusu 5 firmanın 2002 yılından bu zamana kadar devletten, hangi kamu ihalelerini kaç TL karşılığında almıştır?AKP İktidarı döneminde Cengiz İnşaat, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarının sıklıkla devletten kamu ihalelerini almaları tesadüf müdür?Söz konusu bu 5 firmanın sürekli devletten kamu ihalelerini almalarının altında AKP iktidarına olan yakınlığı mı yatmaktadır?Bu 5 firmanın aldıkları kamu ihale bedellerinin, ülkemizde yaşayan bütün vatandaşlarımızın payı olduğu 2020 yılı bütçe giderlerinden fazla olmasını neyle açıklıyorsunuz?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER