Şimdiye Kadarki En Büyük Deneme Sonuçlandı: Haftada 4 Gün Çalışmak Mümkün mü?

Araştırmacılara göre İzlanda'da yapılan "dünyanın en büyük haftada 4 gün çalışma denemesi" son derece başarılı oldu.

Şimdiye Kadarki En Büyük Deneme Sonuçlandı: Haftada 4 Gün Çalışmak Mümkün mü?

Araştırmacılara göre İzlanda'da yapılan "dünyanın en büyük haftada 4 gün çalışma denemesi" son derece başarılı oldu. Uzmanlara göre üretkenliği ve refahı arttırdığı, stres ve tükenmişlik hissini ise azalttığı gözlenen denemeler şimdiden kalıcı değişikliklere yol açabilir. 

s-b7cc96e01e8cf340ac7a5bcf041207acee2077
Independent Türkçe'de yer alan habere göre İzlanda'nın çalışan nüfusunun yüzde 1'inden fazlası maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmadan haftalık mesainin 35-36 saate düşürüldüğü pilot uygulamaya katıldı.İzlanda ve Birleşik Krallık'tan düşünce kuruluşlarının 2015 ile 2019 arasında 2 bin 500'den fazla kişinin katılımıyla yürütülen denemeler üzerine yaptığı ortak analiz, denemelerin üretkenliği ve refahı arttırırken şimdiden kalıcı değişikliklere yol açtığını gösterdi.Denemeler sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının baskısı sonucunda, Reykjavik belediye meclisi ve İzlanda ulusal hükümetince başlatılmıştı.Deneme, ofis, anaokulu, hastane gibi yerlerde ve sosyal hizmetler sektöründe çalışanlardan 9-5 mesai yapanlar ve standart vardiya düzeni bulunmayanların karışımını içeriyordu.

Stres ve tükenmişlik hissi azaldı

s-9770a2a96e43721271ff26be45e4472bc56992
Birleşik Krallık'taki Autonomy ve İzlanda'daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) düşünce kuruluşlarının yürüttüğü ortak analiz, denemeye katılan çalışanların refahlarının bir dizi gösterge açısından çarpıcı gelişme gösterdiği sonucuna ulaştı.Stres ve tükenmişlik hissinin yanı sıra sağlık ve iş-yaşam dengesi neredeyse tüm deneme grupları arasında önemli ölçüde iyileşme gösterdi.

"Değişimin mümkün olduğunu gösteriyor"

s-cee86f0661ba18e2c713b63a4997191089ce5a
Araştırmacılar sonuç olarak üretkenliğin ve hizmet sunumunun denemeye katılan işyerlerinin büyük kısmında ya aynı kaldığını ya da gelişme gösterdiğini ifade etti.Alda'daki araştırmacılardan Gudmundur D. Haraldsson şunları söyledi:
İzlanda'daki daha kısa çalışma haftası serüveni, bize yalnızca modern zamanlarda daha az çalışmanın uygulanabilir olduğunu değil, aşamalı değişimin de mümkün olduğunu gösteriyor.Kamu kurumlarında daha kısa çalışma haftasına yönelik yol haritamız, mesai saatlerinin azaltılmasını isteyen herkesin odağında olmalı.
Hem belediye meclisi hem de hükümetin yönettiği denemeler tasarlanırken maaşlara dokunulmadı.Autonomy'deki araştırmanın direktörü Will Stronge şunları söyledi:
Bu araştırma kamu sektöründe dünyanın şimdiye kadar en büyük daha kısa çalışma haftası denemesinin tüm ölçütler açısından son derece başarılı olduğunu ortaya çıkarıyor. Kamu sektörünün daha kısa çalışma haftalarının öncülüğüne hazır olduğunu ve diğer devletlerin de bunu örnek alabileceğini gösteriyor.İzlanda, 4 günlük çalışma haftası için büyük bir adım atarak yerel meclisler ve bunu burada, Birleşik Krallık'ta uygulamayı düşünen kamu sektöründekiler için harika bir gerçek hayat örneği sundu.
Dört günlük çalışma haftası fikri Birleşik Krallık'ta da destek buluyor. Survation isimli şirketin gerçekleştirdiği ve geçen yıl temmuzda yayımlanan bir anket, halkın yüzde 63'ünün ücret kesintisi olmadan dört günlük çalışma haftası fikrini desteklerken yalnızca yüzde 12'sinin bu fikre karşı çıktığı sonucuna ulaştı. Çalışma Şartları Açısından Dünyanın En İyi 10 Ülkesi -

Ayrıca bakınız

İzlanda ile İlgili Birbirinden Enteresan Bu Bilgileri Öğrenince Tası Tarağı Toplayıp Yerleşmek İsteyeceksiniz - Dünyada Haftada 3 Gün İzin Dönemi Başladı: Daha Az Stres, Daha Çok Verim
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER