Sırada Daha Kötü Günler Var! Kuraklıktan Etkileneceklerin Sayısı 2100 Yılına Kadar İkiye Katlanacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen bir araştırma gelecekte yaşanacak kuraklıklardan etkilenecek kişi sayısının bu yüzyılın sonuna kadar ikiye katlanacağını ortaya koydu. Euronews'in haberine göre Michigan Devlet Üniversitesi'nde yapılan araştırma, kuraklıktan etk.

Sırada Daha Kötü Günler Var! Kuraklıktan Etkileneceklerin Sayısı 2100 Yılına Kadar İkiye Katlanacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen bir araştırma gelecekte yaşanacak kuraklıklardan etkilenecek kişi sayısının bu yüzyılın sonuna kadar ikiye katlanacağını ortaya koydu.

s-fc962f5ce91dee69e035b210f8638501225ce7
Euronews'in haberine göre Michigan Devlet Üniversitesi'nde yapılan araştırma, kuraklıktan etkilenen insanların sayısının bu yüzyılın sonunda iki katına çıkacağını, yine aynı zaman diliminde içme suyu kaynaklarının da yeryüzünün üçte ikisinde hızlı bir şekilde azalacağını ortaya koydu.Araştırmayı kaleme alan profesörlerden Yadu Pokhrel, ABD'nin bazı bölgelerinde, Akdeniz bölgesinde, Afrika'da, Avustralya'da ve Amazon nehrinde su kıtlığının "özellikle alarm verici" olduğunun altını çizdi. 2100 yılına kadar her 12 kişiden 1'inin su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını işaret eden bilim insanı, 20. yüzyılın sonunda bu sayının 33'te 1 olduğunun altını çizdi."Bu su stok azalışının ve gelecekte artacak kuraklıkların başlıca sebebinin yer altı sularının pompalanmasının ya da sulamadan çok iklim değişikliği" olduğunu söyleyen Pokhrel, karbon emisyonlarından çok daha önce insanlığın kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Bilim insanlarından iki senaryo: Paris Anlaşması'na uyulmazsa ne olacak?

s-a9560e1d80af465e07a0081b7c6610d28573c6
Pokhrel'in de aralarında bulunduğu mühendis ile hidrologlardan oluşan uluslararası bir ekip, iklim değişikliğinin yeryüzünün kullanılabilir tüm su kaynakları üzerinde gelecekte yaratacağı etkiyi ilk defa hesaplamayı başardı. NASA'nın iki GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) uydusu ile 2002'den 2017'ye kadar topladığı verileri inceleyen bilim insanları, iklim değişikliğinin etkilerini hesaplayabilmek için iki senaryo üretti.İlk senaryoda insanlığın 2015 Paris Anlaşması'na uygun olarak, insanlığın metan ve karbondioksit emisyonlarını küresel ısınmayı iki santigrat derecenin altına düşürmeye yetecek kadar azalttığı varsayıldı. İkinci senaryoda ise karbon kirliliğinde daha yavaş bir azalma olduğu öngörüldü.Daha iyimser olan ilk senaryoda orta ila şiddetli kuraklıklar yüzyılın ortalarına doğru artıp ardından istikrar kazanırken aşırı su kıtlıkları da sık bir şekilde artmaya devam ediyor.RCP6.0 olarak bilinen ikinci senaryoya göre ise Pokhrel, "Aşırı ve istisnai kuraklıklar 2100 yılına kadar iki katından fazla artarak yakın geçmişte yüzde üçlük bir orana sahipken yüzde sekize yükselebileceğini işaret ediyor" dedi

Geçtiğimiz günlerde NASA'nın paylaştığı uydu görüntüleri, durumun ciddiyetini ortaya koymuştu.

NASA'nın Paylaştığı Görüntüler Korku Yarattı: İşte Kuzey Kutbu'ndaki Son Durum -

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Züğürdün Çenesi Bu Sefer Az Yoruldu: Elon Musk Dünyanın En Zengini Ünvanını Kaybetti - Twitter Önündeki Trump'a Destek Yürüyüşüne Sadece Bir Kişi Katıldı - Ailesinin Siyanürle Zehirlemişti: Adli Tıp "Cezai Ehliyeti Tam" Raporu Verdi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER