Siyah Maske Uyarısı: Koronaya Karşısında Koruyucu Özelliği Yok, Egzamaya Neden Oluyor

Cildiye Uzmanı Hamza Aktaş, pandemiyle kullanımı gelişen siyah maskelerin koruyucu özelliği olmadığını, ısıyı emerek ciltte tahrişe ve egzamaya niçin olduğuna dikkati çekerek, vatandaşları uyardı. DHA'nın haberine tarafından, Cildiye Uzmanı Hekim Hamza Aktaş, pandemi sürec.

Siyah Maske Uyarısı: Koronaya Karşısında Koruyucu Özelliği Yok, Egzamaya Neden Oluyor

Cildiye Uzmanı Hamza Aktaş, pandemiyle kullanımı gelişen siyah maskelerin koruyucu özelliği olmadığını, ısıyı emerek ciltte tahrişe ve egzamaya niçin olduğuna dikkati çekerek, vatandaşları uyardı.

s-56ffe5058ce184f55eef2f0761922929bbafab
DHA'nın haberine tarafından, Cildiye Uzmanı Hekim Hamza Aktaş, pandemi sürecinde maske kullanımının kayda değer olduğunu, yaz mevsiminde maske kullanımının zorlaştığına dikkat çekti. Siyah renkli maskelerin kullanılmasının sıcak havalarda kullanımının zorluğundan laf eden Aktaş, bu maskeleri kullananlara uyarılarda bulundu. Aktaş, "Siyah renkli kumaşlar güneş ışığını çok pozitif emerler ve gereğinden fazla ısıyı kendi bünyelerinde toplarlar bu da maske altındaki derinin daha fazla ısınmasına ve tahriş olmasına yol açabilir. Maskenin üretildiği kumaşta burada çok önemli tabi üretilen bez çok dinç bir bez değilse yan o artan ısı terlemeyle beraber o kumaşın cilde temasıyla birlikte çoğu reaksiyon ortaya çıkabilir. Kontakt dermatit egzama dediğimiz reaksiyonlar ortaya çıkabilir. ya da önceden var olan bir egzama alevlenebilir ya da tetikleyebilir" dedi.

Aktaş, siyah maskelerin sivilceye de neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

s-ce39634ef0b500c0c6a8204b99f3697d44b793
"Bu konuda birazcık daha bu bölgede maske başvuru konusunda daha dikkatli olmak gerekiyor. Siyah renkli maskeler yerine bildiğimiz klasik maskeleri uygulamak çok daha mantıklıdır. En azından cerrahi maskelerin ne olduğunu biliyoruz ne kadar koruyucu olduğunu biliyoruz. Onlar bile fazla uzun vakit kaldığında yine terletip alerjik reaksiyonlar veya egzama tetiklemesine yol açabilir. Lakin en azından içeriğini tam olarak bilmediğimiz siyah renkli kumaşlardan üretilen maskeler dek değildir yaratacağı olumsuz tesir. Halkımızın çok titiz olması gerekiyor. Maske mutlaka takılmalıdır, sosyal mesafe korunmalı ama dürüst maske takılmalıdır. Mümkünse bir defa kullanılmalıdır. Fazla uzun süre kullanıldığında benzer maske tekraren kullanıldığında deride tahrişlere yol açabiliyor. Kesintisiz kapalı ve oksijensiz kalma ısının da etkisiyle bakteriler fazla daha çabucak üreyebilirler. Hassas ciltte enfeksiyonlara yol açmış olabilir."

"Cerrahi maskelerin koruyuculuğu yüzde 95-96"

s-59eaad25eb8dfc296b1ad063ffc00fb9c34262
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen de, siyah maskelenin koruyuculuğunun olmadığını söyledi ve şu açıklamayı yaptı:
"Cerrahi maskeler doğrusu fazla da şık duran maskeler değil. Lakin koruyuculuğu yüzde 95-96 olan maskeler. Hemencecik sektör bu anlamda renkli çoğunlukla siyah olan ve bitmiş kullanabilecek yıkanarak kullanılabilecek bez maskeler oluşturdu. Bu kumaş maskeler şık görünümlü aksesuar haline geldi. Ama koruyucu değildir. Hiçbir koruyuculuğu değil. Hatta yüzde 10'nun aşağı koruculuk diyerek çok iyimser bir tablo çiziyorum. Bu yüzden siyah ya da renkli maskelerin kullanımı bizim doğru maske konseptine uymuyor. Ilk Kez dürüst maske kullanımı gerekli. Doğru maske cerrahi maske olarak adlandırdığımız ve üstteki tarafında tel olan burnun kıvrımlarına uygun ülkü gelen maske kullanımıdır. Buradaki dilekçe yüzde 96 üstünde koruyuculuk sağlayacaktır. Lütfen şu özellikle siyah olan sürekli yıkanarak bitmiş yıkabilir ayla gelen maske kullanımında da kaçınalım. Bu anlamda afiyet yöneticileri de siyah maskelerin veya kumaş maskelerin fazla etkili olmadığı konusunda hemfikirdir."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER