Sosyal Medya O Sorunun Peşini Bırakmıyor: #NadirayaNeOldu?

Üniversite okuma hayaliyle Türkiye'ye gelen ancak şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Nadira Kadirova'nın ölümünün üzerinden neredeyse bir yıl geçti.

Sosyal Medya O Sorunun Peşini Bırakmıyor: #NadirayaNeOldu?

Üniversite okuma hayaliyle Türkiye'ye gelen ancak şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Nadira Kadirova'nın ölümünün üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Sosyal medya, intihar etti denilerek soruşturması kapatılan Nadira'ya ne olduğunu sormaktan hiç vazgeçmedi. Kamuoyu hâlâ yürütülecek etkin bir soruşturmayla Kadirova'nın ölümünün aydınlatılmasını bekliyor. s-86558b2fff7b7d06bbdd60539194dff0440985
AKP Milletvekili Şirin Ünal'ın evinde, Ünal'a ait silahla şüpheli şekilde ölen Nadira Kadirova son günlerde yeniden sosyal medyanın gündeminde. Kadirova'nın ölümü sonrası "#Nadira'yaNeOldu?, #NadiraNasılÖldü? gibi etiketlerle yapılan paylaşımlar, dosyanın 'intihar' denilerek kapatılmasıyla yeniden başladı.

Kadirova'nın ölümüyle ilgili bilinenler

s-6d585ecceaf23ebe80fb21682c5a4ed14f527a
Özbekistan vatandaşı olan Kadirova 23 yaşındaydı ve Şirin Ünal'ın evinde Ünal'ın hasta eşine bakıcılık yapıyordu. Kadirova, 23 Eylül 2019'da Ünal'a ait silahtan çıkan kurşunla hayatını kaybetti.Kadirova'nın otopsi işlemlerini bizzat Ünal'ın şoförü takip etti ve Adli Tıp'ta normalde uzun süren işlemler bir günde tamamlandı. Genç kadın otopsi işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılmasının ardından Özbekistan'da toprağa verildi.Kadirova’nın yakın bir arkadaşına göre olaydan önce Kadirova, milletvekili Ünal’ın tacizine uğradığını ve kendini öldürmeyi düşündüğünü söylemişti. Kasım 2019'da Ankara Emniyet Kimyasal Şube Müdürlüğü tarafından verilen raporda, Kadirova'nın, elindeki swap izinde (Ateşli silah artığı, eldе kan vе barut sıçramaları) bulunamadığı açıklandı.Ankara Cumhuriyet başsavcılığı,5 Mart 2020'de Kadirova'nın ölümüne "intihar" dedi ve takipsizlik kararı verdi. Kadirova'nın avukatları karara itiraz etti ancak itiraz 8 Mayıs 2020'de reddedildi. Avukatlar dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

"Kamera yok' denilen evde kamera gördüğünü söyleyenler var. Tanıklık yapmaktan çekiniyorlar"

s-fa0315c36258213150117cbed851ad88e415ab
Medyascope.tv'den Sahra Atila, Kadirova’nın ölümüyle ilgili son durumu ailenin avukatı İlyas Doğan ile konuştu. Doğan, dava dosyasında evde kamera olmadığının yazılı olduğunu fakat olaydan sonra evde kameraların olduğunu iddia eden kişiler olduğunu söyledi. Doğan, kendisine konuşanların tanıklık yapmaktan çekindiğini de belirtti.Doğan, Şirin Ünal’ın oturduğu evde kamera olmamasının kendisini şüphelendirdiğini, dava dosyasına da böyle yansıtılmasının ardından inceleme yaptığını söyledi:
“Lüks bir semtte, önemli ve güçlü bir siyasetçinin oldukça lüks villasında kamera olmaması ilginç bir durum. İki yardımcının çalıştığı lüks bir villa düşünsenize! Telefonla bazı görgü tanıkları ile konuştum. İnsanlar aslında olay gününe kadar orada kamera olduğunu fakat olay günüden sonra orada kamera olmadığını söylediler. Dava dosyasında ‘kamera yok’ diye geçiyor. Bana kamerayla ilgili gördüklerinizi resmi makamlara da anlatır mısınız diye sorduğumda buna yapamayacaklarını, sorulursa inkâr edeceklerini söylüyorlar. Bize vicdan sahibi ve cesaretli görgü şahitleri yardımcı olabilirler.”

“İntihar eden birinin silahı ya altına ya da yanına düşer fakat silah Nadira’nın 153 santim ilerisindeydi”

s-3eeaf2c9f597892d2e5a2802eb5562cef608a3
Olay yeriyle ilgili açıklamalarda bulunan Doğan, intihar eden birinin silahının ya altına ya da yanına düşebileceğini fakat bu olayda Nadira Kadirova’nın 153 santim ilerisine düştüğünü belirtti:
“Adli tıp uzmanları, intihar eden birinin silahının ya kendi altına ya da yanına düşeceğini, mesafenin 30-40 santimi geçmeyeceğini belirtiyor. Ama ilk olay yeri tutanağında silah, Nadira’nın dayandığı kaloriferin 153 santim uzağında olduğu söyleniyor. Peki soruyorum: Nadira ateş ettikten sonra ‘Şu silahı bir fırlatayım mı?’ dedi. Zaten silah onun doğrudan atardamarını parçalamış, bu da 10-15 saniye içinde o kişinin hayatını kaybetmesi demek.”

Kadirova’nın kanında bulunan ilaç incelenmedi

s-6be7ecb0018449efdd4565b4881ce9a178a960
İlyas Doğan, Nadira Kadirova’nın kanında bayıltma ve tecavüz amaçlı kullanılan bir ilaç çıktığını, bunun incelenmesi için Ankara Şehir Hastanesi’ne resmi olarak başvurduğu söyledi. Ancak inceleme için başvurduğu kurumdan kendisine “Ailenin avukat olduğunuzu nereden bilelim” cevabı geldi ve konuyla ilgili inceleme yapılmadı:
“Nadira için acil müdahale sırasında hangi ilaçların kullanıldığını sordum ve tarafıma yazılı bilgi verilmesini istedim Ankara Şehir Hastanesi daha önce de belirttiğim gibi bu talebimi reddetti.”

İstanbul’daki tanıkları dinlemeye Ankara’daki polisler gönderildi”

s-491bde06e5fa2265758adcff7f1c9c46ad3806
Kadirova’nın ölümüyle ilgili İstanbul’da ikamet eden tanıkları dinlemek için Ankara’dan polis gönderildiğini söyleyen Doğan, cenazenin de hemen ülkesine gönderilmesine dikkat çekti:
“İstanbul’daki tanıkları dinlemeye Ankara’daki polislerin gönderildiği ve sabahın erken saatlerinde bir suçlu gibi ifadeye götürüldüklerini herkes biliyor. Ayrıca İstanbul’da tanıklara, verdikleri ifadenin nüshasını vermekten kaçınma olmuş. Ama ısrar edilince verilmiş. Cenazenin apar topar ülkesine gönderilmesi daha ileri delil araştırmalarını önlemiştir. Özbek makamları da kendi vatandaşının hakkını aramakta umursamaz bir tavır göstermiştir.”
Şirin Ünal ve avukatlarıyla hiçbir iletişime geçemediğini söyleyen Doğan, olayın aydınlatılması için her türlü hukuki süreci uygulayacağını söyledi ve 
“Şu an konu Anayasa Mahkemesi’nin önünde ve ön inceleme aşamasında” dedi.

Muhammed Ali Kadirov: “Benim kardeşimi öldürdüler”

s-028d71c3c002851d923cf6b55b8a653f8f35e9
Medyascope’a konuşan Nadira Kadirova’nın abisi Muhammed Ali Kadirov, kardeşinin intihar ettiğine inanmadığını, Şirin Ünal’ın kardeşini öldürdüğünü ve olayın yaşandığı odadaki eşyaların dağıldığını iddia etti. Kadirov, Ünal’ın kardeşinin ölümünden sonra kendilerini hiç aramadığını da sözlerine ekledi:
“Benim kardeşimin silahta parmak izi bile yok. Kardeşimi Şirin Ünal öldürdü. Kardeşim öldürülmeden bir ay önce evden ayrılmak istedi fakat ayrılmaması için çok ısrar ettiler. İki hafta izin aldı, onda bile rahat bırakmadılar. Sürekli ‘Hadi dön’ diye aradılar. Kardeşim daha önce kendisine şiddet uygulandığına ya da tecavüze uğradığına dair bir şey demedi fakat çok çalıştırdıklarını söylüyordu. Benim kardeşim ne gördü de onu öldürdüler? Nadira, Türk vatandaşı olmak istiyordu, üniversiteye girmek istiyordu. Benim kardeşim kendini öldürmez. Olanların farkında mısınız? Benim kardeşimi öldürdüler. Sadece kardeşimi de değil beni, annemi de öldürdü. Ben ölü bir abiyim.”

Şirin Ünal, Twitter hesabını kilitlemişti

s-db36fb81acb6746cee8117da473231635bc900
Şirin Ünal’ın Ayasofya’da kılınan cuma namazına giderek oradan fotoğraf paylaşmasının ardından çok sayıda sosyal medya kullanıcısı paylaşımın altında, “Nadira Kadirova’ya ne oldu?” diye sordu. 

“Şirin Ünal sen katilsin!”

Nadira Kadirova’nın annesi de oğlu Muhammed Ali Kadirov’un Twitter hesabı üzerinden paylaştığı videoda, “Şirin Ünal senin bu dünyada yaşamaya hakkın da yok. Sen benim kızımı öldürdün. Güzel melek kızımı öldürdün. Sen katilsin” dedi.Bu paylaşımın ardından Şirin Ünal’dan bir açıklama gelmedi ve Ünal Twitter hesabını da kilitledi.

Detaylar için

Nadira Kadirova'nın Annesi 'Kızımı Sen Öldürdün' Dedi, AKP Milletvekili Ünal Twitter Hesabını Kilitledi Bianet, BBC Türkçe ve Medyascope
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER