Sudan'da 7 milyon kişi açlık riski altında

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan ülkesinde yaşayan halkın üçte birinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve 7 milyon kişinin gıda güvensizliğine maruz kalabileceğini açıkladı. Volker Türk, 4 gün süren Sudan ziyaretinde başkent Har.

Sudan'da 7 milyon kişi açlık riski altında

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan ülkesinde yaşayan halkın üçte birinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve 7 milyon kişinin gıda güvensizliğine maruz kalabileceğini açıkladı.


Volker Türk, 4 gün süren Sudan ziyaretinde başkent Hartum'da basın toplantısı düzenledi. Türk, Sudan'ın içinde bulunduğu dönemi tehlikeli olarak nitelendirdi. 

İnsan haklarına dikkat edilmesi konusunun altını çizen Volker Türk, "Hartum'daki ofisimiz, 25 Ekim 2021'de başlayan gösteriler sırasında 19 tecavüz ve cinsel taciz vakasını ve belki de bundan fazlasını kaydetti. 25 Ekim 2021'deki kararlar, ülkedeki yasal ve kanuni gelişmeyi sonlandırırken, kişi başına düşen günlük gelir iki dolara geriledi, elektrik fiyatları 25 katına çıktı, ekmek ve yakıt fiyatları zamlandı." 

"Milyonlarca insan açlık tehdidi altında"

Sudan'da yaşayan nüfusun üçte birinin insani yardımlara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Türk, çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini vurguladı:

"7 milyon kişi gıda güvensizliği nedeniyle açlık tehdidi altında. Sudan'ın batısındaki Darfur'da çeşitli kabileler arasındaki 11 iç çatışma sonucunda 211 bin insan yerinden edildi. Mavi Nil bölgesindeki ise 400 kişi, Güney Kurdufan eyaletinde de 150 kişi hayatını kaybetti."

Sudan'daki durumun iyiye gitmediğini, sivillerin acil korunmaya ihtiyaç duyduğunu, güvenlik ve barışı sağlamak için ulusal bir eylem planı yapılması gerektiğinin de altını çizen Türk, Batıdaki Darfur bölgesine de giderek, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Hımidti ile temaslarda bulundu.

BM ile tam iş birliği taahhüdü

Sudan resmi haber ajansı SUNA, Burhan'ın, Sudan'ın insan haklarının korunması konusunda uluslararası anlaşmalarda bağlılık gözeteceğini ve İnsan Hakları Konseyi ile tam iş birliği yapmayı taahhüt ederken, mültecileri çatışma bölgelerinden kendi bölgelerine getirmeyi hedefleyen hükümetin  çabaları üzerinde konuştu. 

Hımidti de ülkedeki siyasi krizin üstesinden gelme ve geçiş döneminin tamamlanmasıyla ülkeyi seçimlere ulaştıracak bir anlaşmaya varma gayesini teyit etti.

Türk ise Sudan ziyaretinde, Sudan'ın İnsan Hakları Konseyi için bir öncelik olduğuna değindi. 

Sudan'da yeni dönem: Asker ve siviller uzlaştı

 

Sudan'daki kabile çatışmalarında 150 kişi öldü

 

Sudan’da her 3 çocuktan biri okula gidemiyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER