Sudan'daki kısa vadeli ateşkes Arap ülkelerini memnun ediyor

Kuveyt, Bahreyn, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlıklarının açıklamalarında da ateşkes anlaşmasının Sudan'daki çatışmaları nihai olarak sonlandırması istendi ve ABD ile Suudi Arabistan'ın bu anlaşmaya varılmasında oynadığı rol takdir edildi. Sudan Dışişleri Baka.

Sudan'daki kısa vadeli ateşkes Arap ülkelerini memnun ediyor

Kuveyt, Bahreyn, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlıklarının açıklamalarında da ateşkes anlaşmasının Sudan'daki çatışmaları nihai olarak sonlandırması istendi ve ABD ile Suudi Arabistan'ın bu anlaşmaya varılmasında oynadığı rol takdir edildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı ise açıklamasında, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi ve anlaşmanın şartlarına bağlı kalacağını teyit etti.

Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma da anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını duyurdu ve iki tarafı ateşkese uymaya çağırdı.

Kısa vadeli ateşkes

Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da çatışan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında sağlanan 7 günlük ateşkesin, Sudan yerel saatiyle 22 Mayıs 21.45'te yürürlüğe gireceğini ve Sudan'daki krizi çözmek için Cidde şehrinde yapılan görüşmelerin devam edeceğini bildirmişti.

Sudan'ın tamamında uygulanacak "acil insani yardımların ulaştırılması ve temel hizmetlerin sağlanmasının" hedeflendiği kısa vadeli ateşkes anlaşması, tarafların Cidde Bildirgesi'nde insani yükümlülüklerle ilgili verilen taahhütlere uymasını kapsıyor.

Cidde Bildirisi

ABD ve Suudi Arabistan'ın, Sudan'daki krizi çözmek için Cidde şehrinde 6 Mayıs'ta başlattıkları taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda 11 Mayıs'ta, Sudan'daki çatışmaların durdurulması için "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı.

Bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğuna vurgu yapılmıştı.

ABD'den sağcı Bakan Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa baskınına tepki

 

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan İsrail'e tepki

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER