Süper Hücre Uyarısı! Marmara'da Yarın Sabaha Dikkat

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da 'süper hücre' adı verilen hava olaylarına yol açabilcek şiddetli sağanak ve rüzgarın olabileceği uyarısında bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın sabah  07:00 ile 14:00 saatleri arasında İ.

Süper Hücre Uyarısı! Marmara'da Yarın Sabaha Dikkat

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da 'süper hücre' adı verilen hava olaylarına yol açabilcek şiddetli sağanak ve rüzgarın olabileceği uyarısında bulundu.

s-3fbb3cb9620627ffb97a80d15e54d9fd180b85
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın sabah  07:00 ile 14:00 saatleri arasında İstanbul'da şiddetli sağanak yağış ve selin görülebileceği uyarısında bulundu. 'Süper hücre' adı verilen hava akımlarının yer yer şiddetli rüzgarlara da neden olabileceği uyarıda, vatandaşların çatı uçmalarına, doluya karşı dikkatli olmaları gerektiği de vurgulandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:"Salı günü ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların sabah ilk saatlerden itibaren İstanbul ile zamanla Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Zonguldak, Düzce, Bolu ve Kütahya’da kuvvetli (21-50 kg/m2); İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaz çevresi, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Düzce çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli (51-100 kg/m2) olması bekleniyor. Yağışların Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Zonguldak çevrelerinde Çarşamba günü de yerel olarak etkili olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışların meydana getirebileceği sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

"Kuvvetli yağış İstanbul'un tam üzerine gelebilir"

s-464e5d8fd67f8028225582b978de6736f1e2ef
Habertürk TV Meteoroloji Editörü Hüseyin Öztel de, "Kuvvetli yağışın İstanbul'un tam üzerine gelme ihtimali var. Su baskınları yaşanabilir" ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:"Türkiye denizlerinde bir faaliyet var. Hortum ve benzeri rüzgar hamlelerinin sebep olacağı anlık fırtınalar yarın Marmara'da bizi bekliyor. Hava tahminlerine göre, İstanbul'da ve İstanbul'un doğusunda Düzce ve Bartın'a olan yaklaşık 250 kilometrelik mesafede yarın sabah 07.00 sularından itibaren şiddetli hava olayları bekliyoruz. Buna yaz yağmurlarının Karadeniz üzerinden gelen çeşidi diyebiliriz. Şiddeti sağanak ve kuzeyde dolu yağışı tehlikesi var. Ayrıca şiddetli rüzgar da bekleniyor. Bu hava olayları sabah 07.00 ila öğlen 14.00 arası gerçekleşecek. Kuvvetli yağışın İstanbul'un tam üzerine gelme ihtimali var. Su baskınları yaşanabilir."

Süper hücre nedir?

s-98a7327311f16df1e29da99e7a2f764376dbb5
Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir. Süper hücre az yağışlı, klasik ve bol yağışlı olmak üzere 3'e ayrılır.

Az yağışlı süper hücre 

Genellikle nem oranının düşük olduğu yaz sezonunda oluşur. Az yağışlı süper hücreler yaptıkları dolu yağışları ile ünlüdürler, kimi zaman hiç yağmur bırakmadan golf topu büyüklüğünde dolu yağdırdıkları bilinmektedir.Az yağışlı süper hücrelerde görülen hortumlar, bol yağışlı veya klasik süper hücrelere kıyasen daha zayıf yapıdadır. Hava daha düşük nem oranına sahip olduğu için yağışla beraber buharlaşmadan kaynaklanan ısı kaybı aşağı yönlü hava akımlarının gelişmesine elverişlidir. Bu bakımdan hortumlar ayrıca daha kısa ömürlü olur. Nem oranı düşük olduğu için konveksiyon ile yükselen hava parseli daha yüksek seviyede yoğunlaşacağı için bulut tabanı oldukça yüksektir.

Klasik Süper Hücre

Az yağışlı ve bol yağışlı süper hücreler genellikle farklı tip gök gürültülü fırtınaların hibritleşmiş biçimdir, klasik süper hücre ise süper hücrenin saf bir formu olarak kabul edilir. En klasik örneği saat yönünün tersine rüzgarlara sahip olan ve radarda virgül görünümlü Hook Echo adı verilen fırtına biçimidir. Virgülün kıvrıldığı yerde genellikle bir hortum bulutu bulunur. En şiddetli hortumlar bu fırtınaların altında oluşur.Havanın nem oranına bağlı olarak çok farklı boyutlarda dolu yapabilmektedir.

Bol Yağışlı Süper Hücre

Barbunya görünümüne sahip bol yağışlı süper hücre ise hava kütlesinin taşıdığı su miktarı olduğu koşullarda meydana gelir. Çok yoğun yağışlara sebep oldukları için görüş mesafesi oldukça düşer, bu yüzden bu fırtınaların hortumları çoğunlukla fark edilemediği için hortumlara bağlı ölümler en çok bu tip fırtınalarda görülür.Kaynak: Wikipedi Nereden Nereye... Tosuncuk'un Hikayesi Bursa'daki Bu Bodrumda Başlamış - Ünlü Müzisyen İlyas Tetik Hayatını Kaybetti - AKP'li Şen'den Liyakat ve Mülakat Eleştirisine Yanıt: 'Kriptoları Yazılı Sınavda Nasıl Ayıklayacaksınız?'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER