Sütün Fiyatı Uçtu, Peynirin Kilosu 80 Liraya Dayandı: Bir Damla Süt Olmayan Peynir Piyasada...

Sütün litresi 9, peynirin kilosu 80 liraya dayandı.

Sütün Fiyatı Uçtu, Peynirin Kilosu 80 Liraya Dayandı: Bir Damla Süt Olmayan Peynir Piyasada...

Sütün litresi 9, peynirin kilosu 80 liraya dayandı. Asgari ücretli ucuz ürün peşine düşünce, kazein maddesini suyla peynire dönüştürenler tarihi geçmiş ürünleri paketleyenler piyasada cirit atmaya başladı.

s-0935698271a7b7a5570f581160fee9a353c73a
Temel gıda ürünlerinin en başında yer alan süt, peynir, yoğurt bugün Türk tarımının getirildiği noktada vatandaş için lüks oldu. Marketlerde 1 litre tam yağlı taze sütün market fiyatı 9 lirayı aşmış durumda. Ezine peynirinin kg fiyatı 70 ila 90 TL'leri buluyor. Zamlar piyasadaki sahtekarların ekmeğine yağ sürüyor. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Harun Raşit Uysal, “Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bugün bir asgari ücretli 70 TL'ye peynir, 9 TL'ye süt alabilir mi? Bu imkansızlık sahte ürünler için büyük bir piyasa yaratıyor. Piyasada içinde bir damla süt olmayan, kazein maddesinden üretilen peynirler satılıyor” dedi. Kazein maddesi su ve margarinle birleştirilip içinde hiç süt olmayan ama peynir tadında ürün üretiliyor.

'Erzincan peyniri diyerek Siverek peyniri satıyorlar'

s-32f917b21a27ae21c70a3d18b946dfa96eefa7
Üretici Cemal Torun, sahte üretimin arttığını belirterek “29 TL'ye Erzincan peyniri diyerek, Siverek peyniri diyerek satıyorlar, bu ürün yerinde 50 TL, böyle bir fiyat olabilir mi?” dedi. Torun bazı üreticilerin “tereyağı görüntüsünde” ama yüzde 70'i margarin yağları ucuz fiyata satışa sunduğunu anlattı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da  “Piyasada denetim yok, düzenleme yok. Serbest piyasa ekonomisi, serbest soygun düzeni haline geldi” ifadesini kullandı. s-b0d4577a6789c77e1d6073c354c231569e2d03
Sözcü

Tarihi geçmiş peynirleri toplayıp kalıba döküyorlar

s-e1e721f12d6b3416a5c2418dc5a506fdfe6c45

Vatandaş artan fiyatlar nedeniyle uygun fiyatlı ürün peşine düşerken sahtekarların ağına takılması çok kolay oluyor. Prof. Uysal, tarihi geçmiş peynirleri toplayıp, kalıplara döküp satanlar olduğunu belirterek, “Sahtekarlıkta ciddi artış var” dedi. Markalı üreticiler için de bir sıkıntı yaratan bu sahte ancak ‘erişilebilir' ürünler, süt üreticilerinin ayakta kalmasını da imkansız hale getiriyor.

Türkiye'de market yasasının çıkmaması özellikle gıda fiyatlamasında inanılmaz bir serbestlik yaratıyor. Öyle ki her bir satış noktası aldığı ürüne istediği fiyatı koyabiliyor, belirli bölgelerde anlaşarak fiyatları yükseltebiliyor. 2 liraya üreticinin verdiği domatesin markette 8 liraya satılması gibi süt ve peynir üreticilerinde de bu, büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Üretici Cemal Torun, kendisinin 38 TL'ye verdiği 1 kg ezine peynirini markette 78 TL etiketle bile gördüğünü belirtirken, “Hiçbir kontrol, sınırlama yok. Market yasası olmadığı için istenenen fiyat konulabiliyor, üreticinin burada bir söz hakkı bulunmuyor. Üretici de dertli” dedi.

İstanbul'da Taksi Bulamadığı İçin İsyan Eden Berrak Tüzünataç'a Belediyeden Yanıt Gecikmedi - Konya'daki Katliamın Görüntüleri Ortaya Çıktı: Tek Tek Başlarına Ateş Etmiş... - İktidarın Göçmen Politikasına Karşı 'Hudut Namustur' Pankartı Asan Kişiler Gözaltına Alındı...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER