Taklit ve Tağşiş Listesinde Karşımıza Çıkan 'Sildenafil' İçin Uyarı: 'Ani Ölümlere Dahi Yol Açabiliyor'

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştığı gıdada taklit ve tağşiş listesinde yer alan çikolata ve enerji içeceklerinin içindeki 'sildenafil' maddesi ile ilgili Prof.

Taklit ve Tağşiş Listesinde Karşımıza Çıkan 'Sildenafil' İçin Uyarı: 'Ani Ölümlere Dahi Yol Açabiliyor'

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştığı gıdada taklit ve tağşiş listesinde yer alan çikolata ve enerji içeceklerinin içindeki 'sildenafil' maddesi ile ilgili Prof. Dr. Bilal Boztosun'dan uyarı geldi.

Boztosun, "Ne yazık ki merdiven altı ürünlerinde ilaç etken maddelerinin miligramları kontrolsüz. Bazı ilaçları o kadar yüksek dozda yüklüyorlar ki, kullanan insanlarda ciddi komplikasyonlarla, aritmilerle, ani ölümler ile karşılaşıyoruz" dedi.

'Kalp krizleri ile ciddi aritmilerle geliyorlar ve ölüm vakaları görüyoruz'

s-c20777c23dde8f49d24bc08b6ed478d8549631
DHA'nın aktardığı bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan, taklit ve tağşiş içeren gıda ürünleri listesinde, bazı çikolata ve içeceklerde yer alan ilaç etken maddesi 'sildenafil' konusunda, Prof. Dr. Bilal Boztosun ciddi uyarılarda bulundu. Bu maddelerin, kontrolsüz bir şekilde alındığı takdirde ölüme yol açabileceğini ifade eden Boztosun, şunları söyledi:
''Ne yazık ki merdiven altı ürünlerinde ilaç etken maddelerinin miligramları kontrolsüz. Bazı ilaçları o kadar yüksek dozda yüklüyorlar ki, kullanan insanlarda ciddi komplikasyonlarla, aritmilerle, ani ölümler ile karşılaşıyoruz. Bir de bazı hastalarımız bunları bazı içeceklere katarak alıyor daha etkili olsun diye. O zaman kalbinde problem olan, ailesinde kalp rahatsızlığı olan insanlarda ciddi problemlerle karşımıza geliyor. Kalp krizleri ile ciddi aritmilerle geliyorlar ve ölüm vakaları görüyoruz. dolayısıyla tedbiri elden bırakmamamız lazım. O ilaçları illa kullanmanız gerekiyorsa, bakanlık onaylı ürünleri kullanmalısınız''

'Doktorunuza danışmadan cinsel uyarıcı ya da enerji içecekleri kullanmayın'

s-4cf2f4c463c34667425148664c61a3a45cce4e
‘Doktorunuza danışmadan cinsel uyarıcı ya da enerji içecekleri kullanmayın’ uyarısında bulunan Prof. Dr. Boztosun, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sizin önce kalbinizin kapasitesi değerlendirilsin, ondan sonra bu maddeleri kullanabilir misiniz, kullanamaz mısınız, kullanacaksanız hangi dozda kullanacaksınız. Bunlara doktor karar vermesi gerekiyor. Bir de bunları belli hastaların kesinlikle kullanmaması lazım. Bunlar öyle ilaçlar ki kullanıyorsunuz, alışıyorsunuz, gittikçe dozu artırıyorsunuz. Çünkü bunlar öyle ilaçlar ki, tolerans gelişiyor. Örneğin enerji içecekleri, önce bir şişe, sonra iki şişe, sonra ne yazık ki onu başka şeylere katarak içiyor. Özellikle bazı ilaçlar ile birlikte alınırsa, tansiyonu aniden düşürüp şok ile geliyor. Dolayısıyla ilaçların etkileşimlerine de bakmalıyız”

'Etiketlerinde yazmamasına rağmen içine koyuluyor'

s-c343446225b141ed204a5d1d8b748c5c4cb2f5
İlaç etken maddelerinin herhangi bir gıda maddesinin içinde olmaması gerektiğini ifade eden İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Zozan Padel ise konuyla ilgili şunları söyledi:
"Herhangi bir gıda maddesinin, çikolatanın, enerji içeceğinin içinde olması kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil. İlaç olduğu için doktor kontrolünde, eczacının denetiminde kullanılması gereken maddelerdir çünkü bize üniversitede ilk öğrettikleri şey 'ilaç ile zehir arasındaki fark dozajıdır.' Aslında aldığımız her ilaç potansiyel bir zehir. Ne yazık ki marketlerde, akaryakıt istasyonlarında, bazı aktarlarda satılan enerji artıran gıdalara bakıldığında, etiketinde yazmamasına rağmen, içine bu maddelerin konduğunu görüyoruz. Bunlarla sürekli savaşıyoruz ama farklı bir isimde farklı bir şekilde yine çıkıyor. Yapılması gereken tek şey aslında halkın bilinçlendirilip bu tip yerlerden performans artırıcı herhangi bir yiyecek, içecek almaması”

'Kalp, böbrek ve karaciğerde sorunlara yol açıyor'

s-3026502ec28b7facf25917aedf8aa7e73c1d4a
Padel, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Birinci sorun bu tip ürünlerdeki dozajın kontrol edilmesi söz konusu değil. İkinci sorun da oluşabilecek yan etkiler. Bazı durumlarda bu ilaçların kullanılması zaten yasak. Bu ilaca ihtiyacı olmasına rağmen kullanmaması gerekenler de var.  Enerji vereceği iddia edilen içeceklerin içinde çok fazla sayıda elektrolit var ama her şeyin olduğu gibi elektrolitlerin de bizim vücudumuzda dengede olması gerekiyor. Dolayısıyla bu elektrolitlerin bazılarının vücutta artması, bazı mekanizmaları harekete geçirir ve kalpte, böbreklerde, karaciğerde sorunlar meydana getirir. Dolayısıyla bu içecekler düzenli olarak her gün, her spordan önce gibi asla tüketilmemeli. Bunu alıp daha uzun süre spor yaptığınızda vücudunuzda aşırı zorlamaya bağlı da etkiler meydana geliyor. Kalpte büyüme gibi, akciğerlerde  birtakım sorunlar meydana gelmesi gibi. 'Sağlıklı olacağım' diye spor yaparken, sağlığından olmaması gerek insanların.”

Geçtiğimiz günlerde bakanlıkça açıklanan listede yer alan 386 ürünün 53'ünde, sildenafil maddesi yer alıyor.

Baldan Çaya, Zeytinyağından Çikolataya 386 Ürün: Tarım ve Orman Bakanlığı, Taklit ve Tağşiş Yapılan Ürünleri İfşa Etti
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER