Taliban Adım Adım İlerlerken... ABD ve İngiltere Tahliye İçin Afganistan'a Asker Gönderiyor

Taliban'ın bugün Afganistan’ın en büyük 3.

Taliban Adım Adım İlerlerken... ABD ve İngiltere Tahliye İçin Afganistan'a Asker Gönderiyor

Taliban'ın bugün Afganistan’ın en büyük 3. kenti Herat'ı da ele geçirdiği bildirilirken ABD ve İngiltere tahliye için ülkeye asker göndermeye hazırlanıyor.

s-f33c82466349336ba9d255bd748c60d4c150d6
BBC Türkçe'nin aktardığına göre Afganistan'da Taliban güçleri, başkent Kabil'in yaklaşık 150 kilometre güneybatısındaki stratejik açıdan önemli ve Gazni vilayetinin merkezi Gazne kentinden sonra, ülkenin en büyük 3. kenti Herat'ı da ele geçirdi.

Böylece Taliban ülkede bir haftadan az bir sürede 11. vilayet merkezini ele geçirmiş oldu.

s-a2ff33bf54acbbfd0b9c1d9c7c5115cc8c21db
Bu gelişmelerin ardından, ABD, Kabil Büyükelçiliği'nden personelinin tahliyesi için ülkeye yaklaşık 3 bin, İngiltere de vatandaşlarının tahliyesi için 600 asker göndereceğini açıkladı.Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD güçlerinin bir veya iki gün içinde Kabil'de olacağını ve havaalanında konuşlanacağını söyledi.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise ABD'nin Afganistan'da "çekirdek bir diplomatik kadro" bırakacağını belirtti.

ABD Kabil Büyükelçiliği de bugün Amerikan vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısını yineledi. Elçiliğin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, ABD vatandaşlarının derhal, bulabilecekleri ticari uçuşlarla Afganistan'ı terk etmeleri istendi.

ABD'den Vatandaşlarına 'Afganistan'ı Terk Edin' Çağrısı - Ülkeye gönderilecek olan İngiliz askeri personelin, İngiltere vatandaşlarının yanı sıra Afgan personel ve tercümanların tahliye edilebilmesi için koruma ve lojistik destek sağlayacağı belirtiliyor.Cuma günü İngiltere Dışişleri Bakanlığı tüm İngiliz vatandaşlarına ülkeyi terk etmelerini tavsiye etmişti.Ülkede halen 4 bin İngiliz vatandaşının olduğu tahmin ediliyor.

ABD istihbaratı: Kabil 90 günde düşebilir

s-64a0067c8e93284155fd427e8f6388816e7bda
Reuters haber ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir ABD savunma yetkilisi, ABD istihbaratı verilerine göre başkent Kabil’in 90 gün içerisinde Taliban’ın denetimine girebileceğini söylemişti. Yetkili, Taliban’ın bir ay içerisinde şehri kuşatabileceği, 90 gün içerisinde de kontrolü ele alabileceğini belirtmişti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER