'Taliban'ın İnancıyla Ters Yanımız Yok' İddiasına Hangi Seçmen Ne Karşılık Verdi?

"Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok" iddiası hakkında vatandaşlar ne düşünüyor? Toplumun ne kadarı Afgan göçüne karşı çıkıyor?  Metropoll araştırma şirketi Türkiye'nin Nabzı araştırmasında vatandaşlara Afganistan, göçmenler ve Taliban'

'Taliban'ın İnancıyla Ters Yanımız Yok' İddiasına Hangi Seçmen Ne Karşılık Verdi?

"Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok" iddiası hakkında vatandaşlar ne düşünüyor? Toplumun ne kadarı Afgan göçüne karşı çıkıyor? 

s-b2109c3f3b74799941c069fea73ad9ea153724
Metropoll araştırma şirketi Türkiye'nin Nabzı araştırmasında vatandaşlara Afganistan, göçmenler ve Taliban'ın İslam anlayışı ile ilgili sorular yöneltti.DW Türkçe'nin aktardığı sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 56,9'u İslam anlayışının Taliban'dan farklı olduğunu söylerken yüzde 22,6'sı kendi İslam anlayışı arasında fark görmediği yanıtını verdi. Fikri olmayan ya da bu soruya yanıt vermeyenlerin oranı ise yüzde 20,5 oldu.Bu soruya verilen yanıtlar siyasi parti seçmenleri arasında ise farklılık gösterdi.

Metropoll araştırma şirketinin sahibi ve yöneticisi Özer Sencar, bu soruya verilen yanıtların ayrıntılarını Twitter hesabından paylaştı.

Araştırmaya katılanların partilere göre dağılımı şu şekilde oldu:AKP'lilerin yüzde 50,6'sı “Taliban ile İslam anlayışımız farklıdır”, yüzde 27,1'i “İslam anlayışımız aynıdır” dedi.CHP'lilerin yüzde 61,2'si “Taliban ile İslam anlayışımız farklıdır” derken yüzde 16,4'ü aksi cevabı verdi.İYİ Partililerin yüzde 52,3'ü “Taliban ile İslam anlayışımız farklıdır”, yüzde 38’i “Aynıdır” dedi.MHP'lilerin yüzde 79,5'i “Taliban ile İslam anlayışımız farklıdır”, yüzde 5,9'u “Taliban ile İslam anlayışımız aynıdır” dedi.Saadet Partililerin yüzde 86,8'i, HDP'lilerin yüzde 67'ü “Taliban ile İslam anlayışımız farklıdır” dedi.

Erdoğan ne demişti?

s-5d9817cf68d244623646f53548de2962bd7520
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Afganistan'da Kabil Havalimanı'nı koruma talebine ilişkin yaptığı bir açıklamada "Biz Türkiye olarak bu süreçte Kabil Havaalanı'nın işletimini ele almayı düşünüyoruz. Bu arada tabii Taliban'ın bazı rahatsızlıkları söz konusu. Taliban'la da bu süreci görüşmek suretiyle, nasıl ki Amerika'yla bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa, herhalde Taliban Türkiye ile bu görüşmeleri çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok, ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum" ifadelerini kullanmıştı.

'Türkiye'nin Taliban'ın İnancı ile Ters Bir Yanı Yok' Diyen Erdoğan Tepkilerin Odağında Anketten öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle oldu:Türkiye'nin Afganistan'dan göç aldığından haberdar olanların oranı yüzde 66, olmayanların oranı ise yüzde 30. Hükümetin yasadışı göçü engellemek için Türkiye'nin sınırlarını etkin bir şekilde koruduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35, korunmadığını düşünenlerin oranı da yüzde 56."Taliban'dan kaçan Afganlara Türkiye sığınmacı olarak kapılarını açmalı mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 63'ü "hayır", yüzde 29'u da "evet" yanıtı verdi. Kapıların açılması gerektiğini düşünenler MHP tabanında yüzde 58, HDP tabanında yüzde 47, AKP tabanında ise yüzde 36 olarak belirlendi."Afganistan'ın Kabil havaalanının Türk askerleri tarafından korunmasını onaylar mısınız?" olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 38,5 iken onaylamayanların oranı yüzde 50 oldu. Bu konuda yanıt vermeyen ve fikri olmayanların oranı da yüzde 11,5 olarak ölçüldü.Katılımcıların yüzde 61,6'sı Türk askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesi gerektiğini, yüzde 27'si de çekilmesinin gerekmediğini düşünüyor.

"Türk halkı göçü benimsemiyor"

s-f4ed1661b5ae58dcfee4777a5d411f7b372208
Anket sonuçlarını DW Türkçe'ye değerlendiren Özer Sencar, Afgan göçmenlerin gelmesinin ekonomik ve sosyal olarak toplumda sorunların büyümesine ve üremesine sebep olacağını söyleyerek, Türkiye'de 5 milyon civarında Suriyeli göçmen olduğunu ve elde ettikleri sonuçların halkın artık daha fazlasını istemediğini gösterdiğini kaydetti. Türk halkının Taliban tehlikesinin farkında olduğuna dikkat çeken Sencar, "Kaçanları kınamıyor, ama 'bize gelmesinler' diyor" değerlendirmesini yaptı.Sencar, "Şunu görüyoruz AK Partili seçmen de CHP'li seçmen de Afganistan'dan yeni bir göç dalgasını istemiyor. Çünkü yeterince göçmen var. Halkın buna tepkisi olacaktır ama bunun oy verme davranışına etkisi olacak mıdır, araştırmalarımız gösterecek" dedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER