'Tarihi Geçmiş Kovid İlacı' İddialarına Yanıt Geldi: 'O Süreler Güncelleniyor'

Koronavirüse yakalanan vatandaşlara tarihi geçmiş ilaç verildiği iddialarına yalanlama geldi. Fotoğraf: TwitterSağlık Bakanlığının koronavirüs tedavisi için verdiği ilaçlardaki etiketleri söken vatandaşlar, ilaçların son kullanım tarihinin geçtiğini gördü.

'Tarihi Geçmiş Kovid İlacı' İddialarına Yanıt Geldi: 'O Süreler Güncelleniyor'

Koronavirüse yakalanan vatandaşlara tarihi geçmiş ilaç verildiği iddialarına yalanlama geldi.

s-30c20cd3da6b002ee0b553bff4e76a3723a4ab
Fotoğraf: TwitterSağlık Bakanlığının koronavirüs tedavisi için verdiği ilaçlardaki etiketleri söken vatandaşlar, ilaçların son kullanım tarihinin geçtiğini gördü.

Sosyal medyada buna ilişkin çok sayıda paylaşım yapıldı.

Etiketin Altından Farklı Tarih Çıkıyor! Kovid-19 Hastalarına Bayat İlaç Verildiği İddiası Gündemde -

İddialarla ilgili açıklama yapan Samsun Sağlık il Müdürlüğü, bu ilaçların tarihinin geçmediğini duyurdu.

s-d981291d25df198bc9499c216ab75ce279b824
Sözcü'de yer alan habere göre açıklamada “Ülkemizde koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların ruhsatlandırması ve miat belirleme süreçleri Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılmaktadır. İlk kez ruhsat alan ürünlerde bu süre 3 (üç) ay olarak belirlenmektedir. Bu şekilde kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup, ürünlerin raf ömürleri, sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir. İlgili ürün için süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra tespit edilen yeni raf ömürleriyle belirtilen süreler içinde kullanılmaya devam etmektedir” ifadeleri yer aldı.

"Tamamen bilimsel"

Açıklamada ayrıca yapılan işlemin tamamen bilimsel veriler ile yapıldığı ileri sürüldüğü belirtilerek, “Koronavirüste kullanılan ilaçlar bakanlığımız tarafından gönderilmekte, ilaç miat süreleri parti parti takip edilmekte, bu ilaç gruplarına ait testler de dönemsel olarak büyük bir özenle yapılmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda da zaman zaman ilaç miat tarihlerinde güncellemeler yapılmaktadır. İlaçların miat güncelleme işleminde kesinlikle bir hata bulunmamakta olup, konu tamamen bakanlığımızın kontrolü altında gerçekleşmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş, etkinliği olmayan bir ilacın hastalarımıza verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” denilerek vatandaşların kendilerine verilen ilaçları gönül rahatlığı kullanabilecekleri belirtildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER