Tasarruf mu, İsraf mı? Kış Saati Uygulamasında Doğruyu Kim Söylüyor?

Saat farkı açıldı Tartışmalar, her yıl saat değişikliklerinin yapıldığı dönemlerde yeniden alevleniyor.

Tasarruf mu, İsraf mı? Kış Saati Uygulamasında Doğruyu Kim Söylüyor?
s-d9976ab6b62fb0b8ed0b5d4ca27961230407ad

Saat farkı açıldı

Tartışmalar, her yıl saat değişikliklerinin yapıldığı dönemlerde yeniden alevleniyor. Avrupa ülkeleri son olarak 30 Ekim Cumartesi gününü 31 Ekim Pazar gününe bağlayan gece 03.00'te saatlerini 1 saat geriye alarak yaz saati uygulamasına son verdi ve kış saati uygulamasına geçti.Türkiye ise 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yaz-kış saati uygulamasına son verdiği için saat değişikliği yapmadı. Bu nedenle Türkiye'nin Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika, İsviçre, İsveç ve Danimarka ile olan saat farkı 1 saatten 2 saate, İngiltere ile olan saat farkı da 2 saatten 3 saate çıktı.Dönmez, kış saatine geçilmeyip sürekli yaz saati uygulayarak 2016 yılından bu yana 3 milyar 970 milyon lira tasarruf sağlandığını ileri sürdü.

"İsraf devasa boyutta"

EMO, yaz saatinin uygulandığı ilk kış dönemi olan 2016 yılının Kasım ayı ile 2017'nin Mart ayı arasında geçen 5 aylık dönemi teknik verilerle inceledi. İlk uygulama yılını bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırdı ve ortaya 7.1 milyar kilovatsaatlik bir tüketim artışı çıkardı. Sonraki yıllarda ise herhangi bir teknik çalışma yapılmadı.EMO Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, 2016 yılından bu yana uygulanan sürekli yaz saati yüzünden elektrik tüketiminin arttığını, bunun da halkın elektrik faturalarına ilave zam olarak yansıdığını bildirdi.

Açıklanmayan rapora gönderme

Dönmez, 2016 yılından bu yana bir türlü kamuoyuna açıklanmayan İstanbul Teknik Üniversitesi çalışmasına atıf yaparken, iddiasını destekleyecek teknik detayları paylaşmadı. Dönmez, “Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.8 milyar kilovatsaat. Bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3.97 milyar lira, üç zamanlı tarifeyi alırsak tasarruf 5.94 milyar lira oldu” açıklamasını yaparken AB'nin de tek saat uygulamasına geçmeleri yönünde üye ülkelere tavsiye kararında bulunduğunu söyledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER