TBMM Koronavirüs Arasına Son Veriyor: Gündem Vekil Transferi ve Başkanlık Rötuşu

TBMM salı günü yoğun gündemle yeniden çalışmalara başlıyor.

TBMM Koronavirüs Arasına Son Veriyor: Gündem Vekil Transferi ve Başkanlık Rötuşu

TBMM salı günü yoğun gündemle yeniden çalışmalara başlıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uyumu için yeni düzenlemeler planlanıyor. Bunların arasında, içtüzüğe ‘başkanlık’ rötuşu, komisyonlara yasa yapma yetkisi, vekillere zorunlu serbest ve transferlere Avrupa modeli incelemesi de var.

s-30cc3fcd3bc9e7b0b5ceeedd5fdf96c1700c8a
Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, TBMM’nin koronavirüs salgını sebebiyle ara verdiği incelemeler, siyasi tartışmalarla başlayacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uyum çalışmaları ile milletvekilleri transferine ilişkin hukuki düzenlemeler, tartışmaların odağını oluşturacak. Komisyonlara yasa yapma yetkisi, vekillere gerekli özgürlük gibi konular tartışılıyor.

Yeni içtüzük değişikliği gündemde

s-c5364c796cb666bb5bacd4176aa79e2efe6999
Edinilen bilgiye takriben, TBMM açılmadan çalışmalarına başlanan düzenlemelerden birini, İçtüzük değişikliği oluşturuyor. TBMM Başkanlığı, yasama uzmanları ve Meclis bürokratlarına yeni sisteme yerinde alıştırma kuralları meydana getirmek için bir egzersiz yaptırdı. Yapılan çalışmanın önümüzdeki günlerde partilere sunulacağı ve tartışmaya açılacağı öğrenildi.

Vekil transferlerinde Avrupa sistemleri inceleniyor

s-fe83cfd913c7d529fe1b44c397d69d80c9237a
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerileri arasında yer alan ‘milletvekili transferini engelleme’ çalışmalarında ise formüller tartışılıyor. Araştırmalar sırasında bilhassa Avrupa ülkelerindeki uygulamalara bakıldığı ve bu uygulamalarla ilgili alternatiflerin çıkartıldığı öğrenildi. Batı ülkelerine ilişkin bazı örneklerde, seçimden sonra parti gruplarının oluşması için milletvekillerine bir kaç aylık bir süre veriliyor. O vakit içinde milletvekilleri hangi parti grubuna katılacağına karar veriyor. Gruplar oluştuktan sonra da bir daha yeni gruplar kurulamıyor. Tartışılan örnekler aralarında şunlar bulunuyor:Seçimlerden sonradan grupların oluşması için zaman verilecek. Bu süre içinde kurulan gruplar seçime değin gidecek. Yeni grup kurulamayacak.Milletvekilleri partisinden istifa edip bağımsız kaldıktan daha sonra sadece bir kez parti değişim hakkı verilecek. Parti değiştirdikten daha sonra tekrar istifa ederse, bağımsız olarak yoluna devam edecek.Bir parti, seçimlere en düşük 6 ay varken grup kurarsa seçime katılabilecek.

Yeni yasa sorun yaratabilir

s-745e1da5da4ab4f1603b10c2822ba34e553d29
Olasılıkların araştırıldığı çalışma AK Parti’de sürerken, bazı milletvekillerinin bu çalışmanın sorun yaratacağına ilişkin görüşlerini parti yönetimine ilettiği öğrenildi. Anayasayla güvence altına dargın bir takım hakların, yasal düzenlemeyle engellenmesinin içten olmadığı, bu nesil hukuki düzenlemenin daha çok engellenen şahısların işine yaradığı şeklindeki düşünceler iletildiği belirtildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER