Temsilciler Meclisi Trump'ın Azledilmesi Teklifini Kabul Etti

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada Başkan Donald Trump'ın "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi kabul edildi.

Temsilciler Meclisi Trump'ın Azledilmesi Teklifini Kabul Etti

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada Başkan Donald Trump'ın "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi kabul edildi. Ancak nihai kararı Senato verecek. Ayrıca Trump, iki kez azledilen ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçti. 

s-17fee84e942c0e8045b9745f33191d503cac63
ABD Başkanı Donald Trump'ın can kayıplarının yaşandığı Kongre baskınını kışkırttığı gerekçesiyle azledilmesi yolundaki teklif, Temsilciler Meclisi'nde oylandı. Üyelerin çoğunluğu Trump'ın azledilmesi gerektiğini beyan etti.

Senato'da oylanacak

s-bde0784c712ad7a7b2095903433d0ecb72b344
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, şimdi Senato'da Trump'ın suçlu olup olmadığına yönelik bir yargılama gerçekleştirilecek ve oylama yapılacak.Trump'ın suçlu bulunması için Senato'da üçte iki çoğunluk gerekiyor, bu da en az 17 Cumhuriyetçi senatörün bu yönde oy vermesi gerek.Demokratlar, 20 Ocak'ta görevi Joe Biden'a devredecek Trump'ın azlinde ısrarcıydı. Bazı Cumhuriyetçi kongre üyeleri de Trump'ın azli yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı. Son olarak Temsilciler Meclisi'nde üçüncü en kıdemli Cumhuriyetçi olan Liz Cheney de, diğer beş Cumhuriyetçi üyeyle birlikte azil sürecine destek vereceğini söyledi.Liz Cheney, eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin kızı.Cheney, Trump'ı sert bir dille eleştimiş, "Daha önce hiçbir ABD başkanı, anayasaya bu kadar ihanet etmemişti" demişti.

Demokratlar neden Trump'ın azlini istiyordu?

s-844d4a1384f87a70413f2d2a15cfa445ac8084
Demokratlar, Trump'ı, geçen hafta yaptığı konuşmayla destekçilerini "ABD Kongresi'ne saldırmaya teşvik etmekle" suçluyor.Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen tasarıda ayrıca "ağır ve vahim suç işlediği", "kötü davranışta bulunduğu" gerekçeleriyle Trump hakkında azil sürecinin başlatılması isteniyor.Trump ise Kongre'ye düzenlenen saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Söylediklerimin hiçbiri yanlış değildi, hiç şiddet istemedim" demişti.

Trump neyle suçlanıyor?

s-651d83cae5f14db6e583335815ff5d6a3cb4a5
Trump'ın azli konusunda kabul edilen tasarı, adli suçlamalar değil, siyasi suçlamalar içeriyor. Esas olarak "hükümete karşı isyana teşvik" suçlamasını içeren azil tasarısında ana başlıklar şöyle sıralanıyor:Başkanlık seçimi sonuçlarında yolsuzluk yapıldığına dair yanlış iddialarda bulunmak ve seçim sonuçlarının tanınmaması çağrısı yapmakBeyaz Saray yakınlarında toplanmış kalabalığa seslenerek onların yasa dışı eyleme geçmesini teşvik etmekTrump'ın kışkırttığı kalabalığın bazı üyelerinin yasa dışı bir şekilde Kongre'yi basması, bir güvenlik görevlisinin ölümüne yol açacak şekilde şiddete ve yıkıcı eylemlere başvurmasıTrump'ın, başkanlık seçimlerinin tescilini engellemeye yönelik önceki çabalarının devamı niteliğinde adımlar atmasıABD'nin ve hükümet kurumlarının güvenliğini büyük tehlikeye atması, demokratik sistemin bütünlüğünü tehdit etmesi, iktidarın barışçıl devrine müdahale etmesi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER