THK Eleştirilerine Yanıt Veren Pakdemirli: 'Envanterimizde Yangın Söndürme Uçağı Yok'

Orman yangınlarıyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "İyiye gidiş var, 57 yangın kontrol altında" dedi.  Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu a.

THK Eleştirilerine Yanıt Veren Pakdemirli: 'Envanterimizde Yangın Söndürme Uçağı Yok'

Orman yangınlarıyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "İyiye gidiş var, 57 yangın kontrol altında" dedi. 

s-de74066ecef674544b1e0596e8ca151812fd13
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu açıklama yapıyor. Bakan Pakdemirli'nin açıklamaları şu şekilde:İyiye gidiş var, 57 yangın kontrol altında. Tüm yangınlara 3 uçak, 9 tane insansız hava aracı, bir insansız helikopter, yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi, tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerindeki personelle mücadelemizi devam ettiriyoruz. Üç Antalya'da bir de Muğla'da kaybımız var. Hava şartlarından bahsetmeye gerek yok. Salı gününe kadar devamı bekleniyor. Ormanlık alanların yanından geçerken dikkatli olalım.

"Dünyanın en başarılı teşkilatlarından biriyiz"

s-2e72672c781b0c02930537a86b3d1dbb41a6b4
Genel bir bilgi vermek istiyorum. Kanada'da Temmuz ayında 1 milyon 250 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye'de yanan alanların toplamı 20 bin hektardır. Rusya'da Temmuz'da bir milyon hektarın üzerinde alan yandı. ABD'de devam eden yangınlar var. Avustralya'da 6 ay boyunca yangınlar, vurulmak durumunda kalan hayvanları hepimiz hatırlıyoruz. Bu işin gelişmişlikle alakası yok. Organizasyonla alakası ar. Dünyanın en başarılı bir kaç teşkilatından biriyiz. İmara açılma söylemleri her zaman konuşuluyor. Anayasanın 164. maddesi orman alanları daraltılamaz der. İstisnalar vardır. Turizmle ilgili tesis yapılacaksa 40 yıldır bunun şekilleri bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Bu konuyu da istismar etmeyelim. Telef olan hayvanlarımız var. Bunların imhasının yapılması gerekiyor. Zarar görenlere hem erteleme hem de kredi borçlarına ertelemeyi sağlıyor olacağız. yaban hayatında da kayıplarımız var. 22 sera, 650 dekar. Muz serası bunlar. 3 bin küçükbaş, 15 bin dekar zeytini, defne, ağaçlık alan kaybı var.Kayıplarla ilgili bakanlığımız önemli destek sağlayacağız. 15 TIR kadar yardım dağıtacağız bugün ve yarın dağıtıyor olacağız. 50 kadar teknik personelle hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Teşkilatımızın moralini yükseltme günüdür bugün. İstismar edilmesi teşkilatımızın moralini bozabilir. Bugünler milli birlik günleridir.

"Yangınların sebepleri araştırılıyor"

s-e0dfefe56821fe8b34f57b4c39346f21e57c02
Yangınların sebebi ile ilgili spekülasyonlar dolaşıyor. Şu an için yangınların sebebi ile ilgili adli merciler ve kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığı anda gerekli açıklamalar yapılır. İlk yağmurlarla birlikte ağaçlandırma yapılacak yanan alanlarda. Ekim ayına denk gelir. Vatandaşlarımızdan ağaç ve fidan bağışı talebi geliyor. Vatandaşlarımızdan ricam resmi açıklamalara itibar etmeleri. Bilgi kirliliğine yol açan konularda teyit etmeden yorumda bulunmamaları, paylaşmamalarını rica ediyorum. Elim olay üzerinden istismar yaratmak isteyenler oluyor. Şehitlerimiz için tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Gün boyu buradayız. Tüm yangınları buradan izlemeye devam ediyoruz.

THK eleştirilerine yanıt

s-62cf3e1d82c31479ca37e6629130afa82ba5f6
Burada devletin tüm kurumları, devletin 4 bakanı burada. Maalesef söyleyecek hiçbir şey bulamayanlar acaba uçaklar üzerinden biz bir şey söyleyebilir miyiz... Orman teşkilatı dünyanın en donanımlı teşkilatlarından biri. Eksik müdahale yok. Coğrafyaya göre uçak değil helikopterlerin daha faydalı olacağı düşünülmüş, zamanla uçaklar filoya katılmış. THK ile sorunumuz yok, olmaz da. Bu uçak uçabilecek kapasitede değil, uçsa dahi performans verebilecek kapasitede yok. Biz son teknoloji diyoruz hala antikacı dükkanı gibi 60'lardan kalan uçakları kullanalım deniyor. Orman teşkilatı istemediği için 2 senedir bunları kullanmıyoruz, 2 senedir daha verimli uçaklar kullandık. Bir tane bu işlerden anlayan insan şunu demeli, helikopter sayınız arttı, noktaya atış yapabiliyorsunuz, bravo. Havada ne kullandığımız değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Bizim envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve yangın söndürme helikopterimiz yok. Bu ezelden beri böyle. Ancak envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse kullanırız. Ağacın bedeli yoktur. Elbette hatasız kul olmaz. Bizim de hatalarımız olabilir.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER