Times Gazetesi Türkiye'nin Para Politikasını Yazdı: 'Erdoğan İçin Hayra Alamet Değil'

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, "Erdoğan Türkiye'nin tekleyen ekonomisine güveniyor" başlıklı haberinde, "artan enflasyonun, ana caddelerde işlerin yoğunluğuyla, dikkatleri diğer kötü haberlerden uzak tutmayı uman bir cumhurbaşkanı için hayra alamet olmadığı" yorumunda b.

Times Gazetesi Türkiye'nin Para Politikasını Yazdı: 'Erdoğan İçin Hayra Alamet Değil'

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, "Erdoğan Türkiye'nin tekleyen ekonomisine güveniyor" başlıklı haberinde, "artan enflasyonun, ana caddelerde işlerin yoğunluğuyla, dikkatleri diğer kötü haberlerden uzak tutmayı uman bir cumhurbaşkanı için hayra alamet olmadığı" yorumunda bulundu.

s-f54c2baf7b76e3a1e5963f21f11dbaa2c2a055
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Times İstanbul Muhabiri Hannah Lucinda Smith'in imzasını taşıyan haberde, Türkiye'de "resmi enflasyon oranının yüzde 15,6 olduğu, ancak gayriresmi tahminlerin çok daha büyük olduğu" kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 gün önce geceyarısı çıkarttığı bir kararnameyle "Öztürk ile milyonlarca Türk'ün durumunun daha da kötüleştiği" ifade ediliyor. Haber şöyle devam ediyor:
"Görev süresi 5 ayı bulmayan Merkez Bankası Bakanı Naci Ağbal, faiz oranlarını artırdıktan sonra görevden alındı. Ağbal'ın yerine gelen Şahap Kavcıoğlu, Erdoğan'ın partisinden eski bir milletvekili ve Cumhurbaşkanı'nın alışılmışın dışındaki ekonomi felsefesine, yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyonu beraberinde getirdiğine inanıyor. Türkiye'nin ana caddelerinde ise tersi kanıtlar gözler önünde."

'Ağbal'ın görevden alınması görünürde anlaşılmazdı'

s-e3cf1db35ec43bd680bddd562e5a41a90d117e
"Naci Ağbal'ın görevden alınması görünürde anlaşılmazdı" diyen Times, "Ağbal'ın kısa görev süresinde TL'yi güçlendirdiğini ve yabancı yatırımcıların Ağbal'a güvenin bir göstergesi olarak Türkiye'ye geri dönmeye başladığını" ifade ediyor. Muhalif bir gazetenin de "Cumhurbaşkanının ne düşündüğünü sadece Cumhurbaşkanı biliyor" manşetiyle çıktığı kaydediliyor.Ancak gazete, son günlerdeki diğer gelişmeler ışığında bir tür stratejinin ortaya çıkmaya başladığını vurguluyor ve bu stratejiyi de "ekonomiyi ucuz kredilerle turboya alırken, destekçilerinin ve müttefiklerini memnun edip, dikkatleri diğer alanlardaki kötü haberlerden uzaklaştıracak, manşetlik hamleler yapmak" diye tanımlıyor. "Uzmanların da bu durumu erken seçime gidilebilceğinin işareti olarak yorumladığı" kaydediliyor.

Erdoğan'ın Ağbal'ı kovmasının da, piyasalar açılır açılmaz TL'nin ABD Doları karşısındaki değerini yüzde 16 düşürdüğü vurgulanıyor.

s-4ef6439c8dbeaf10ce73514603cd5d567fab76
Haberde görüşlerine yer verilen eski diplomat ve İstanbul Ekonomi Danışmanlığı adlı şirketin Başkanı Sinan Ülgen, "Erdoğan'ın seçimlere kadar içeride azalan desteğini, bir yandan kimlik siyaseti yapıp, diğer yandan özellikle inşaat sektörü üzerinden ekonomik büyümeyi devam ettirmek için ucuz kredi akışını devam ettirmeye çalışıyor gibi göründüğünü" söylüyor.

'Turizm Erdoğan'ın umduğu kadar iyi değil'

s-90002699332cff3914e2aa0afd600b5fec515a
Turizmin Türkiye ekonomisinin yüzde 11'ini oluşturduğu ve 2,2 milyon istihdam sağladığını belirten Times, Türkiye'nin mümkün olduğu kadar kısa sürede yabancı tatilcilere ülkeyi açmaya niyetli olduğunu belirtiyor. Turizm Bakanı Nuri Ersoy'un bu ay, turistlerin aşı sertifikası ya da negatif test olmadan ülkeye girebileceğini söylemesiyle, rezervasyonların zirve yaptığını belirten Times, "Ancak o günden bu yana İngiltere hükümeti, vatandaşlarının ülke dışında tatil yapabileceği tarihi ileri attı, Türkiye'de de vakalar attı. Turizmde durum 2020'den iyi olsa da, Erdoğan'ın umduğu kadar iyi değil" diyor.Marmaris'teki Emre Otelleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deliveli de "Özellikle İngiltere'den her gün iptal geliyor. İngiliz tur operatörleri Temmuz'da bir açılmayı gözlüyor ve o tarihlerdeki uçuşlar ve rezervasyonlar artı. Avrupa ülkeleri konusundaysa hiç iyimser değilim" diye konuşuyor.Haber, Deliveli'nin şu sözleriyle sona eriyor;
"Geçen yıl mali anlamda hayatta kalmaya çalıştık. Zamanımızın çoğunu bankalarla kredi geri ödemelerini müzakere ederek geçirdik. Bu yıl işlerimizi ikiye katlarız diye umuyorduk. 2020 gibi bir yıl daha geçirirsek, hayatta kalamayız."
Abdulkadir Selvi: 'Kürşat Ayvatoğlu Olayından En Çok Erdoğan Rahatsız' - İngiltere'de Bir Kadın, Gaz Çıkardığı Videoları Satarak Ayda 4 Bin Dolar Kazanıyor - Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Aşı Meselesi Vahim Bir Hal Almıştır'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER