'Türk' lakabıyla bilinen eski Arjantin Devlet Başkanı Menem hayatını kaybetti

Arjantin eski Devlet Başkanı ve Senatör Carlos Saul Menem, hayatını kaybetti.

'Türk' lakabıyla bilinen eski Arjantin Devlet Başkanı Menem hayatını kaybetti

Arjantin eski Devlet Başkanı ve Senatör Carlos Saul Menem, hayatını kaybetti. Menem'in ölüm sebebine ilişkin açıklama yapılmadı.

ÖLÜMÜNÜ DEVLET BAŞKANI DUYURDU

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Carlos Saul Menem'in ölümünü derin üzüntüyle öğrendim. Her zaman demokratik yollarla seçilmiş biriydi, La Rioja Valisi, Devlet Başkanı ve Senatördü. Diktatörlük döneminde baskı gördü, hapse atıldı. Zulema (Memen'in kızı) ve onun için gözyaşı döken herkese başsağlığı dilerim" ifadesini kullandı.

SURİYE KÖKENLİYDİ, EL TURCO LAKABIYLA BİLİNİYORDU

Suriye kökenli olduğu için İspanyolca "Türk" manasına gelen "El Turco" lakabıyla anılan Menem, Arjantin'de 1983'te demokrasinin yeniden tesis edilmesinin ardından ülkeyi yöneten ikinci devlet başkanıydı.

Doğduğu ve daha önce valisi olduğu La Rioja eyaletinden senatör olan Menem, 10 Temmuz 1989'dan 10 Aralık 1999'a kadar devlet başkanlığı görevini yürüttü. Başkanlığı döneminde bazı ekonomik başarılar elde etse de Menem, hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları ve uyguladığı özelleştirme politikaları nedeniyle sıkça eleştirilmişti.

ADI BİRÇOK DAVAYA KARIŞMIŞTI

Adı birçok davaya karışan Menem, Ekvador ve Hırvatistan'a yasa dışı yollardan silah satışı suçlamasıyla 2001'de gözaltına alınmış ve 2018'de zaman aşımından beraat etmişti.

Menem, Mart 2019'da, 1994'te Buenos Aires'te 85 kişinin hayatını kaybettiği Yahudi Derneğine (AMIA) yapılan saldırının "soruşturmasına müdahale etmek" suçuyla yargılandığı davadan da beraat etmişti.

Çeşitli sağlık problemleri yaşayan Menem, Haziran 2020'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) benzer semptomlar gösterdiği için hastaneye kaldırılmış ancak testleri negatif çıkmıştı.

'Türk' lakabıyla bilinen eski Arjantin Devlet Başkanı Menem hayatını kaybetti

Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammed Emin Canik

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER