Türk Telekom ilk üç ayda 6,3 milyar TL gelir elde etti

Türk Telekom, 2020'nin birincil çeyreğinde yüzde 17 artış ile 6,3 milyar TL gelir elde ederken, 2008'deki halka arzdan bu yanlamasına en yüksek birincil çeyrek kazanç artışını gerçekleştirdi.

Türk Telekom ilk üç ayda 6,3 milyar TL gelir elde etti

Türk Telekom, 2020'nin birincil çeyreğinde yüzde 17 artış ile 6,3 milyar TL gelir elde ederken, 2008'deki halka arzdan bu yanlamasına en yüksek birincil çeyrek kazanç artışını gerçekleştirdi. Enerjik gelir büyümesiyle Türk Telekom'un faiz, değerini düşürme ve ücret öncesi kârı da (FAVÖK), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 3 milyar TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK marjı 47,2 oldu. Güçlü operasyonel performans ve yabancı para riskinin azaltılması ile düşen finansal giderler doğruca yılın ilk çeyreğinde Türk Telekom, 661 milyon TL net kâr kaydetti. Türk Telekom'un yatırım harcamaları da 2020'nin ilk çeyreğinde geçen yılın benzer dönemine tarafından yüzde 41 artarak 896 milyon TL'ye yükseldi.

Ümit Önal: “Yılın ilk çeyreğinde yüzde 17 artış kaydettik”
Konuya ilişkin yorumlama yapan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, “Yılın birincil çeyreğinde bilhassa sabit genişbant segmentindeki büyümenin katkısı ile konsolide gelirlerimiz, geçen yılın birincil çeyreğine tarafından yüzde 17 çoğaltma kaydetti. Peşin Para akıntı oluşturma kapasitemiz artmaya devam ederken, gelir tablomuzun kur hareketlerine karşı hassasiyetinin azalması, içinden geçtiğimiz bu olağanüstü durumda dahi öngörülebilir mali giderler ve net kâr oluşturmamıza olanak sağladı. Ücret öncesi net kârımız geçen yıla göre yaklaşık 4 katına çıkarken aidat sonrası net kârımız ise 661 milyon TL olarak gerçekleşti. Türk Telekom olarak 2020'ye ‘sağlıklı' ve güçlü bir açılış yaptık” dedi.

“Güçlü bilançomuz ile kur risklerine karşısında daha korunaklıyız”
2020 yılı birinci çeyreğinde, koruma işlemleri gerçekleştirmeye devam ettiklerini ve aynı zamanda TL cinsinden borca girme payını artırdıklarını da sözlerine ekleyen Önal, “Borçluluk seviyesindeki düşüş ve türev işlemlerin etkisi ile net açık tanıdık olmayan para pozisyonumuz, halka arzdan bu yanlamasına minimum seviye olan 225 milyon dolara gerilemiş bulunuyor. Diğer yana, Net Borç/FAVÖK oranımız da aşağı yönlü seyrini sürdürerek son beş yılın en az seviyesi olan 1.38x seviyesinde gerçekleşti” diye konuştu.

“2020 yatırım öngörümüzü yükselttik”
Yılın birincil çeyreğinde enerjik mali ve operasyonel sonuçlar kaydettiklerini aktaran Önal, “Bu sonuçlar neticesinde, FAVÖK için belirlemiş olduğumuz takvim öngörümüzü ‘12,4 milyar TL'den ‘12,4 - 12,6 milyar TL' aralığına; yıllık yatırım öngörümüzü ise ‘yaklaşık 5,8 milyar TL'den ‘yaklaşık 6,4 milyar TL'ye yükseltmiş bulunuyoruz” dedi.

“Işlem, internet kullanım alışkanlıklarını değiştirdi”
Sosyal yalıtım tedbirleri gereğince evde kalınan bu dönemde dijital dönüşümün önemine şahit olunduğunu bildiren Önal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mart ayı ortasından itibaren ülke çapında alınan önlemlerle fazla sayıda faaliyetin online ortamlara taşınması, ayrıca internet trafiğine yansıdı keza de üst paketlere geçişi hızlandırdı. Sıradan jurnal sabit data kullanımı Şubat ayına kadar, Mart ayında yaklaşık yüzde 20, Nisan ayında yaklaşık yüzde 45 yükselme gösterdi. Keza sosyal izolasyon döneminde ‘Online İşlemler' uygulamamızı kullanan tekil abone sayısı son üç ayda 2 milyon artışla 19,8 milyona yükseldi.”

“Sürekli ve güvenli iletişim”
Önal, “Ülkemizin 81 ilinde 30 bini aşkın çalışanımız, yaygın ve zinde altyapı yatırımlarımız, Türkiye'nin dört bir yanına 308 bin kilometreye ulaşan dinç fiber ağımızla kesintisiz ve tehlikesiz iletişimi sağlamaya devam ediyoruz. Son 12 ayda 3,5 milyon artarak 22,6 milyona ulaşan fiber hane kapsamamız baştan sona trafiğin arttığı yoğun saatlerde dahi hiçbir kapasite sorunu yaşamıyoruz” dedi.

Toplam abone sayısı 48,4 milyona ulaştı
Yılın birincil çeyreğinde 563 bin net abone kazanımı sağlayan Türk Telekom, toplam abone sayısını 48,4 milyona taşıdı. Sabit genişbant internet aboneleri, fiber abone sayısındaki dinç artış ile 11,6 milyona ulaşırken değişmez genişbant ARPU birincil çeyrekte 2011 yılından bu yanlamasına en yüksek yıllık büyümeyi kaydederek yüzde 14 artış gösterdi. Fiber abone sayısı ilk çeyrekte, takvim yüzde 22 yükselme ile 4,4 milyona yükseldi. Mobil abone sayısı 23,2 milyona yükselirken değişmez seste 103 bin net abone artışı ile 2008 yılındaki halka arzdan bu yana en yüksek birincil çeyrek net abone kazanımı kaydedildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER