Türkiye'nin Sedat Peker için BAE'ye Takas Teklif Ettiği İddia Edildi!

Gazeteci Fatih Altaylı, iktidara yakın bir arkadaşının kendisine, Türkiye'nin, tutuklu bulunan iki Birleşik Arap Emirlikleri ajanının Sedat Peker ile takas edilmesi için teklif götürdüğünü yazdı.  Türkiye'nin son dönemde arasının bir hayli gergin olduğu Birleşik Arap Emirlik.

Türkiye'nin Sedat Peker için BAE'ye Takas Teklif Ettiği İddia Edildi!

Gazeteci Fatih Altaylı, iktidara yakın bir arkadaşının kendisine, Türkiye'nin, tutuklu bulunan iki Birleşik Arap Emirlikleri ajanının Sedat Peker ile takas edilmesi için teklif götürdüğünü yazdı. 

s-3af2015d777139bee5526d5d07dd1c807dc893
Türkiye'nin son dönemde arasının bir hayli gergin olduğu Birleşik Arap Emirlikleri ile yakınlaşması, bu ülkede bulunan Sedat Peker'in akıbetini de tartışmaya açtı. Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısında dikkat çekici bir iddiayı aktardı. Altaylı, iktidara yakın ve geçmişte kamuda çalılmış bir arkadaşının verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin Sedat Peker'e karşılık cezaevinde bulunan iki Birleşik Arap Emirlikleri ajanının iadesini teklifi ettiğini yazdı. Altaylı'nın "Takas" başlıklı yazısı şöyle:"Detayını elbette hatırlamıyor olabilirsiniz ama geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de önce 2 ardından 1 Birleşik Arap Emirlikleri casusunun yakalandığı haberleri hafızanızın bir köşesinde kalmıştır. Bunlardan ilk ikisi 2019 yılı Nisan ayının ortalarında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ve İstanbul Emniyeti’nin ortak bir çalışması ile yakalanmış, 19 Nisan günü çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmışlardı. Telefon görüşmelerindeki yoğunluk üzerine dikkat çeken ikili, MİT’in teknik ve fiziki takibine göre çokça yer değiştirmiş, İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da çok temaslarda bulunmuşlardı.Yakalanan iki Birleşik Arap Emirlikleri ajanının Kaşıkçı cinayeti dahil pek çok yurt dışı bağlantılı suçla ilişkili oldukları öne sürülmüş, Türkiye’deki siyasi durum hakkında BAE’ya sürekli bilgi verdikleri ve bazı provokatif faaliyetlerin içinde oldukları iddia edilmişti. Tutuklandıktan sonra Silivri Cezaevi'ne koyulan iki BAE ajanından Zeki Yusuf Mübarek, tutuklanmasından 10 gün sonra, 29 Nisan günü öldü. Rapora göre cezaevindeki hücresinde kendisini havlu ile tuvalet kapısına asmıştı.2020 yılında da bir başka Birleşik Arap Emirlikleri ajanı yakalandı. 17 Ekim 2020 günü ele geçirilen Ahmet Mahmud Ayesh Al Astal, ifadesinde gazeteci olduğunu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kendisini maaşa bağladığını söylemiş “Ben gazetecilik faaliyetinde bulundum. Ajanlık yapmadım. BAE’nin bana maaş vermesi benim ajanlık faaliyeti yaptığımı göstermez” diye kendini savunmuş ancak o da tutuklanıp cezaevine koyulmuştu. Al Astal’a yöneltilen suçlamalar arasında “Türkiye’deki muhalif Arapları izleyerek hakkında bilgi toplamak ve rapor hazırlamak, Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki faaliyetlerine gazeteci kimliği ile sızmak ve bağlantılarını ortaya çıkarmak" vardı ve bu iddialar sonrasında 21 Ekim 2020 günü o da tutuklandı.

"Türkiye ajanları koz olarak kullanmak istiyor"

s-eed3414dd59629d922d60a48de5bf4fee3c63b
Şimdi bunları size niye anlattım? Dün, iktidara yakın ve kamu geçmişi bulunan bir isim aradı. Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye’nin yeniden başlayan ve hızla samimileşen ilişkilerinden söz etti ve şunu söyledi:“Türkiye Sedat Peker’i Emirliklerden getirmek için uğraşıyor. Bunun için de geçmişte Türkiye’de yakalanan Birleşik Arap Emirlikleri ajanlarını koz olarak kullanmak istiyor. İki ajanın Emirliklere iadesi karşılığında Sedat Peker’in Türkiye’ye verilmesi teklifinde bulundular.”Ben de hemen sordum. “Emirlikler ne yanıt verdi buna?” Şimdilik yanıt vermemişler. Ama Türkiye yanıtın olumlu olma olasılığını yüksek görüyormuş. Bana göre Türkiye’nin takas talebi doğru olabilir. Ama BAE’nin Peker’i bu kadar kolay vereceğini pek zannetmem.

Peker: "Suç işlemediğim sürece kimse beni yollayamaz"

Sedat Peker: "BAE 'Burada Başka Ülkeyi Kötüleyen Video Çekemezsin' Dedi" - Halk TV'den İsmail Saymaz dünkü yazısında avukatı aracılığı ile Sedat Peker'e ilettiği sorulara gelen yanıtları aktardı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Peker, ülke yetkililenin kendisine "Bizim ülkemizde başka bir ülkeyi kötüleyen videolar çekemezsiniz" dediğini söyledi. Hakkında kırmızı bülten kararı olmadığını belirten Peker,  "Hakkımda Kırmızı Bülten kararı yok. Bu ülkede suç işlemediğim sürece beni kimse başka yere yollayamaz. En fazla yapacağı şey, ülkelerinden ayrılmamı istemeleri olur. BAE hiç kimseyi teslim etmemiştir. Kendi ülkesindeki yönetimle ters düşmüş birçok iş adamı ve devlet başkanı bu ülkede yaşıyor. Onları pazarlık konusu yapmamışlar da beni mi yapacaklar. Asla inanmıyorum" dedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER