Ukrayna'nın Mıkolayiv kentine Rus hava saldırıları arttı

Rus güçlerinin, savaşın ilk günlerinden beri Mıkolayiv'i ele geçirme girişiminde bulunduğunu ama daha sonra geri çekildiğini söyleyen Mıkolayiv Bölgesi Askeri Basın Sözcüsü Dmytro Pletenchuk, şehre giremeyen Rusların buraya uzaktan saldırmayı sürdürdüğünü, aylardır devam.

Ukrayna'nın Mıkolayiv kentine Rus hava saldırıları arttı

Rus güçlerinin, savaşın ilk günlerinden beri Mıkolayiv'i ele geçirme girişiminde bulunduğunu ama daha sonra geri çekildiğini söyleyen Mıkolayiv Bölgesi Askeri Basın Sözcüsü Dmytro Pletenchuk, şehre giremeyen Rusların buraya uzaktan saldırmayı sürdürdüğünü, aylardır devam eden saldırılar yüzünden kentin altyapısının ciddi hasar gördüğünü bildirdi.

Pletenchuk, kente en yakın cephe hattının Mıkolayiv ile Herson bölgeleri arasında bulunduğunu söyledi. Mıkolayiv'in Ukrayna kontrolü altında olduğunu belirten Pletenchuk, "Mıkolayiv bölgesinin sadece yüzde 5'i Rus işgali altında" diye konuştu.

Ruslar Herson'a yöneliyor

Pletenchuk, Rusya'nın, Herson cephe hattında oldukça fazla asker ve silah bulundurduğunu aktararak, "Ama Ruslar cephede (Herson) geniş ölçekli saldırıya geçmek için yeterince güce sahip değil" dedi.

Herson'da ilerleme kaydedemeyen Rusya'nın, Donbas'taki cepheden bir kısım askerlerini çekip Herson'da konuşlanan güçlerine takviye yaptığını ifade eden Pletenchuk, "Çünkü onlar (Ruslar), Ukrayna ordusunun burada karşı saldırıyı başlatmayı planladığından haberdar" açıklamasında bulundu.

Bazı siviller evlerine geri dönmeye başladı

Mıkolayiv nüfusunun 500 binden fazla olduğunu ve savaş başladığında buradan tahliye eden bazı sivillerin evlerine geri dönmeye başladığını söyleyen Pletenchuk, insanların yurt dışında uzun bir süre kalacak imkanlara sahip olmadığına işaret etti.

'İnsanlar döndü, trafik bile var'

Mıkolayiv'de mağaza, market, eczane, restoran ve diğer işletmelerin açık olduğunu, belediye servislerinin de aksamadan işlediğini belirten Pletenchuk, "İnsanlar döndü. 2 veya 3 ay önce kent boş gibi görünüyordu ama şimdi yollarda trafik bile var" diye konuştu

Pletenchuk, Rus hava saldırıların son dönemlerde daha da arttığını vurguladı: "Bakın, Mıkolayiv'de yaşamak bir 'piyangoya' benzer. Gece yatıyorsun ve Rus füzesinin senin evine mi, başkasının evine mi isabet edeceğini bilmiyorsun. Açık söylemek gerekirse bu korkunç."

'Ruslar Ukrayna'da cephede başarısız'

Rusların Ukrayna'da cephede başarısız olduğuna dile getiren Pletenchuk, Rusların tam da bu yüzden sivillere saldırı düzenlediğini ve bunun bir "terör" eylemi olduğunu savundu: "Rusya sivillere psikolojik baskı kurmaya çalışıyor. Halkın Ukrayna ordusuna karşı çıkmasını istiyor ama vatandaşlar ordumuza tam destek vermekte. Ruslar savaşmayı bilmiyor. Onlar sadece şehirleri yerle bir edebiliyor."

Günde 3 Rus füze saldırısı

Mıkolayiv'in saldırılara karşı başarılı direniş göstermesi sebebiyle Rusya'nın buraya füze saldırılarını artırdığını savunan Pletenchuk, "Daha önce günde bir kez saldırı yapılıyordu. Şimdi günde 3 kez füze saldırısı oluyor" dedi.

Pletenchuk, Rus güçlerinin yüksek hassasiyetli füzelerin önemli ölçüde azalması yüzünden eski, hatta Sovyetler Birliği döneminde üretilen füzeleri kullanmaya başladığını söyledi: "24 Şubat'tan itibaren kentte aralarında biri çocuk olmak üzere yaklaşık 130 sivil saldırılar sonucu öldü. 7'si çocuk olmak üzere 430'dan fazla kişi yaralandı."

Kaybedenler kulübü: Avrupa ve Rusya

 

Rusya: Ukrayna'da 6 HIMARS topçu roket sistemi yok edildi

 

Rusya, Ukrayna'nın kayıplarını açıkladı

 

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali kontrolden çıktı

 

Rusya, Ukrayna ordusunun kayıplarını açıkladı

 

BM açıkladı; Ukraynalı sivillerin durumu kötüleşiyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER