Van'da Bulunan Gök Taşı 'Doğuzağaç' Adıyla Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne İşlendi

Güvenlik görevlisi Osman Hezer'in, Van Gölü kıyısında bulduğu 81 kilo 400 gram ağırlığındaki meteorit, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü tarafından yapılan inceleme sonucunda sertifikalandırıldı. Van'da yaşayan Osman Hezer'in 6 yıl önce ailesiyle pikniğe gittiği Van Gölü.

Van'da Bulunan Gök Taşı 'Doğuzağaç' Adıyla Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne İşlendi

Güvenlik görevlisi Osman Hezer'in, Van Gölü kıyısında bulduğu 81 kilo 400 gram ağırlığındaki meteorit, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü tarafından yapılan inceleme sonucunda sertifikalandırıldı.

s-119bc000e02d251ba40870d9724aa2a8326552
Van'da yaşayan Osman Hezer'in 6 yıl önce ailesiyle pikniğe gittiği Van Gölü kıyısında bulduğu 81 kilo 400 gram ağırlığındaki gök taşı, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü tarafından yapılan incelemenin ardından Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne işlendi.Kentte güvenlik görevlisi olarak çalışan 60 yaşındaki Hezer, 2015'te ailesiyle Gevaş ilçesindeki Dokuzağaç Mahallesi yakınlarında piknik yaptığı sırada, sahilde rengi ve yapısıyla farklı bir taş olduğunu fark etti.Ailesinin yardımıyla bulunduğu yerden çıkararak evine götürdüğü taşın, kütle olarak aynı ebattakilere göre daha ağır olmasından şüphelenen Hezer, arkadaşı aracılığıyla taştan aldığı numuneyi Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yeşiltaş'a gönderdi.Yapılan incelemeler sonucu meteorit olduğu belirlenen 81 kilo 400 gram ağırlığındaki taşın numunesi, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü'ne gönderildi. Burada gerçekleştirilen kontrollerde de aynı sonuca ulaşılmasıyla gök taşı, Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne işlendi ve 'Doğuzağaç' ismiyle kayıtlara geçti.

Hezer, taşı ilk gördüğünde diğerlerinden farklı olduğunu anladığını, bu nedenle incelemek için eve götürmeye karar verdiğini söyledi.

s-b4b3ba462bdc1f406428ba68769f2fc4f8495b
Taşın ebat olarak küçük olmasına rağmen, kütlesinin ağır olduğunu belirten Hezer, bunun meteor olduğundan şüphelenerek internetten gök taşlarıyla ilgili araştırma yapmaya başladığını anlattı.Gök taşlarını tespit eden bazı yerlere numuneler gönderdiğini ancak olumsuz rapor verildiğini aktaran Hezer, şöyle konuştu:
"Taştan numune almak bile çok güçtü. Kırılması çok zor olan taştan numuneleri keserek alabiliyordum. Bu işle ilgilenen Adem Aktaş'a ulaştım. Tahlil sonuçlarını ona gönderir göndermez bana gök taşı olduğunu söyledi. Önce bana evde basit bir test yaptırdı sonra bir numune istedi. İlgili yerlere gönderdi. En son Amerika'da yapılan incelemede Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne işlenerek gök taşı olduğu onaylandı. Ailece çok mutlu olduk. Yaptığımız araştırmalara göre şu an Türkiye'nin en büyük üçüncü gök taşı."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER