Wintershall Dea Rusya'dan çekiliyor

Avrupalı şirketler Rusya'dan çıkmaya devam ediyor.

Wintershall Dea Rusya'dan çekiliyor

Avrupalı şirketler Rusya'dan çıkmaya devam ediyor. Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz şirketlerinden biri olan Alman Wintershall Dea, Rusya pazarından tamamen çıkma kararı aldı.

Wintershall tarafından yapılan açıklamada, şirketin mevcut yasal yükümlülüklere uygun olarak Rusya’daki varlıklarından çıkacağı belirtilirken, öte yandan ülkeden ayrılma karar sonrası dekonsolidasyon nedeniyle toplam 5,3 milyar euro zarar edeceğinin de altı çizildi.

Şirketin yazılı mesajında, “Wintershall Dea, denetim kurulu tarafından da onaylanan yönetim kurulu kararı uyarınca Rusya’dan ayrılma niyetini açıklamıştır. Şirket, pazardan düzenli bir şekilde ve geçerli tüm yasal yükümlülüklere uygun olarak ayrılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Şirketin başkanı Mario Meren, Wintershall Dea’nın Rusya’daki faaliyetlerini durduracağını belirtirken, “Rusya’daki faaliyetlerimize devam etmek uygun değil. Aynı zamanda Rusya Federasyonu’nda kabul edilen kısıtlamalar nedeniyle özellikle 2022’nin sonunda Gazprom’un tavan fiyatların belirlenmesi nedeniyle Rusya’daki ortak girişimlerin ekonomik olarak kamulaştırılacağı riski nedeniyle varlıklarımızdan çıkma kararı aldı” dedi.

Kuzey Akım 2’nin finansal yatırımcılarından biri olan Wintershall Dea, Nord Stream doğalgaz boru hattı operatörünün yüzde 15,5 hisse ile ortağı olarak biliniyordu. Kuzey Akım 2’de Gazprom’un payı ise yüzde 74,99 olarak biliniyor.

Wintershall Dea

Wintershall Dea GmbH, bir Alman gaz ve petrol üreticisidir. Ortak girişim, Mayıs 2019'da Wintershall Holding GmbH ve DEA Deutsche Erdoel AG'nin birleşmesiyle oluşturuldu. BASF SE'nin %67 hissesi var, geri kalan %33'lük hisse ise nihai sahibi Rus iş adamı Mikhail Fridman olan LetterOne'a ait. Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası'nda listelenmeyi planlıyor.

Şirketin Rusya'da çok sayıda doğalgaz varlığı var ve Rus devletine ait enerji devi Gazprom'a önemli meblağlar borç vererek Kuzey Akım 2 projesinin finansmanında kilit bir aktör oldu. Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin arifesinde DEA, Rusya'ya yönelik gaz tedariki ve boru hatlarına odaklanan cezai önlemlere karşı savundu. Almanya, Rusya'nın işgali nedeniyle Kuzey Akım 2'yi askıya aldığında, DEA, boru hattına yaptığı 730 milyon euroluk yatırımın tazmin edilmesi gerektiğini savundu.

Rus oligarkı ve Rusya'daki Vladimir Putin rejiminin önde gelen kolaylaştırıcısı Mikhail Fridman, DEA'nın azınlık hissedarıdır.

Yabancının Rusya'dan çıkması Türk markalarına yaradı

 

Goldman Sachs, Rusya'dan çıkma kararı aldı

 

Morgan Stanley Rusya'dan çıkıyor

 

Nordea, Rusya'dan çıkıyor

 

Barclays, Rusya'dan çıkıyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER