WPP, Zeki Çözümler Platformu ile Reklamcılık Sektörünün "Yeni Sıradan"lerini Tartışmaya Açtı

COVID-19'un etkilerini hala hissettiğimiz ve yeni sürece her zaman birlikte adapte olmaya çalıştığımız bu dönemde WPP, iş ortakları ve müşterileri için önemli bir online faaliyet daha düzenledi.

WPP, Zeki Çözümler Platformu ile Reklamcılık Sektörünün

COVID-19'un etkilerini hala hissettiğimiz ve yeni sürece her zaman birlikte adapte olmaya çalıştığımız bu dönemde WPP, iş ortakları ve müşterileri için önemli bir online faaliyet daha düzenledi. WPP Akıllı Çözümler Platformu'nun yeni serisinde konu reklam çekimlerinin COVID-19 sonrası geçireceği değişim, reklam setlerindeki yeni iletişim ve tavır şekilleri oldu.

Pandemi sonrası reklam setlerinde, yeni iletişim ve tavır şekilleri oluşuyor.

s-b3ef6f5996af94107795908aa8ea0d9c0d101d
COVID-19 sonrası reklam çekimlerinde yeni normallerin nasıl olacağı merak ediliyor.Bu konuda sektör için birçok kesin olmama alanı var.

Reklam setlerindeki yeni normalde meslek sağlığı ve güvenliği hiç olmadığı dek kayda değer olacak.

s-a3b6ba7499c23788966fd5a2fe0c638f4f7e9c
"Reklam filmi çekimlerinde hangi sağlık önlemleri alınacak, sette bulunabilecek kişi sayısında sınırlama var mı?" gibi çoğu soru cevabını beklerken, bu kritik konu başlıkları WPP'nin online etkinliğinde tartışmaya açıldı.

Konunun uzmanlarının görünüm ve öngörülerini aktardığı etkinlik, 26 Haziran Cuma günü düzenlendi.

s-418682b4a4ab3e3e36314add12b7d06162c656
Etkinliğe, sektörün manâlı oyuncularından  4129 Grey, Wunderman Thompson, Motion Content Group ve Hogarth'ın yanı sıra Reklam Yapımcıları Derneği de katıldı. Toplantının moderatörlüğünü ise Hogarth Istanbul Genel Müdürü Tevfik Şems Naipoğlu yaptı.

3 Temmuz, 13:32Etkinlikte sektörün geleceğiyle ilgili öne meydana çıkan tespitler şunlardı:

2019’daki toplam seyirci sayısı toplam 60 milyon. 2020’de sinemaların kapanış tarihi olan 16 Mart’a dek 16 M seyirciye ulaşıldı.Sene sonunda ulaşılacak toplam seyirci sayısı öngörüsü ise 24 M. Yüzde 60’a yakın küçülme bekleniyor. 1 Temmuz’da sinemaların yarısı açılacak. Almanya ve Güney Kore gibi sinemaları daha erken açan ülkeler de aynı sıkıntıları yaşıyor.Prodüksiyondaki en manâlı etkisi uzayan süreler oldu. Bu yıl planlanan işler gelecek seneye devredildi. 8 haftada çekilen bir filmin çekimi 10-11 haftaya uzadı. Uzayan çekim süreleri maliyetleri de artırıyor.TV dizilerinde 140 dakikalık bir dizi normalde 6 günde çekilir. Pandemide bu süre 8-9 günlere çıktı. Alınan önlemlerle birlikte ulaşım ve mekân maliyetleri de arttı. Maliyetlerde TV dizilerinde yüzde 25 artma var.TV dizilerinde dizi uzunluklarında herhangi bir kısalma ise derhal yok.COVID-19 öncesi hazırlanan senaryolar revize edildi, yeni dönemde tekrar sosyal mesafe ilk kez edinmek üzere yeni kurallar çerçevesinde senaryolar şekillendiriliyor.Setlerde yeni bir irtibat ve tavır şekilleri bütünü oluşuyor. Yeni normaller setlere de yansıyor. Setlerde derhal alınan önlemler kalıcı olabilir. Sektörün görevi de yeni normale keza kendini keza tüm paydaşları planlamak olacak.Kreatif çalışmaya başlamadan, alınan brief sonrası setlerde neler yapılabilir, yeni normalde ne olabilir ne olamaz, sektör oyuncuları müşterilerini artık daha iyi bilgilendirmek ve müşterisini rehberlik etmek zorunda olacak.14 Mart’ta reklam filmlerinin çekimi durdu. Bu dönemde Reklam Yapımcıları Derneği kayda değer incelemeler yaptı, Nisan ayında yeni dönem için bir rehber yayınladı. Bu belge kesintisiz güncelleniyor, rehber derneğin web sitesinde bulunabiliyor.Sette iş güvenliği ve iş sağlığı gibi şimdiye dek yeterince önemi anlaşılmamış gerçekler her yerde gündeme geldi, bu konuların ne kadar önemli ve yaşamsal olduğu bu süreçte anlaşıldı. Yeni dönemde de bu iki konu artık öncelikli olacak.Setteki insan psikolojisi hiç olmadığı dek belirleyici bir unsur oldu. Genelde gözle temas kurulan irtibat şekli sorunlar yaratıyor. Setlerde insan psikolojisini rahatlatacak, kişilere alan tanıyacak ilave önlemler de alınmaya çalışıyor, mesela mola ve yemek sürelerini uzatmak gibi.Setlerdeki eski kalabalıkları ve yığılmaları önlemek için setlerde meslek bölümü yapılarak derece derece antre önlemleri uygulanıyor. Setler Zoom üstünden müşterilere de izletiliyor, fakat kamera gerisinde, işin geri planında neler döndüğü demin çok iyi anlaşılabilmiş değil.Karar verici konumundakilerin daha süratli hareket etmesi gereken bir sürece giriliyor. Birçok şeyin set öncesi düşünülüp, simüle edilip, karar verilmesi gerekiyor.Sette ne değin önlem alınırsa alınsın, şahısların kendi alacakları önlemler, set içinde ve dıştan hayatında başta sosyal mesafe olmak üzere kurallara uyması da fazla kritik bir konu olarak öne çıkıyor.

“Akıllı Çözümler Platformu”nu birincil serisi Nisan ayında gerçekleştirmişti.

s-826fa435fb742618abb7ae5bccc9f5809dadd4
Yaşam, tüketim ve meslek yapış alışkanlıklarımızın yeniden belirlendiği bu yeni düzenle ilgili “yeni alışılagelmiş”leri tartışmaya açan WPP, bu ufuk açıcı etkinlikleri düzenlemeye devam etmeyi hedefliyor. WPP'nin uluslararası projelerine daha yakından görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER